Ένας νεαρός Ινδός αποφάσισε να μηνύσει τους γονείς του επειδή τον γέννησαν «χωρίς τη συναίνεση του».
Η παραπάνω πρόταση μοιάζει με σενάριο σάτιρας, όμως ο Ράφαελ Σάμουελ είναι απλά η εμπροσθοφυλακή ενός νέου κινήματος στην Ινδία.
«Αγαπώ του γονείς μου», λέει ο Σάμουελ που έχει δημιουργήσει τη σελίδα Nihilaland στο Facebook για να προωθήσει τις απόψεις του. «Όμως με γέννησαν για τη δική τους χαρά και ευχαρίστηση». Ο νεαρός κάτοικος της Μουμπάι λέει πως η ζωή του είναι ως τώρα «εκπληκτική», απλά δεν πιστεύει πως έπρεπε να επιβληθεί σε αυτόν και σίγουρα δε θέλει να κάνει αυτός το ίδιο σε άλλους.
«Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να βάλω κάποιον άλλον να υποστεί τις ασυναρτησίες του σχολείου και της αναζήτησης καριέρας, ειδικά αφού δεν ζήτησε να υπάρχει», δήλωσε σε ινδικό περιοδικό.
Το συγκεκριμένο κίνημα, η συνειδητή επιλογή να μην κάνει κανείς παιδιά, κερδίζει οπαδούς στην Ινδία με όλο και περισσότερα γκρουπ στο Facebook αλλά και συναντήσεις μεταξύ των υποστηρικτών του να κάνουν την εμφάνιση τους.
Συνδέεται με το παλαιότερο «Κίνημα Εθελοντικής Εξαφάνισης της Ανθρωπότητας», ένα περιβαλλοντικό κίνημα που υποστηρίζει πως ο κόσμος θα ήταν καλύτερος αν οι άνθρωποι απλά κάποια στιγμή εξαλείφονταν ειρηνικά.
Το νέο κίνημα έχει καταφέρει να προσελκύσει ζευγάρια τα οποία λένε πως δέχονται κριτική, ακόμα και διώξεις, από τις οικογένειες τους και τις κοινότητες τους επειδή δεν θέλουν να αποκτήσουν απογόνους.
Ο Σάμουελ ποστάρει διάφορα memes στο Facebook σχετικά με το θέμα. Όπως ένα που γράφει: «Δεν είναι το να αναγκάσεις ένα παιδί να έρθει στον κόσμο και μετά να το αναγκάσεις να κάνει καριέρα απαγωγή και σκλαβιά».
Την ίδια στιγμή, οι υποστηρικτές του κινήματος επικαλούνται μελέτη του 2017 που αναφέρει πως ένα λιγότερο παιδί ανά οικογένεια είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος προστασίας του περιβάλλοντος και ειδικά μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Στην Ινδία, τη δεύτερη μεγαλύτερη σε πληθυσμό χώρα του κόσμου, ούτως ή άλλως ο περιορισμός των γεννήσεων και οι η ενθάρρυνση για μικρές οικογένειες είναι κρατική πολιτική εδώ και δεκαετίες.
Υπάρχουν οργανωμένες καμπάνιες που προσπαθούν να πείσουν τα ζευγάρια να μην αποκτήσουν πάνω από δύο παιδιά, ενώ δίνονται και οικονομικά κίνητρα στα ζευγάρια προκειμένου να μην κάνουν παιδιά.
Το κίνημα «κατά των γενεθλίων» λειτουργεί σήμερα ως «Σταματήστε να κάνετε παιδιά» και προγραμματίζει το πρώτο του εθνικό συνέδριο την Κυριακή.
Αν και έχει πετύχει σημαντική διείσδυση ανάμεσα στους νεαρούς Ινδούς, πρόκειται για την πρώτη του προσπάθεια να οργανωθεί επισήμως.
Στόχος των μελών του είναι να δημιουργηθεί μία οργάνωση σε εθνικό επίπεδο που θα προωθεί τη συζήτηση για τα πλεονεκτήματα της ζωής χωρίς παιδιά.
σχόλια