Δύο θανατοποινίτες στην Ιαπωνία μηνύουν την κυβέρνηση υποστηρίζοντας πως η πρακτική ενημέρωσης της ποινής λίγες ώρες πριν την εκτέλεσή της είναι «απάνθρωπη».
Οι ίδιοι προσέφυγαν στην ιαπωνική δικαιοσύνη ζητώντας αλλαγή της τατκικής αυτής και αποζημίωση.
Η θανατική ποινή στην Ιαπωνία πραγματοποιείται δια απαγχονισμού και η τακτική ενημέρωσης των μελλοθάνατων λίγες ώρες πριν την εκτέλεση της ποινής τους έχει προκαλέσει καταγραυγή και στο παρελθόν από διεθνείς οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Χθες, Πέμπτη, σε μια περίπτωση που πιστεύεται πως είναι η πρώτη του είδους της, δύο κρατούμενοι κατέθεσαν μήνυση στο δικαστήριο της Οσάκα, ζητώντας την αλλαγή της τακτικής «ενημέρωσης τελευταίας στιγμής» καθώς δεν αφήνει χρόνο σε όσους επιθυμούν να ασκήσουν ένσταση.
Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo, οι δύο ζητούν αποζημίωση 22 εκατ.γεν ($194,000).
«Οι θανατοποινίτες ζουν κάθε πρωί με τον φόβο πως είναι η τελευταία τους μέρα. Είναι εξαιρετικά απάνθρωπο αυτό» αναφέρει ο δικηγόρος Γιουτάκα Ουέντα για τους μελλοθάνατους, προσθέτοντας πως στο πεδίο αυτό η χώρα βρίσκεται πραγματικά πίσω σε σχέση με τη διεθνή κοινότητα.
Μάλιστα, όπως διευκρίνισε, δεν υπάρχει νόμος που να επιβάλλει οι κρατούμενοι να ενημερώνονται για την εκτέλεσή τους μόνον ώρες προτού γίνει αυτή και υπογράμμισε ότι η πρακτική αυτή στην πραγματικότητα αντιβαίνει στον ποινικό κώδικα της Ιαπωνίας.
Η θανατική ποινή στην Ιαπωνία επιβάλλεται συνήθως σε εγκλημάτων και στις κατά καιρούς δημοσκοπήσεις «χαίρει ευρείας στήριξης» των πολιτών. Για πρώτη φορά μετά από το 2011, δεν πραγματοποιήθηκαν εκτελέσεις το 2020 ούτε - μέχρι στιγμής - το 2021. Αυτή τη στιγμή στην Ιαπωνία, περίπου 110 κρατούμενοι έχουν καταδικαστεί σε θάνατο, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Με πληροφορίες από Guardian