Ινδία: Οργή για την αύξηση στις τιμές των εμβολίων, εν μέσω του ολέθριου νέου κύματος κορωνοϊού

Ινδία: Οργή για την αύξηση στις τιμές των εμβολίων, εν μέσω του ολέθριου νέου κύματος κορωνοϊού Facebook Twitter
Πηγή φωτό EPA
0

Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην Ινδία η απόφαση της κυβέρνησης να επιτρέψει στους παρασκευαστές εμβολίων να αυξήσουν σημαντικά τις τιμές, την ώρα που η χώρα είναι αντιμέτωπη με ένα ολέθριο νέο κύμα κορωνοϊού.

 

Από το Σάββατο η Ινδία επεκτείνει το πρόγραμμα εμβολιασμού για τον κορωνοϊό σε όσους είναι άνω των 18 ετών. Όμως, με την άδεια που δόθηκε στους παρασκευαστές εμβολίων, οι τοπικές κυβερνήσεις των πολιτειών και οι ιδιώτες θα πρέπει να πληρώσουν ακριβότερα τις δόσεις.

 

Όλα αυτά, τη στιγμή που η Ινδία καταγράφει το ένα μετά το άλλο τα «μαύρα» ρεκόρ. Σήμερα, Δευτέρα, ανακοίνωσε σχεδόν 353.000 νέα κρούσματα κορωνοϊού και 2.800 θανάτους, αλλά εκτιμάται ότι ο πραγματικός απολογισμός είναι ακόμη μεγαλύτερος.

 

Τα κρούσματα έχουν κατακλύσει το σύστημα υγείας- κάτι το οποίο πιστεύεται ότι οφείλεται στις μεταλλάξεις του κορωνοϊού- ενώ στα νοσοκομεία υπάρχει τεράστια έλλειψη κλινών και προμηθειών όπως το ιατρικό οξυγόνο.

 

Οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η ΕΕ θα στείλουν στη χώρα προμήθειες- μεταξύ άλλων οξυγόνο, αναπνευστήρες και πρώτες ύλες για την παρασκευή εμβολίων. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση δέχεται πυρά και γιατί έδωσε εντολή να αφαιρεθούν από τα social media αναρτήσεις που επικρίνουν τους χειρισμούς της.

 

Αν και η Ινδία είναι ο μεγαλύτερος παρασκευαστής εμβολίων, η χώρα είναι αντιμέτωπη με ελλείψεις, καθώς αυξήθηκε κατακόρυφα η ζήτηση. Από την 1η Μαΐου η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα συνεχίσει να αγοράζει τη μισή μηνιαία παραγωγή εμβολίων- περίπου 65 εκατομμύρια δόσεις- για τους άνω των 45 ετών.

 

Όμως, οι πολιτείες και οι ιδιωτικοί φορείς θα πρέπει να προμηθευτούν δόσεις για νεότερους στις υψηλότερες τιμές που θέτουν οι παρασκευαστές. Ειδικοί προειδοποιούν ότι η διάσπαση της κεντρικής εκστρατείας εμβολιασμού θα δώσει στις εταιρείες υπερβολικά μεγάλη εξουσία, όπως και ότι υπάρχει ο κίνδυνος να ξεκινήσει ένας χαοτικός ανταγωνισμός και να οξυνθούν ανισότητες, καθώς πολλοί πολίτες δεν μπορούν να εξασφαλίσουν εμβόλια.

 

«Σε μια πανδημία τα εμβόλια είναι δημόσιο αγαθό. Τα δημόσια αγαθά θα πρέπει να πληρώνονται με πόρους της κυβέρνησης. Αυτό συμβαίνει σε όλο τον κόσμο», τόνισε ο Chandrakant Lahariya, ειδικός επί της δημόσιας υγείας στο Νέο Δελχί

 

Το Serum Institute, που παρασκευάζει το εμβόλιο της AstraZeneca, ανακοίνωσε ότι οι πολιτειακές κυβερνήσεις θα πληρώνουν 400 ρουπίες (5,35 δολάρια) και τα ιδιωτικά νοσοκομεία 600 ρουπίες, ενώ η κεντρική κυβέρνηση θα πληρώνει 150 ρουπίες για την κάθε δόση. Ακόμη, υποστήριξε ότι οι ανεβασμένες τιμές θα βοηθήσουν στην αύξηση της παραγωγής. Η Bharat Biotech που παρασκευάζει ινδικό εμβόλιο θα χρεώνει 600 ρουπίες τις πολιτείες και 1.200 ρουπίες τους ιδιώτες.

 

Η K. Sujatha Rao, πρώην υπουργός Υγείας της Ινδίας, προειδοποίησε ότι αυτή η πολιτική δίνει στους παρασκευαστές τεράστια εξουσία για τη διανομή των ελάχιστων εμβολίων, όπως και ότι θα τους ενθαρρύνει να τα πωλούν κυρίως στον ιδιωτικό τομέα.

 

«Όταν η κυβέρνηση της Ινδίας είναι ο μοναδικός αγοραστής, έχει τεράστια αγοραστική δύναμη και σίγουρα μπορεί να διαπραγματευτεί και να εξασφαλίσει μια καλύτερη τιμή. Κάνουν τις πολιτείες να ανταγωνιστούν με τον ιδιωτικό τομέα, σε μια διαφορετική βάση τιμολόγησης. Οι πλούσιοι νεότεροι μπορούν να αγοράσουν εμβόλια από τον ιδιωτικό τομέα και οι φτωχοί βγαίνουν ζημιωμένοι», τόνισε.

 

Το νέο σύστημα πολλαπλών αγοραστών για τα εμβόλια, εν μέσω των ελλείψεων, ουσιαστικά γίνεται ένας ανταγωνισμός ανάμεσα στις τοπικές κυβερνήσεις, κάτι που δεν είναι καλό, προειδοποίησε και ο K. Srinath Reddy, πρόεδρος του Ιδρύματος Δημόσιας Υγείας της Ινδίας. «Δεν θα είναι δίκαιο, ούτε αποτελεσματικό», συμπλήρωσε.

 

Με πληροφορίες από Financial Times

 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Κόστισε 1 δισ. ευρώ και είναι καταφύγιο σκύλων»: Η Ιταλία σε δύσκολη θέση για τα μεταναστευτικά κέντρα στην Αλβανία

Διεθνή / «Κόστισε 1 δισ. ευρώ και είναι καταφύγιο σκύλων»: Η Ιταλία σε δύσκολη θέση για τα μεταναστευτικά κέντρα στην Αλβανία

Οι εγκαταστάσεις στη Σενγκίν είναι άδειες, αφού οι λίγοι μετανάστες που είχαν μεταφερθεί εκεί οδηγήθηκαν γρήγορα πίσω στην Ιταλία, ύστερα από απόφαση ιταλικών δικαστηρίων που έκριναν παράνομη την παραμονή τους στην Αλβανία πριν από την επαναπροώθηση σε «ασφαλείς» χώρες
LIFO NEWSROOM
Το Ισραήλ κατεδαφίζει το βόρειο τμήμα της Γάζας και οχυρώνει στρατιωτικές θέσεις - Δορυφορικές εικόνες

Διεθνή / Το Ισραήλ κατεδαφίζει το βόρειο τμήμα της Γάζας και οχυρώνει στρατιωτικές θέσεις - Δορυφορικές εικόνες

Περισσότεροι από 100.000 Παλαιστίνιοι έχουν εκτοπιστεί από τις περιοχές αυτές τις τελευταίες 11 εβδομάδες, ενώ υπολογίζεται ότι παραμένουν 30.000 με 50.000 άνθρωποι, λιγότερο από το ένα όγδοο του προπολεμικού πληθυσμού
THE LIFO TEAM