Επιστήμονες που παρακολουθούν τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού τις τελευταίες ημέρες μελετούν τις λεπτομέρειες του νέου στελέχους που εντοπίστηκε αυτό τον μήνα στην Μποτσουάνα και το οποίο έχει προκαλέσει νέο «συναγερμό».
Ήδη, αρκετές χώρες έχουν σπεύσει να πάρουν μέτρα προληπτικά για το στέλεχος Β.1.1.529, που σύμφωνα με Βρετανούς επιστήμονες είναι «η πιο σημαντική» μετάλλαξη του κορωνοϊού που έχει εντοπιστεί έως τώρα.
Η Βρετανία, η Ιταλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες ήδη έχουν βάλει «φρένο» στις πτήσεις από την περιοχή της νότιας Αφρικής, όπου φαίνεται να εξαπλώνεται αυτό το στέλεχος. Την ίδια πρόταση για ταξιδιωτικούς περιορισμούς έχει κάνει και η Κομισιόν, ενώ στην Ελλάδα συνεδριάζουν εκτάκτως οι ειδικοί.
Την ώρα που δημιουργείται ανησυχία για το αν πρόκειται για πιο μεταδοτική μετάλλαξη και για το αν μπορεί να επηρεάσει τα εμβόλια, οι Financial Times επιχείρησαν με ένα γράφημα να αποτυπώσουν τις πρώτες πληροφορίες.
«Το νέο στέλεχος εξαπλώνεται γρήγορα στη Νότια Αφρική και φαίνεται ότι υπερτερεί των άλλων στελεχών πολύ πιο γρήγορα σε σύγκριση με το τι έκαναν τα προηγούμενα στελέχη ενδιαφέροντος», αναφέρουν οι Financial Times και παραθέτουν γράφημα με δεδομένα από τη Νότια Αφρική, που συγκρίνει το Β.1.1.529 και τις μεταλλάξεις Δέλτα και Βήτα.
«Οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι μπορεί να είναι πιο μεταδοτικό από τη μετάλλαξη Δέλτα και ότι τα σημερινά εμβόλια μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματικά απέναντι σε αυτό το στέλεχος», είπε ο Βρετανός υπουργός Υγείας, Σαγίντ Τζαβίντ, μιλώντας σε υπουργούς.
Πέρα από την περιοχή της νότιας Αφρικής, κρούσματα αυτού του στελέχους έχουν εντοπιστεί στο Χονγκ Κονγκ και στο Ισραήλ.
Στο μεταξύ, η BioNTech ανακοίνωσε σήμερα ότι θα γνωρίζει σε δύο εβδομάδες αν το εμβόλιο που ανέπτυξε με την Pfizer έχει αποτέλεσμα απέναντι στο νέο στέλεχος.
Η γερμανική εταιρεία ανέφερε ότι ήδη κάνει δοκιμές στο εργαστήριο και σημείωσε ότι το νέο στέλεχος «διαφέρει σημαντικά από τα προηγούμενα στελέχη» που είχαν παρατηρηθεί, εξαιτίας των επιπλέον μεταλλάξεων στην πρωτεΐνη ακίδας, στην οποία στοχεύουν τα εμβόλια.
«Η Pfizer και η BioNTech έχουν αναλάβει δράση πριν από μήνες ώστε να μπορούν να προσαρμόσουν το εμβόλιο mRNA εντός έξι εβδομάδων και να αποστείλουν τις αρχικές παρτίδες εντός 100 ημερών στην περίπτωση ενός στελέχους που διαφεύγει», ανέφερε στην ανακοίνωση η γερμανική εταιρεία.