Ισπανία: Τέλος στην ανωνυμία των social media ζητά δικαστής στον απόηχο δολοφονίας 11χρονου

Ισπανία: Τέλος στην ανωνυμία των social media ζητά δικαστής στον απόηχο δολοφονίας 11χρονου Facebook Twitter
Φωτ.: freepik
0

Ισπανός δικαστής ζήτησε τον τερματισμό της ανωνυμίας στα social media, στον απόηχο ενός κύματος διαδικτυακής παραπληροφόρησης μετά τη δολοφονία ενός 11χρονου αγοριού κοντά στο Τολέδο.

Ο Μιγκέλ Άνχελ Αγκιλάρ, δικαστής που ασχολείται με τα εγκλήματα μίσους και τις διακρίσεις, θέλει να υποχρεώσει τις πλατφόρμες να αποκαλύπτουν την πραγματική ταυτότητα των χρηστών σε περιπτώσεις ύποπτων εγκλημάτων μίσους, ώστε ο νόμος να μπορεί να επιβάλει ψηφιακά περιοριστικά μέτρα.

Η κίνηση αυτή έρχεται μετά τη δολοφονία την περασμένη Κυριακή ενός αγοριού σε ένα χωριό κοντά στο Τολέδο της κεντρικής Ισπανίας. O 11χρονος έπαιζε ποδόσφαιρο με τους φίλους του όταν ένας άνδρας με το πρόσωπό του καλυμμένο με κασκόλ, έτρεξε στο γήπεδο και τον μαχαίρωσε πολλές φορές.

Σε έναν απόηχο της παραπληροφόρησης και της ακροδεξιάς βίας που ακολούθησε τη δολοφονία τριών νεαρών κοριτσιών στο Σάουθπορτ της Βρετανίας τον περασμένο μήνα, σχεδόν αμέσως εμφανίστηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναρτήσεις που συνέδεαν ψευδώς τη δολοφονία του 11χρονου αγοριού με τη μετανάστευση και ειδικότερα με τους λεγόμενους menas - ασυνόδευτους ανηλίκους, στην πλειονότητά τους από τη βόρεια Αφρική. Για την υπόθεση, η ισπανική αστυνομία συνέλαβε έκτοτε έναν 20χρονο Ισπανό, ο οποίος επισκεπτόταν τον πατέρα του στο χωριό και πιστεύεται ότι αντιμετωπίζει προβλήματα ψυχικής υγείας.

Ο Αγκιλάρ δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξή του χθες, Τετάρτη (21/8), ότι οι φορείς της ρητορικής μίσους θα πρέπει να εντοπιστούν και ότι οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης θα πρέπει να αναγκαστούν να αποκαλύψουν την πραγματική τους ταυτότητα, εάν το ζητήσει η δικαιοσύνη. «Η δημιουργία κλίματος στιγματισμού μέσω των social media μπορεί να μεταφραστεί σε πράξεις βίας στο δρόμο», είπε.

«Όταν διαπράττεται ένα έγκλημα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πρέπει να είμαστε σε θέση να ταυτοποιήσουμε την πηγή."Θα ήταν ενδιαφέρον να δούμε πώς συμπεριφέρονται οι άνθρωποι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αν γνωρίζουν ότι μπορούν να ταυτοποιηθούν, και ειδικά αν η δικαιοσύνη θέλει να ξέρει ποιοι είναι» τόνισε ο δικαστής.

Ο Αγκιλάρ υπενθύμισε ένα περιστατικό του 2019, όταν ένας YouTuber στη Βαρκελώνη καταδικάστηκε σε 15 μήνες για την ανάρτηση ενός εξευτελιστικού βίντεο με άστεγο. Υποχρεώθηκε να καταβάλει στο θύμα 20.000 ευρώ. «Σε αυτό που ήταν το ισοδύναμο μιας ψηφιακής περιοριστικής εντολής, ο παραβάτης απαγορεύτηκε να χρησιμοποιεί το YouTube. Αυτό είναι το προηγούμενο. Τώρα είναι σημαντικό να γίνει νομοθεσία», δήλωσε. 

*Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αξία της Hermès ξεπέρασε αυτή της LVMH που είχε προσπαθήσει να την αγοράσει πριν από 15 χρόνια

Διεθνή / Η χρηματιστηριακή αξία της Hermès ξεπέρασε αυτή της LVMH, η οποία είχε προσπαθήσει να την αγοράσει πριν από 15 χρόνια

Η Hermès ξεπέρασε την LVMH σε κεφαλαιοποίηση, ενισχυμένη από την ανθεκτικότητα του μοντέλου της πολυτέλειας, ενώ η LVMH πλήττεται από χαμηλότερα κέρδη λόγω της ποικιλίας εμπορικών σημάτων
LIFO NEWSROOM
Η CIA αποκαλύπτει αρχείο της KGB: Εξωγήινοι μετέτρεψαν σε πέτρα σοβιετικούς στρατιώτες

Διεθνή / Όταν οι εξωγήινοι μετέτρεψαν σε πέτρα σοβιετικούς στρατιώτες - Το αποχαρακτηρισμένο αρχείο της CIA που έγινε viral

Μια έκθεση της CIA αποκαλύπτει την ιστορία σοβιετικών στρατιωτών που φέρεται να μετατράπηκαν σε πέτρα μετά από συνάντηση με εξωγήινο αντικείμενο, προκαλώντας έντονες αντιπαραθέσεις και σκεπτικισμό
LIFO NEWSROOM
«Ο Έντι Ράμα λέει ψέματα στην Ελλάδα»

LiFO politics / «Ο Έντι Ράμα λέει ψέματα στην Ελλάδα»

Ο διπλωμάτης Αλέξανδρος Μαλλιάς, πρώην πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, τα Τίρανα και τα Σκόπια, μιλάει για τις αλλαγές που φέρνει η πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ, καθώς και για τις δύσκολες σχέσεις της Ελλάδας με την Αλβανία, ειδικά κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του Έντι Ράμα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Οι θάνατοι αμάχων στο Σούμι μπορεί να αναγκάσουν την Ουάσινγκτον να αλλάξει στάση απέναντι στον Πούτιν

Διεθνή / Πόλεμος στην Ουκρανία: Η σφαγή στο Σούμι και πώς οι ΗΠΑ μπορεί να αλλάξουν στάση απέναντι στον Πούτιν

Η ασυμφωνία μεταξύ των δολοφονημένων στο Σούμι και της φωτογραφικής χειραψίας Γουίτκοφ-Πούτιν είναι κάτι παραπάνω από προφανής στους περισσότερους παρατηρητές
LIFO NEWSROOM