Δεκάδες Ιρανοί συγκεντρώθηκαν σήμερα έξω από τη γαλλική πρεσβεία στην Τεχεράνη διαμαρτυρόμενοι για τα σκίτσα του ανώτατου ηγέτη της Ισλαμικής Δημοκρατίας από το Charlie Hebdo.
Το περιοδικό δημοσίευσε την Τετάρτη καρικατούρες του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ για να υποστηρίξει τις πολύμηνες διαδηλώσεις στο Ιράν, που πυροδοτήθηκαν από τον θάνατο της Μάχσα Αμινί ενώ ήταν υπό κράτηση, μετά τη σύλληψή της για φερόμενη παραβίαση του αυστηρού ενδυματολογικού κώδικα της χώρας.
Το Ιράν προειδοποίησε τη Γαλλία για τα «προσβλητικά και απρεπή» γελοιογραφικά σχέδια, τα οποία εμφανίστηκαν σε ειδική έκδοση για τον εορτασμό της επετείου της θανατηφόρας επίθεσης του 2015, στα γραφεία του περιοδικού στο Παρίσι.
Δεκάδες διαδηλωτές, οι περισσότεροι σπουδαστές θρησκευτικών σεμιναρίων, συγκεντρώθηκαν μπροστά από την πρεσβεία στο κέντρο της Τεχεράνης και έβαλαν φωτιά σε γαλλικές σημαίες.
«Γαλλία, ντροπή!», φώναζε το πλήθος.
Οι διαδηλωτές κουνούσαν σημαίες του Ιράν, κρατούσαν φωτογραφίες του Χαμενεΐ και πινακίδες που έγραφαν «Θα θυσιάσω τη ζωή μου για τον ηγέτη» και «Ντροπή στο Charlie Hebdo».
«Ήρθα για να υποστηρίξω την επανάστασή μου, ηγέτη μου», είπε ο 17χρονος μαθητής, Καρίμ Χεινταρπούρ.
Παρόμοιες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και στην ιερή πόλη του Ιράν, Κομ, 128 χιλιόμετρα νότια της Τεχεράνης, ανέφερε ο κρατικός τηλεοπτικός σταθμός.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, Νάσερ Κανάνι, δήλωσε την Κυριακή ότι η ελευθερία του λόγου δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για «προσβολή» της θρησκείας.
Η Γαλλία «δεν έχει δικαίωμα να δικαιολογεί την προσβολή των αγίων άλλων χωρών και εθνών και οπαδών των θείων θρησκειών με το πρόσχημα της ελευθερίας του λόγου», έγραψε στο Twitter.
Το Παρίσι θα πρέπει να τηρεί τις «θεμελιώδεις αρχές των διεθνών σχέσεων, δηλαδή τον αμοιβαίο σεβασμό και τη μη ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις των άλλων», πρόσθεσε.
Την Πέμπτη, το Ιράν δήλωσε ότι κλείνει το Γαλλικό Ινστιτούτο Ερευνών στην Τεχεράνη «ως πρώτο βήμα» της απάντησης στα σκίτσα, αφού κάλεσε τον Γάλλο πρέσβη για να διαμαρτυρηθεί για τη δημοσίευση.
Το IFRI ήταν κλειστό για πολλά χρόνια αλλά άνοιξε ξανά υπό την προεδρία του μετριοπαθούς προέδρου Χασάν Ροχανί ως ένδειξη αναθέρμανσης των διμερών σχέσεων.
Με πληροφορίες του AFP