Η ξηρασία στην Ευρώπη φέρνει αυξήσεις σε κρέας και γαλακτοκομικά

Η ξηρασία στην Ευρώπη φέρνει αυξήσεις σε κρέας και γαλακτοκομικά Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Η ακραία ξηρασία που σαρώνει την Ευρώπη έχει επηρεάσει σε τέτοιο βαθμό τα αγροκτήματα ώστε πλέον αναμένονται αυξήσεις στις τιμές του κρέατος και των γαλακτοκομικών σε ένα οικονομικό κλίμα που ήδη προηγούμενες ανατιμήσεις έχουν επηρεάσει πολύ την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών. 

Η έντονη καλοκαιρινή ζέστη έχει επηρεάσει τα βοσκοτόπια ενώ συρρικνώνει και τη συγκομιδή σιτηρών που προορίζεται να ταΐσει τα κοπάδια ζώων.

Βρετανοί κτηνοτρόφοι βοοειδών και προβάτων ήδη χρησιμοποιούν τα αποθέματα των χειμερινών ζωοτροφών. Παράλληλα, τα χωράφια με καλαμπόκι στη Γαλλία βρίσκονται στη χειρότερη κατάσταση της τελευταίας δεκαετίας, επιδεινώνοντας το επερχόμενο έλλειμμα σε ζωοτροφές.

«Ήμασταν εδώ στο παρελθόν σε άλλες ξηρασίες, αλλά τώρα είναι πραγματικά απίστευτο», δήλωσε ο Αλεξάντερ Άντον, γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον τομέα των γαλακτοκομικών. «Αναμένουμε το γάλα να γίνει πιο πολύτιμο».

Όλα αυτά καθώς στο μεγαλύτερο μέρος της Αγγλίας αλλά και σε όλη τη Γαλλία έχει κηρυχτεί κατάσταση ξηρασίας.

Άλλες ευρωπαϊκές χώρες με μεγάλη γεωργική παραγωγή, όπως η Ιταλία, η Ρουμανία και η Γερμανία, έχουν πολύ λίγες βροχοπτώσεις με αποτέλεσμα ποτάμια ζωτικής σημασία για τη ναυτιλία και την άρδευση να υποχωρούν σταδιακά. 

Παράλληλα, η παραγωγή καλαμποκιού σε μεγάλο μέρος της Γηραιάς ηπείρου βρίσκεται επίσης σε δεινή κατάσταση, με αναλυτές να αναμένουν τη μικρότερη συγκομιδή στην ΕΕ από το 2007. Τα σιτηρά είναι βασική τροφή για τα ζώα με την κατάσταση να είναι ήδη διαταραγμένη από τον πόλεμο που μαίνεται εδώ και μήνες στην Ουκρανία. 

Ορισμένα ουκρανικά φορτία καλαμποκιού μετακινούνται και πάλι δια θαλάσσης, αλλά η Ευρώπη προμηθεύεται και από πιο μακριά για να καλύψει το έλλειμμα. Η Ιταλία για παράδειγμα αγόρασε 105.000 τόνους καλαμποκιού από τις ΗΠΑ για τη σεζόν 2022-23, ποσότητα που αποτελεί τη μεγαλύτερη που έχει αγοράσει η χώρα εδώ και τουλάχιστον δύο δεκαετίες.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ