Στην κορύφωσή της φαίνεται να βρίσκεται η εμπορική ένταση ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, με τη Δανία να αναδεικνύεται σε πρωταγωνίστρια του αντι-αμερικανικού καταναλωτικού κύματος. Οι Δανοί καταναλωτές, εξοργισμένοι τόσο από τους νέους δασμούς όσο και από τη ρητορική του Ντόναλντ Τραμπ περί αμερικανικής κυριαρχίας στη Γροιλανδία, γυρνούν μαζικά την πλάτη στα προϊόντα made in USA.
Η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Salling Group, που διαχειρίζεται τα γνωστά δίκτυα Føtex, Bilka και Netto, εισήγαγε έναν νέο «οδηγό κατανάλωσης»: τοποθετεί αστερίσκο στις ετικέτες τιμών όλων των ευρωπαϊκών προϊόντων, επιτρέποντας έτσι στους καταναλωτές να εντοπίζουν εύκολα προϊόντα μη αμερικανικής προέλευσης.
«Είναι ένας τρόπος για να εκφράσουν οι καταναλωτές τη διαμαρτυρία τους στον Τραμπ», δήλωσε εργαζόμενη καταστήματος στην Κοπεγχάγη στο CNBC, ενώ μια άλλη καταναλώτρια ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ούτε που θέλω να βλέπω προϊόντα από τις ΗΠΑ. Θέλουν νέο πρόεδρο».
Αν και επισήμως η Salling Group τονίζει πως η πρωτοβουλία δεν αποτελεί κάλεσμα σε μποϊκοτάζ, αλλά ανταπόκριση στη ζήτηση για διαφάνεια ιδιοκτησίας προϊόντων, πολλοί καταναλωτές δηλώνουν πως επιλέγουν πια ευρωπαϊκά είδη και για λόγους πολιτικής αντίδρασης.
Η Δανία δεν είναι η μόνη χώρα που βλέπει τον καταναλωτισμό να αποκτά πολιτική χροιά. Στον Καναδά, οι «Americanos» μετονομάστηκαν σε «Canadiano», ενώ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διαδίδεται το hashtag #BoycottUSA. Γαλλικές έρευνες καταγράφουν μείωση της προτίμησης σε αμερικανικές μάρκες όπως Starbucks, McDonald’s και Coca-Cola, ενώ ακόμη και η Tesla φέρεται να καταγράφει πτώση πωλήσεων, με περιπτώσεις βανδαλισμών σε εκθετήρια.
Το μποϊκοτάζ δεν περιορίζεται στα προϊόντα. Δεκάδες χιλιάδες καταναλωτές αποφεύγουν πλέον να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ, εν μέσω των νέων δασμών, δυσμενών συναλλαγματικών ισοτιμιών και περιστατικών σύλληψης κατόχων βίζας.
Η Air Canada ανακοίνωσε μείωση 10% στις κρατήσεις πτήσεων προς ΗΠΑ για το διάστημα Απριλίου-Σεπτεμβρίου, ενώ αντίστοιχη τάση παρατηρείται και στην Ευρώπη. Ο επικεφαλής της αλυσίδας ξενοδοχείων Accor δήλωσε στο Bloomberg ότι οι κρατήσεις για καλοκαιρινές διακοπές Αμερικής από Ευρωπαίους έχουν μειωθεί κατά 25%.
Η ένταση έχει τις ρίζες της και στη φιλοδοξία Τραμπ να αποκτήσει τον έλεγχο της Γροιλανδίας, η οποία, αν και ανήκει στο βασίλειο της Δανίας, διαθέτει αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις και γεωστρατηγική σημασία. Οι Δανοί απορρίπτουν κατηγορηματικά το ενδεχόμενο «αγοράς» της Γροιλανδίας, ωστόσο ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει εγκαταλείψει δημόσια τη ρητορική αυτή.
Το αποκορύφωμα της έντασης ήρθε με την επιβολή δασμών 20% σε όλα τα ευρωπαϊκά προϊόντα, οι οποίοι, αν και προσωρινά «πάγωσαν», έχουν ήδη αρχίσει να πλήττουν τις αλυσίδες εφοδιασμού.
Παρά την έντονη αντίδραση, ειδικοί επισημαίνουν ότι πολλά από αυτά τα καταναλωτικά «βέτο» μπορεί να είναι παροδικά. «Οι καταναλωτές στο τέλος επιλέγουν βάσει τιμής και ποιότητας», δήλωσε ο CEO της δανέζικης εταιρείας logistics DSV, Γενς Λουντ. Όμως, μέχρι να εξομαλυνθούν οι σχέσεις ΗΠΑ–Ευρώπης, φαίνεται ότι ο ευρωπαϊκός καταναλωτής ψηφίζει πολιτικά... με το καλάθι του.
Με πληροφορίες από CNBC