Τουλάχιστον 10.000 εργαζόμενοι του ξενοδοχειακού τομέα, ξεκίνησαν σήμερα απεργία σε πολλές πόλεις των ΗΠΑ.
Κύρια αιτήματά τους, οι αυξήσεις μισθών αλλά και οι προσλήψεις προσωπικού. Σύμφωνα με πληροφορίες του συνδικάτου Unite Here, περίπου 10.016 μέλη του συμμετείχαν στην απεργία σε 25 εγκαταστάσεις των ξενοδοχειακών κολοσσών Hilton, Hyatt και Marriott.
Η μεγαλύτερη συμμετοχή ξενοδοχοϋπαλλήλων στην απεργία καταγράφηκε σε ξενοδοχεία στη Βοστώνη, το Σαν Φρανσίσκο και τη Χονολουλού, συνολικά σε οκτώ πόλεις, σύμφωνα με το Unite Here, ενώ ξενοδοχοϋπαλλήλοι σε τέσσερις άλλες πόλεις εξετάζουν το ενδεχόμενο να ενταχθούν στις απεργιακές κινητοποιήσεις. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι απεργίες αναμένεται να διαρκέσουν δύο έως τρεις ημέρες.
🚨BREAKING🚨
— UNITE HERE (@unitehere) September 1, 2024
10,000 hotel workers across the continental USA and Hawaii are on strike 📢
We will not accept painful workloads that are breaking our bodies or jobs that can’t support our families. Enough is enough. pic.twitter.com/hTgs6AWRgt
Οι απεργιακές κινητοποιήσεις έρχονται εν μέσω του Σαββατοκύριακου της αργίας της Εργατικής Πρωτομαγιάς στις ΗΠΑ, που γιορτάζεται αύριο. Το τριήμερο αυτό είναι κάθε πολύ κερδοφόρο για την τουριστική βιομηχανία.
Σύμφωνα με το Unite Here, η ξενοδοχειακή βιομηχανία «εκμεταλλεύτηκε» την πανδημία της Covid-19 για να μειώσει το εργατικό δυναμικό, χωρίς να το αναπληρώσει πλήρως μετά την άρση των περιορισμών υγείας. Μέλη του συνδικάτου υποστηρίζουν ότι οι μισθοί τους δεν καλύπτουν τις ανάγκες τους, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να κάνουν δεύτερη δουλειά.
📣 Seattle Airport Hilton Workers are on the picket line, joining 10,000 hotel workers across the continental USA and Hawaii on strike!!
— UNITE HERE! Local 8 (@UniteHereLocal8) September 1, 2024
🪧 We will not accept painful workloads that are breaking our bodies or jobs that can’t support our families. Enough is enough. #1u pic.twitter.com/d2J4m12zuy
Όπως τονίζουν, ο ξενοδοχειακός κλάδος έχει ανακάμψει πλήρως από την κρίση της Covid-19, καθώς η μέση τιμή ενός δωματίου ξενοδοχείου έφτασε τα 156 δολάρια ανά διανυκτέρευση κατά μέσο όρο, ενώ ο μέσος όρος εσόδων ανά δωμάτιο ήταν επίσης υψηλότερος από ποτέ, σύμφωνα με το STR.
«Είμαστε απογοητευμένοι που η Unite Here επέλεξε να κηρύξει απεργία ενώ η Hyatt παραμένει πρόθυμη να διαπραγματευτεί. Θέλουμε να συνεχίσουμε να διαπραγματευόμαστε δίκαιες συμφωνίες και να αναγνωρίζουμε τις συνεισφορές των εργαζομένων της Hyatt», ανέφερε για το ζήτημα μιλώντας στο AFP ο Μάικλ Ντ' Αντζελο, επικεφαλής εργασιακών σχέσεων στον ξενοδοχειακό όμιλο στις ΗΠΑ.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ / AFP