Ηνωμένα Έθνη: Ο κορωνοϊός απειλεί εκατομμύρια ανθρώπους με πείνα «βιβλικής κλίμακας»

Ηνωμένα Έθνη: Ο κορωνοϊός απειλεί εκατομμύρια ανθρώπους με πείνα «βιβλικής κλίμακας» Facebook Twitter
GETTY IMAGES
1

Η κρίση του κορωνοϊού απειλεί να εξωθήσει έως και 265 εκατομμύρια ανθρώπους στην πείνα, παγκοσμίως, προειδοποιούν σε έκθεσή τους τα Ηνωμένα Έθνη και άλλοι οργανισμοί, κάνοντας έκκληση για ανάληψη άμεσης δράσης από τις κυβερνήσεις. 

Μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Προγράμματος Σίτισης, Ντέιβιν Μπίσλι τόνισε σήμερα πως ο κόσμος κινδυνεύει να βρεθεί απέναντι σε εκτεταμένους λιμούς «βιβλικής κλίμακας». «Θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε πολλαπλούς λιμούς βιβλικής κλίμακας μέσα σε λίγους μήνες. Η αλήθεια είναι πως ο χρόνος δεν είναι σύμμαχός μας», είπε κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης. 


Περισσότερο κινδυνεύουν τα κράτη που έχουν ταυτόχρονα χτυπηθεί από εχθροπραξίες, οικονομική κρίση και κλιματική αλλαγή όπως η Υεμένη, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό, το Αφγανιστάν, η Βενεζουέλα, η Αιθιοπία, το Νότιο Σουδάν, η Συρία η Νιγηρία και η Αϊτή. Ακόμα και πριν την πανδημία, τμήματα της ανατολικής Αφρικής και της Νότιας Ασίας αντιμετώπιζαν ακραίες ελλείψεις εξαιτίας της λειψυδρίας και του χειρότερου «κύματος» ακρίδων εδώ και δεκαετίες.

Ηνωμένα Έθνη: Ο κορωνοϊός απειλεί εκατομμύρια ανθρώπους με πείνα «βιβλικής κλίμακας» Facebook Twitter
EPA

Παράλληλα, στην αναφορά εκφράζεται η ανησυχία για εκείνους που δουλεύουν χωρίς σύμβαση εργασίας με «μαύρες αποδοχές» καθώς και για τους περίπου 79 εκατομμύρια πρόσφυγες και εκτοπισμένους ανθρώπους σε διάφορα σημεία του πλανήτη. Οι ελλείψεις σε εργατικά χέρια απειλούν επίσης την γραμμή παραγωγής τροφίμων και την άνοδο των τιμών τους, την ίδια ώρα που η αυξανόμενη ανεργία θα μειώσει την αγοραστική δύναμη εκατομμυρίων, οδηγώντας τους στο χείλος της ανέχειας. 

Όπως επισημαίνει ο Guardian, πολυεθνικές εταιρείες τροφίμων προειδοποίησαν πρόσφατα ότι οι άνθρωποι που υποφέρουν από χρόνια πείνα, θα μπορούσαν ακόμα και να διπλασιαστούν και να αγγίξουν τα 1,6 δισ. εξαιτίας της πανδημίας. Νομπελίστες οικονομολόγοι υπογραμμίζουν ότι αν τα ανεπτυγμένα κράτη δεν πάρουν μέτρα και για τις φτωχότερες χώρες, θα αυξήσουν την πιθανότητα καταστροφικής επανεμφάνισης του ιού και στην δική τους επικράτεια.

Αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για παροχή τροφής και ανθρωπιστικής βοήθειας στις περιοχές που το έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, ως το τέλος του έτους 265 εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεουν έρθουν αντιμέτωποι με άμεση διατροφική ανασφάλεια, περίπου οι διπλάσιοι από όσοι εκτιμάται ότι υπέφεραν από ακραίες ελλείψεις τροφής την περασμένη χρονιά. 

Η νόσος Covid-19 είναι δυνητικά καταστροφική για εκατομμύρια ανθρώπους που «κρέμονται από μία κλωστή», είπε ο δρ. Αρίφ Χουσεΐν, επικεφαλής οικονομολόγος του Παγκόσμιου Προγράμματος Σίτισης. «Είναι ένα σφυρί που θα πέσει πάνω σε εκατομμύρια που μπορούν να φάνε μόνο αν βγάλουν μεροκάματο. Τα lockdown και η παγκόσμια οικονομική ύφεση έχουν ήδη εξαντλήσει τις όποιες οικονομίες τους. Αρκεί ένα ακόμη σοκ, όπως η νόσος Covid-19, για να τους σπρώξει στον γκρεμό. Πρέπει συλλογικά να δράσουμε τώρα για να μετριάσουμε τον αντίκτυπο αυτής της παγκόσμιας καταστροφής». 

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών, δημοσίευσε σήμερα την ανησυχητική έκθεση σε συνεργασία με το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Σίτισης και 14 ακόμη οργανισμούς. Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες σημειώνει στον πρόλογο πως «Η κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία της νόσου Covid-19 μπορεί να ωθήσει ακόμα περισσότερες οικογένειες και κοινότητες σε ακόμα βαθύτερη δυστυχία».

«Σε αυτή την περίοδο τεράστιων διεθνών προκλήσεων, από συρράξεις μέχρι κλιματικά σοκ και οικονομική αστάθεια, πρέπει να ενισχύσουμε τις προσπάθειές μας για να νικήσουμε την πείνα και τον υποσιτισμό. Έχουμε τα εργαλεία και την τεχνογνωσία. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι πολιτική βούληση και την προσηλωμένη δέσμευση των εθνών και των ηγετών». 

Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Σίτισης εκτιμά ότι θα χρειαστούν περίπου 350 εκατομμύρια δολάρια «αμέσως», αλλά προς το παρόν μόλις το ένα τέταρτο αυτών των χρημάτων φαίνεται εξασφαλισμένο. Η πανδημία που χτύπησε αρχικά την Κίνα έπληξε βαρύτατα και ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία και πλέον εξαπλώνεται περισσότερο από οπουδήποτε στις ΗΠΑ. Μεγαλύτερη ασάφεια για την εξάπλωση του ιού υπάρχει σε αναπτυσσόμενες χώρες, όπου δεν έχουν γίνει εκτεταμένοι έλεγχοι και τα συστήματα υγείας παρουσιάζουν τεράστιες ελλείψεις. 

Στα θετικά, σημειώνεται πως οι σοδειές φέτος προβλέπονται καλές, αλλά οι περιορισμοί στις μετακινήσεις για την ανακοπή της πανδημίας, θα δημιουργήσουν προβλήματα στην μεταφορά των αγαθών. Στο χειρότερο σενάριο, κάποια από τα φτωχότερα κράτη «ίσως βρεθούν αντιμέτωπα με το να πρέπει να σώσουν ανθρώπους από τον κορωνοϊό», που τελικά θα πεθαίνουν από την πείνα. Και εκτός από την υγειονομική και οικονομική κρίση, σε όλα αυτά θα έρθουν να προστεθούν και τα καταστροφικά φυσικά φαινόμενα, που αναμένεται να κάνουν την κατάσταση ακόμα πιο δύσκολη.

Με πληροφορίες από WFP, BBC και Guardian

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κυρίαρχος του παιχνιδιού ο Τραμπ: Οι Ρεπουμπλικανοί κερδίζουν και τη Βουλή των Αντιπροσώπων

Διεθνή / Κυρίαρχος του παιχνιδιού ο Τραμπ: Οι Ρεπουμπλικανοί κερδίζουν και τη Βουλή των Αντιπροσώπων

Ο Ντόναλντ Τραμπ θα μπορεί να προωθήσει χωρίς προβλήματα την ατζέντα του η οποία περιλαμβάνει φορολογικές μεταρρυθμίσεις, σκληρή μεταναστευτική πολιτική και αλλαγές στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
DOGE: Το υπουργείο του Ελον Μασκ πήρε το όνομα του από ένα meme

Διεθνή / DOGE: Το υπουργείο του Ελον Μασκ πήρε το όνομά του από ένα meme που έγινε κρυπτονόμισμα

Το ενδιαφέρον του Έλον Μασκ στο κρυπτονόμισμα και το meme «Dogecoin» έχει αποτυπωθεί στον τίτλο του νέου υπουργείου Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας, του οποίου θα ηγηθεί στην κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια