Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η κυβέρνησή του ετοιμάζουν έναν νέο νόμο για να «πατάξουν» οποιαδήποτε επιρροή θα μπορούσε να αλλοιώσει το εθνικό συμφέρον της Τουρκίας.
Το πρακτορείο Bloomberg μεταφέρει τα πλάνα που έχει η Άγκυρα προκειμένου να εκμηδενιστεί η οποιαδήποτε ξένη επιρροή σε θέματα που θα μπορούσαν να «βλάψουν το εθνικό συμφέρον της Τουρκίας» κατά την κρίση του Ερντογάν. Τα όσα προανήγγειλε η τουρκική κυβέρνηση, προκάλεσαν ανησυχία σε πολίτες και μέσα ενημέρωσης που φοβούνται για ανεπανόρθωτες συνέπειες.
Η νομοθεσία, που θα τεθεί υπό συζήτηση στο τουρκικό κοινοβούλιο τις επόμενες ημέρες, θα στοχεύει στον περιορισμό όσων εργάζονται εις βάρος «της ασφάλειας του κράτους ή των εσωτερικών ή εξωτερικών πολιτικών συμφερόντων του» υπό την επιρροή ή τις εντολές μιας ξένης χώρας ή οργάνωσης. Η ποινή θα μπορούσε να είναι έως και επτά χρόνια φυλάκισης, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που είδε το Bloomberg.
Turkey is planning a new law against foreign influence over issues that could harm the national interest, raising concern among civil society and media groups https://t.co/nIRU5rK2wQ
— Bloomberg (@business) November 1, 2024
Φόβοι για περαιτέρω υποχώρηση της δημοσιογραφικής ανεξαρτησίας στην Τουρκία
Η κίνηση αυτή αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης δέσμης μέτρων για τη δικαιοσύνη που προτάθηκε από το κυβερνών κόμμα του Τούρκου προέδρου και μοιάζει με τον ρωσικής έμπνευσης νόμο περί «ξένων πρακτόρων» που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Γεωργία - ο οποίος προκάλεσε μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη χώρα, καθώς και την καταδίκη των δυτικών κρατών. Η Ρωσία διαθέτει παρόμοιο μηχανισμό ως μέσο καταστολής της εσωτερικής κριτικής, επισημαίνεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα.
Οι επικριτές της επικείμενης νομοθεσίας, δηλώνουν ότι το νομοσχέδιο θα χρησιμοποιηθεί για να απειλήσει τη «δημοσιογραφική ανεξαρτησία και την ελευθερία της έκφρασης», όπως έκανε η τουρκική κυβέρνηση με τον περιβόητο «νόμο περί παραπληροφόρησης».
Ο ηγέτης του κύριου αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Οζγκούρ Εζέλ, επέκρινε με τη σειρά του το νομοσχέδιο και παρομοίασε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος εισήγαγε επίσης παρόμοιους νόμους με στόχο την εσωτερική του αντιπολίτευση. Οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών επέκριναν επίσης την πρόταση νόμου, προειδοποιώντας ότι οι ασαφείς ορισμοί της θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν καταχρηστικά για τη στοχοποίηση ΜΚΟ, τις οποίες η κυβέρνηση συχνά χαρακτηρίζει ως επηρεασμένες ή ελεγχόμενες από δυτικά συμφέροντα.
Με πληροφορίες από Bloomberg