Ξεκίνησε ως οικογενειακός καυγάς και κατέληξε σε τραγωδία: μία 16χρονη μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου από τον παππού της σε μια υπόθεση που συγκλόνισε την Ιαπωνία.
Σε δικαστήριο στη δυτική Ιαπωνία τον περασμένο μήνα, ο 88χρονος Susumu Tomizawa, ομολόγησε ότι σκότωσε την εγγονή του Tomomi, 16 ετών, πριν από σχεδόν δύο χρόνια. Αλλά όπως είπε, δεν θυμάται να το έκανε.
Ο Tomizawa έχει Αλτσχάιμερ και οι δικηγόροι του υποστήριξαν ότι δεν πρέπει να θεωρηθεί ποινικά υπεύθυνος επειδή η ασθένειά του προκαλεί απώλεια μνήμης.
«Ήταν τρελός εκείνη τη στιγμή λόγω άνοιας και κατανάλωσης αλκοόλ και ως εκ τούτου δήλωσε αθώος», είπαν. Αλλά το δικαστήριο στην πόλη Fukui διαφώνησε.
Στις 31 Μαΐου, ο Tomizawa καταδικάστηκε σε τεσσεράμισι χρόνια φυλάκιση για τη δολοφονία. Η υπόθεση συγκλόνισε την Ιαπωνία, μια χώρα όπου ο αριθμός των ηλικιωμένων ασθενών με άνοια αυξάνεται.
Η δίκη μεταδόθηκε ζωντανά και πολλοί έσπευσαν να δηλώσουν συμπάθεια για τον Tomizawa και την απώλεια του Tomomi.
Τη μαχαίρωσε μέχρι θανάτου
Ο Tomizawa και η Tomomi ζούσαν στο σπίτι του στην πόλη Fukui, σύμφωνα με το δικαστήριο. Το βράδυ της 9ης Σεπτεμβρίου 2020 ξέσπασε καυγάς που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο της έφηβης.
Ο Tomizawa θυμήθηκε ότι είχε πιει πολύ εκείνο το βράδυ. Αναστατωμένος και μεθυσμένος, πήρε ένα κουζινομάχαιρο μήκους 17 εκατοστών και μπήκε στην κρεβατοκάμαρα της Tomomi, όπου τη μαχαίρωσε επανειλημμένα στο λαιμό, σύμφωνα με το δικαστήριο.
Ο Tomizawa τηλεφώνησε στη συνέχεια στον μεγαλύτερο γιο του, λέγοντας ότι είχε βρει αιμόφυρτη την εγγονή του. Στο σημείο έφτασε αμέσως η αστυνομία και συνέλαβε τον ηλικιωμένο.
Στη δίκη υπήρξε διαμάχη για το αν ο Tomizawa είχε σκοτώσει εν γνώσει του την εγγονή του ή όχι. Οι γιατροί που αξιολόγησαν την κατάστασή του επέμειναν ότι είχε κίνητρο για τη διάπραξη του φόνου.
«Οι ενέργειές του ήταν σκόπιμες και συνάδουν με την πρόθεσή του να σκοτώσει», είπε στο δικαστήριο ο ιατροδικαστής ψυχίατρος Hiroki Nakagawa. Οι εισαγγελείς είπαν ότι ο ηλικιωμένος άνδρας ήταν σε θέση να ελέγξει τις πράξεις του και «διέθετε την ικανότητα να κρίνει το σωστό και το λάθος», παρά την ασθένειά του.
Στην απόφασή του, το δικαστήριο αναγνώρισε το Αλτσχάιμερ του Tomizawa, αλλά είπε ότι είχε καταλάβει το βάρος των πράξεών του.
«Μετά από προσεκτική εξέταση και διαβούλευση με τον κατηγορούμενο, καταλήξαμε σε μια προσεκτική κρίση», είπε ο δικαστής Yoshinobu Kawamura.
«Ο κατηγορούμενος βρισκόταν σε κατάσταση ψυχικής εξάντλησης τη στιγμή του εγκλήματος και είχε μεγάλη δυσκολία να κρίνει το σωστό ή λάθος ή να αποτρέψει τον εαυτό του από τη διάπραξη του εγκλήματος, αλλά δεν ήταν σε κατάσταση που να μην μπορούσε να το κάνει ».
Ο Jacob Rajesh, ανώτερος ιατροδικαστής ψυχίατρος στο Promises Healthcare στη Σιγκαπούρη, είπε ότι σε περιπτώσεις ραγδαίας εξέλιξης της νόσου του Αλτσχάιμερ «θα είναι δύσκολο να δοθεί μια ακριβής περιγραφή του τι πραγματικά συνέβη».
«Υπάρχει επίσης το ζήτημα της καταλληλότητας για να δικαστεί. Είναι ένα άτομο αρκετά ικανό να καταθέσει στο βήμα και να δηλώσει ένοχο ή αθώο;» διερωτήθηκε.
Τα εγκλήματα που αφορούν ασθενείς με άνοια είναι επίσης εξαιρετικά περίπλοκα, λένε οι ειδικοί. «Πόσο μέρος της συμπεριφοράς τους μπορούμε να εξηγήσουμε εύλογα μέσω της ίδιας της ασθένειας, σε αντίθεση με άλλα κίνητρα όπως ο θυμός ή η εκδίκηση», είπε ο Frizzell. Τόνισε επίσης τις ηθικές αξιολογικές κρίσεις.
Σημειώνεται δε, ότι η Ιαπωνία έχει έναν από τους μεγαλύτερους ηλικιωμένους πληθυσμούς στον κόσμο. Πάνω από το 20% των κατοίκων της είναι άνω των 65 ετών, σύμφωνα με κυβερνητικά αρχεία, ενώ ο αριθμός των αιωνόβιων Ιαπώνων αυξάνεται.
Τα βίαια εγκλήματα που διαπράττονται από Ιάπωνες ασθενείς με άνοια είναι σπάνια, αλλά μια περίπτωση παρόμοια με εκείνη του Tomizawa το 2014 αφορούσε έναν 72χρονο άνδρα με άνοια που στραγγάλισε μια 82χρονη γυναίκα σε ένα ξενώνα. Έλαβε μειωμένη ποινή φυλάκισης τριών ετών λόγω της κατάστασής του.
«Οι φυλακές στην Ιαπωνία είναι γεμάτες από ηλικιωμένους κρατούμενους που πάσχουν από άνοια», δήλωσε ο Koichi Hamai, ειδικός στην ποινική δικαιοσύνη και καθηγητής νομικής στο Πανεπιστήμιο Ryukoku στο Κιότο.
«Ο αριθμός των ηλικιωμένων κρατουμένων αυξάνεται και πρέπει να λάβουμε διάφορα μέτρα για την αντιμετώπισή του θέματος».
Η 16χρονη ζούσε με τον παππού της στο Fukui, μία από τις λιγότερο πυκνοκατοικημένες επαρχίες της Ιαπωνίας και όπου περίπου ένας στους τρεις κατοίκους είναι ηλικίας άνω των 65 ετών.
Το κορίτσι είχε πάει τους δύο τελευταίους μήνες να ζήσει με τον παππού της καθώς οι γονείς της καυγάδιζαν συχνά.
Με πληροφορίες του CNN