Η Ρωσία θα μπορούσε να εισβάλει στην Ουκρανία ανά πάσα στιγμή και μπορεί να δημιουργήσει ένα αιφνιδιαστικό πρόσχημα για μία επίθεση, προειδοποίησαν οι ΗΠΑ.
Ο Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Τζο Μπάιντεν, δήλωσε ότι μία εισβολή θα μπορούσε να ξεκινήσει «από μέρα σε μέρα».
«Δεν μπορούμε να προβλέψουμε απόλυτα την ημέρα, αλλά λέμε εδώ και κάποιο καιρό ότι είμαστε στο “παράθυρο”», δήλωσε ο Σάλιβαν στο CNN. Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν αναφορές για εκτιμήσεις των υπηρεσιών πληροφοριών πως η Ρωσία σχεδιάζει να εισβάλει στην Ουκρανία την Τετάρτη.
Η Ουάσινγκτον, δήλωσε ο Σάλιβαν, θα συνεχίζει να μοιράζεται με τον υπόλοιπο κόσμο ό,τι έχει μάθει, προκειμένου να στερήσει από τη Μόσχα την ευκαιρία να σκηνοθετήσει μια αιφνιδιαστική επιχείρηση που θα μπορούσε να είναι πρόσχημα για μια επίθεση.
Οι ΗΠΑ θα «υπερασπιστούν κάθε ίντσα της περιοχής του ΝΑΤΟ… και πιστεύουμε ότι η Ρωσία αντιλαμβάνεται πλήρως αυτό το μήνυμα», δήλωσε ο Σάλιβαν στο CBS.
Ο Ζελένσκι κάλεσε τον Μπάιντεν στο Κίεβο
Χθες ο Τζο Μπάιντεν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Ο Ουκρανός πρόεδρος προσκάλεσε τον Αμερικανό στην Ουκρανία, για να δείξει την υποστήριξη της Ουάσινγκτον απέναντι στον κίνδυνο μιας ρωσικής εισβολής.
«Είμαι πεπεισμένος ότι η επίσκεψή σας στο Κίεβο τις ερχόμενες ημέρες, οι οποίες είναι κρίσιμες για τη σταθεροποίηση της κατάστασης, θα είναι μια ισχυρή ένδειξη και θα συμβάλει στην αποκλιμάκωση», δήλωσε ο Ζελένσκι στον Μπάιντεν, σύμφωνα με ανακοίνωση της ουκρανικής προεδρίας.
Ο Λευκός Οίκος δεν έκανε αναφορά σε αυτή την πρόσκληση, σε ανακοίνωση που εξέδωσε για την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών.
Ο Μπάιντεν «επιβεβαίωσε τη δέσμευση των ΗΠΑ στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας» και «κατέστησε σαφές ότι οι ΗΠΑ θα απαντήσουν γρήγορα και αποφασιστικά, μαζί με τους συμμάχους και τους εταίρους τους, σε όποια περαιτέρω ρωσική επιθετικότητα απέναντι στην Ουκρανία», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
Τέλος, οι δύο ηγέτες, συμφώνησαν στη σημασία της συνέχισης της διπλωματίας και της αποτροπής, ως απάντηση στη συγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων στα ουκρανικά σύνορα.
Η Ουκρανία παρέλαβε Stinger από τη Λιθουανία
Στο μεταξύ, η Ουκρανία παρέλαβε την Κυριακή φορτίο με αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα Stinger και πυρομαχικά γι’ αυτά, από τη Λιθουανία.
Νωρίτερα χθες, έφθασαν άλλα δύο αεροσκάφη με περίπου 180 τόνους πυρομαχικά από τις ΗΠΑ, ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας, ο Ολεξίι Ρέζνικοφ. Η Ουκρανία έχει λάβει μέχρι τώρα περίπου 1.500 τόνους πυρομαχικών με 17 πτήσεις, έγραψε στο Twitter.
Το Κίεβο ενισχύει τις ένοπλες δυνάμεις του με τη βοήθεια των συμμάχων του. Έχει αποκτήσει κυρίως αντιαρματικά συστήματα αμερικανικής και βρετανικής κατασκευής και τουρκικά UAVs.
Ο Σολτς σε Κίεβο και Μόσχα
Ο Όλαφ Σολτς, που σήμερα θα επισκεφθεί το Κίεβο και την Τρίτη τη Μόσχα για συνομιλίες, κάλεσε τη Ρωσία να αποκλιμακώσει την ένταση και προειδοποίησε με κυρώσεις σε περίπτωση εισβολής. Γερμανός αξιωματούχος δήλωσε ότι το Βερολίνο δεν περιμένει «χειροπιαστά» αποτελέσματα από το ταξίδι, αλλά η διπλωματία είναι σημαντική.
Κάποιοι Ευρωπαίοι ηγέτες φοβούνται ότι αυτή θα μπορούσε να είναι η τελευταία ευκαιρία εκτόνωσης της «εξαιρετικά επικίνδυνης» κατάστασης στα σύνορα των δύο χωρών. Κύκλοι της γερμανικής κυβέρνησης την Κυριακή έκαναν λόγο για «συνολικά πολύ ανησυχητική εικόνα» στα ουκρανικά σύνορα, αλλά απέρριψαν την υπόνοια ότι το ταξίδι του Σολτς αποτελεί την «τελευταία απόπειρα» για την αποτροπή ενός πολέμου.
Ο Γερμανός καγκελάριος θα επαναλάβει την ενότητα της ΕΕ, των ΗΠΑ και της Βρετανίας σε ό,τι αφορά τις οικονομικές κυρώσεις σε περίπτωση εισβολής, σύμφωνα με πληροφορίες. Ήδη, ο Μπάιντεν έχει δηλώσει ότι μια ρωσική εισβολή θα σημάνει το τέλος του Nord Stream 2, κάτι που ο Γερμανός καγκελάριος έχει υπάρξει πιο απρόθυμος να δηλώσει, σημειώνει ο Guardian.
Οι επιλογές του Γερμανού καγκελάριου στο ταξίδι του στη Μόσχα είναι περιορισμένες. Ο Πούτιν απαιτεί «εγγυήσεις ασφαλείας» από τη Δύση, οι οποίες ουσιαστικά θα υπονομεύσουν την κυριαρχία ανεξάρτητων κρφατών στην ανατολική Ευρώπη και τη Βαλτική.
Σύμφωνα με τη Die Welt, ο Σολτς θα μπορούσε να τονίσει ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ δεν είναι ρεαλιστική προοπτική για το άμεσο μέλλον. Ένας συμβιβασμός, στον οποίο θα δοθούν διαβεβαιώσεις στη Μόσχα ότι η Ουκανία δεν θα μπει στο ΝΑΤΟ «τα επόμενα δέκα χρόνια» έχει συζητηθεί στον κύκλο του Σολτς, αλλά ως «πείραμα σκέψης» και όχι ως σαφές πλάνο, αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες.
Όμως, το Κϊεβο θα επέκρινε την όποια συμβολική παραχώρηση. Ο Ουκρανός πρέσβης στο Βερολίνο κατηγόρησε την Κυριακή τη γερμανική κυβέρνηση για υποκρισία, επειδή κρατά τους περιορισμούς στην εξαγωγή φονικών όπλων, ενώ συνεχίζει να προμηθεύει τη ρωσία με αγαθά διπλής χρήσης, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή όπλων.
Με πληροφορίες από Reuters, Guardian, ΑΠΕ