Το κλίμα πανικού λαμβάνει σήμερα νέες διαστάσεις στις διεθνείς αγορές, που καταγράφουν ασταμάτητη πτώση, την ώρα που η Κίνα μιλά για «μπούλινγκ» εκ μέρους του Τραμπ.
Η ανελαστικότητα του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τους τελωνειακούς δασμούς οδήγησαν σε βουτιά τα χρηματιστήρια σε όλο τον κόσμο, ενώ διεθνώς οι αναλυτές μιλούν για ιστορικού χαρακτήρα κινήσεις των αγορών.
Από το Τόκιο και τη Σανγκάη έως τη Σεούλ και την Ταϊπέι, οι βασικοί δείκτες στις ασιατικές αγορές ακολούθησαν τον βηματισμό της Wall Street, που έκλεισε την περασμένη εβδομάδα με τη χειρότερη ημερήσια επίδοση από το 2020. Στο Χονγκ Κονγκ, ο δείκτης Hang Seng έκλεισε στο -13,22% --στη χειρότερη επιδοσή του από το 1997.
«Δεν είναι υπερβολή να περιγράψουμε τις κινήσεις της αγοράς ως ιστορικές», σχολίασαν οικονομολόγοι της Deutsche Bank.
Στην Ευρώπη, ο δείκτης STOXX 600 κατέγραψε βουτιά 5,8% στις 10:22 ώρα Ελλάδας, αφού την Παρασκευή κατέγραψε τη μεγαλύτερη ημερήσια ποσοστιαία πτώση του μετά την πανδημία της COVID-19.
Το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτη σημείωσε πτώση 7,86% αφού κατέγραψε βουτιά άνω του 10% στην αρχή της συνεδρίασης. Οι μετοχές της Commerzbank και της Deutsche Bank κατέγραψαν νωρίτερα απώλειες 10,7% και 10%, αντίστοιχα. Στην αρχή των συναλλαγών, το Παρίσι υποχώρησε κατά 6,19%, το Λονδίνο 5,83% και το Μιλάνο 2,32%.
«Είναι δύσκολο να θέσουμε σε πλαίσιο το μέγεθος του σοκ που προκλήθηκε μετά την "Ημέρα Απελευθέρωσης"» την περασμένη Τετάρτη, όπως ονόμασε ο Ντόναλντ Τραμπ την ημέρα που ανακοίνωσε τους ‘αμοιβαίους’ δασμούς, σύμφωνα με οικονομολόγους της Deutsche Bank. Οι ίδιοι κάνουν λόγο «για το μεγαλύτερο σοκ στο παγκόσμιο εμπορικό σύστημα από την κατάρρευση του Μπρέτον Γουντς» (το 1971).
«Η προηγούμενη εβδομάδα σηματοδότησε την έναρξη ενός ιστορικού ξεπουλήματος στις αγορές», που εντάθηκε σήμερα, σημείωσε η Ιπέκ Οζκαρντεσκάγια, αναλύτρια στην Swissquote Bank.
«Χρειάζεται το φάρμακο», δηλώνει κυνικά ο Τραμπ
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ φάνηκε χθες Κυριακή να υποβαθμίζει τον πανικό στα διεθνή χρηματιστήρια εξαιτίας του καταιγισμού τελωνειακών δασμών που επέβαλε, παρομοιάζοντας την κατάσταση με το να παίρνει κανείς «φάρμακο», εν προκειμένω για να θεραπευτούν παθογένειες της αμερικανικής οικονομίας. «Μερικές φορές πρέπει να παίρνεις το φάρμακό σου για να γίνεις καλά», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε δημοσιογράφους επί του προεδρικού αεροσκάφους.
«Υπήρχαν κάποιες ελπίδες το Σαββατοκύριακο ότι ίσως θα βλέπαμε την έναρξη μιας διαπραγμάτευσης αλλά τα μηνύματα που λαμβάνουμε έως τώρα υποδηλώνουν ότι ο πρόεδρος Τραμπ είναι άνετος με την αντίδραση της αγοράς και θα συνεχίσει σε αυτή την πορεία», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Φλαξ, επικεφαλής επενδύσεων στη Moneyfarm.
Πιέσεις στο πετρέλαιο - Στροφή στα «ασφαλή καταφύγια»
Οι πιο δυσοίωνες προοπτικές για την παγκόσμια ανάπτυξη διατήρησαν τις πιέσεις στις τιμές του πετρελαίου, μετά από τις μεγάλες απώλειες της περασμένης εβδομάδας. Το πετρέλαιο μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας κατέγραψε νωρίτερα πτώση 4,48% στα 62,64 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό (WTI) έχασε 4,59% στα 59,14 δολάρια. Η τιμή του βαρελιού του αμερικανικού πετρελαίου έπεσε κάτω από τα 60 δολάρια, για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2021.
Η στροφή των επενδυτών στα λεγόμενα ‘ασφαλή καταφύγια’ είχε ως αποτέλεσμα οι αποδόσεις των 10ετών αμερικανικών ομολόγων να υποχωρήσουν κατά 9 μονάδες βάσης στο 3,90%.
Το δολάριο σημείωσε νωρίτερα πτώση 1% έναντι του ιαπωνικού νομίσματος στα 145,16 γεν και 1,45% έναντι του ελβετικού φράγκου στο 0,8484. Το ευρώ ενισχύθηκε κατά 0,5% στο 1,1005 δολάριο, επωφελούμενο απ’ ό,τι φαίνεται από τη νευρικότητα που έχει δημιουργηθεί για το αμερικανικό νόμισμα.
Κίνα: Οι ΗΠΑ κάνουν «μπούλινγκ»
Οι απειλές και οι πιέσεις δεν είναι ο σωστός τρόπος αντιμετώπισης της Κίνας, δήλωσε εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών τη Δευτέρα, αφού περιέγραψε τους «αμοιβαίους δασμούς» του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ως μπούλινγκ.
Οι δασμοί είναι «συνήθης μονομερής και προστατευτισμός και οικονομικός εκφοβισμός», είπε σε τακτική συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος Λιν Ζιαν, προσθέτοντας ότι οι αμερικανικοί δασμοί στο όνομα της αμοιβαιότητας εξυπηρετούν μόνο το δικό τους συμφέρον σε βάρος άλλων χωρών.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Τραμπ εισήγαγε επιπλέον δασμούς 34% στα κινεζικά προϊόντα ως μέρος των υψηλών εισφορών που επιβλήθηκαν στους περισσότερους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ, ανεβάζοντας τους συνολικούς δασμούς στην Κίνα φέτος στο 54%. Η Κίνα ανταπέδωσε με μια σειρά από αντίμετρα.
Οι τελωνειακοί πράκτορες των ΗΠΑ εισπράττουν τον μονομερή δασμό 10% του Τραμπ σε όλες τις εισαγωγές από πολλές χώρες από το Σάββατο.
«Η κατάχρηση των δασμών από τις Ηνωμένες Πολιτείες ισοδυναμεί με τη στέρηση των χωρών, ιδιαίτερα εκείνων του Παγκόσμιου Νότου, από το δικαίωμά τους στην ανάπτυξη», είπε ο Λιν, αναφέροντας το διευρυνόμενο χάσμα μεταξύ των πλουσίων και των φτωχών σε κάθε χώρα και των λιγότερο ανεπτυγμένων χωρών που υφίστανται μεγαλύτερο αντίκτυπο.
Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ - ΜΠΕ