Αντιδράσεις προκαλεί στην Ινδία νόμος που θέλει να υιοθετήσει το κρατίδιο Ουταραχάντ, ο οποίος θα προβλέπει ότι όποιο ζευγάρι θέλει να συζήσει θα πρέπει να εξασφαλίσει πρώτα την άδεια των αρχών.
Σε αρκετές περιοχές της Ινδίας αποδοκιμάζονται τα ανύπαντρα ζευγάρια που συζούν, αλλά στην Ουταραχάντ προχωρούν ένα βήμα παραπέρα. Η προτεινόμενη ρύθμιση προβλέπει ότι οι σύντροφοι θα πρέπει να υποβάλουν αίτημα στο ληξιαρχείο προτού συζήσουν.
Θα ακολουθεί έρευνα που θα διαρκεί 30 ημέρες, περίοδος κατά την οποία ο αρμόδιος αξιωματούχος θα μπορεί να ζητά από το ζευγάρι επιπλέον πληροφορίες. Παράλληλα, το ληξιαρχείο θα προωθεί το αίτημά τους στην τοπική αστυνομία και θα ενημερώνονται οι γονείς, σε περίπτωση που κάποιος από τους συντρόφους είναι κάτω των 21 ετών.
Αν ο αρμόδιος αξιωματούχος ικανοποιηθεί από τα αποτελέσματα της έρευνας, θα καταχωρεί τη σχέση σε μητρώο και θα εκδίδει πιστοποιητικό. Σε διαφορετική περίπτωση θα ενημερώνει το ζευγάρι για τους λόγους της άρνησης. Ο αξιωματούχος θα μπορεί να αρνηθεί την καταχώρηση της σχέσης στο μητρώο αν ο ένας από τους δύο συντρόφους είναι παντρεμένος, ανήλικος, ή αν η συναίνεση για τη σχέση αποτελεί αποτέλεσμα εξαναγκασμού ή απάτης.
Οι κυρώσεις για τα ζευγάρια που δεν θα δηλώσουν ότι θα συζήσουν
Σε περίπτωση που ένα ζευγάρι συζήσει χωρίς να το δηλώσει και υπάρξει καταγγελία, θα έχουν προθεσμία 30 ημερών προκειμένου να προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες.
Αν συζήσουν για πάνω από έναν μήνα χωρίς να ενημερώσουν τις αρχές, κινδυνεύουν με κυρώσεις: ποινή φυλάκισης έως και τρεις μήνες, πρόστιμο μέχρι 10.000 ρουπίες (120 δολάρια) ή και τα δύο. Για ψευδείς δηλώσεις ή απόκρυψη πληροφοριών για τη σχέση επίσης επιβάλλεται τρίμηνη ποινή φυλάκισης ή/και πρόστιμο έως 25.000 ρουπιών.
Όπως αναμενόταν, το νομοσχέδιο έχει προκαλέσει την αντίδραση νομικών. «Πριν από λίγα χρόνια το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε πως η ιδιωτική ζωή είναι θεμελιώδες δικαίωμα. Το κράτος δεν έχει καμία δουλειά να ρυθμίζει ερωτικές σχέσεις μεταξύ συναινούντων ενηλίκων και αυτό που κάνει χειρότερη τη διάταξη είναι οι κυρώσεις που μπορεί να αντιμετωπίσει ένα ζευγάρι αν δεν δηλώσει τη σχέση. Είναι μια φρικτή διάταξη που πρέπει να απορριφθεί», επεσήμανε η δικηγόρος Ρεμπέκα Τζον.
Με πληροφορίες από BBC