Η ιστοσελίδα ήταν σχεδόν ίδια. Είχε το όνομα και το logo της Moderna στην κορυφή, μαζί με μία καρτέλα που εξηγούσε πώς δουλεύει η τεχνολογία mRNA.
Όποιος επισκεπτόταν την ιστοσελίδα, θα μπορούσε να είχε πειστεί ότι επρόκειτο για την επίσημη της Moderna. Όμως, δύο λεπτομέρειες πρόδιδαν ότι επρόκειτο για ψεύτικη, την οποία όπως αποδείχθηκε είχε στήσει τρεις επιτήδειοι στις ΗΠΑ.
Η μία λεπτομέρεια ήταν ένα πλαίσιο που ανέφερε «ίσως μπορείτε να αγοράσετε νωρίτερα εμβόλιο για τον κορωνοϊό, επικοινωνήστε μαζί μας» και η άλλη, η διεύθυνση «Modernatx.shop». Η πραγματική ιστοσελίδα της φαρμακευτικής εταιρείας δεν έχει τέτοιο μήνυμα που προωθεί την εκ των προτέρων πώληση εμβολίων και η επίσημη διεύθυνση της είναι «Modernatx.com».
Την Παρασκευή ο Οντουνάγιο «Μπάμπα» Ολουγουλάντε, ένας από τους τρεις άνδρες που κατηγορούνται ότι χρησιμοποίησαν την ψεύτικη ιστοσελίδα για να πουλάνε εμβόλια έναντι 30 δολαρίων τη δόση, δήλωσε ένοχος για συνωμοσία για απάτη. Άλλοι δύο εμπλέκονται στην υπόθεση.
Ο 25χρονος από το Μέριλαντ είναι αντιμέτωπος με ποινή φυλάκισης έως 20 ετών. Άλλοι δύο άνδρες κατηγορούνται στην υπόθεση, ο εξάδελφος του 25χρονου, Ολακιτάν «Ολάκι» Ολουγουλάντε και ο Κέλι Λαμόντ Γουίλιαμς.
Οι ερευνητές έλαβαν γνώση για την ψεύτικη σελίδα στις 11 Ιανουαρίου. Εκείνη την ημέρα, μυστικός πράκτορας επικοινώνησε με το τηλέφωνο που ανέφερε η σελίδα. Το άτομο με το οποίο συνομίλησε του ζήτησε μία διεύθυνση email.
Έπειτα από ανταλλαγή αρκετών email, ο πράκτορας έλαβε ένα με πληροφορίες για την πληρωμή και την παράδοση. Στη συνέχεια, του έστειλαν τιμολόγιο για 200 δόσεις, έναντι 30 δολαρίων η κάθε μία. Έπρεπε να δώσει το μισό ποσό προκαταβολικά και τα υπόλοιπα μετά την παράδοση.
Ακολούθησε η έκδοση εντάλματος σύλληψης και ο Οντουνάγιο «Μπάμπα» Ολογουλάντε συνελήφθη στις 11 Φεβρουαρίου. Αργότερα αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση, παραδίδοντας το διαβατήριό του, ενώ του απαγορεύθηκε να έρθει σε επαφή με τους άλλους δύο εμπλεκόμενους, η υπόθεση των οποίων εκκρεμεί.
Με πληροφορίες από Washington Post