Το Ισραήλ δημιουργεί μια νέα στρατιωτική διαχωριστική γραμμή στη Γάζα, διαχωρίζοντας το βόρειο τμήμα της λωρίδας, όπως φαίνεται να δείχνουν δορυφορικές εικόνες που μελέτησε το BBC Verify.
Τα στρατεύματα ελέγχουν και εκκαθαρίζουν μια περιοχή σε όλο το πλάτος της βόρειας Γάζας. Δορυφορικές εικόνες και βίντεο δείχνουν ότι εκατοντάδες κτίρια έχουν κατεδαφιστεί μεταξύ της Μεσογείου και των συνόρων με το Ισραήλ, κυρίως με ελεγχόμενες εκρήξεις. Οι εικόνες δείχνουν επίσης ότι ισραηλινά στρατεύματα και οχήματα έχουν τοποθετηθεί σε όλη τη νέα διαχωριστική γραμμή.
Αναλυτές δήλωσαν ότι οι εικόνες υποδηλώνουν ότι η Γάζα χωρίζεται σε ζώνες για να καταστεί ευκολότερος ο έλεγχός της. Εκπρόσωπος των IDF δήλωσε στο BBC ότι «στοχεύει τρομοκρατικούς πράκτορες και υποδομές» στη βόρεια Γάζα.
Ο H. A. Hellyer, Βρετανός γεωπολιτικός αναλυτής και ειδικός σε θέματα ασφάλειας στη Μέση Ανατολή από το think tank «Rusi», δήλωσε ότι οι δορυφορικές εικόνες υποδηλώνουν ότι το Ισραήλ ετοιμάζεται να εμποδίσει τους Παλαιστίνιους πολίτες να επιστρέψουν στη βόρεια διοικητική περιφέρεια της Γάζας. Περισσότεροι από 100.000 Παλαιστίνιοι έχουν ήδη εκτοπιστεί από το βορειότερο τμήμα της Γάζας, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Οι δορυφορικές εικόνες δείχνουν δύο μεγάλα τμήματα δρόμου στις δύο άκρες της εκκαθαρισμένης λωρίδας που συνδέονται με εκχερσωμένη γη μέσω μιας αστικής περιοχής. Κτίρια κατεδαφίζονται μεταξύ των δύο τμημάτων του δρόμου, «με ένα σαφές μοτίβο να είναι ορατό από τις αρχές Οκτωβρίου» σημειώνει το BBC. Το διαχωριστικό αυτό τμήμα εκτείνεται περίπου 9 χιλιόμετρα σε όλη τη Γάζα, από τα ανατολικά προς τα δυτικά, χωρίζοντας την πόλη της Γάζας και τις πόλεις Τζαμπάλια, Μπέιτ Χανούν και Μπέιτ Λαχία στη βόρεια Γάζα.
Το BBC πληροφορήθηκε ότι υπάρχει μια τακτική διαδρομή μεταξύ της Τζαμπάλια και της πόλης της Γάζας, η οποία αποτελεί μέρος των επιχειρησιακών δραστηριοτήτων του Ισραήλ με στόχο τη Χαμάς.
Βίντεο του ισραηλινού στρατού που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο δείχνουν πολλά πολυώροφα κτίρια να καταστρέφονται με ελεγχόμενες εκρήξεις από τις αρχές Οκτωβρίου. Το παρακάτω γράφημα δείχνει παραδείγματα που εντοπίστηκαν από το BBC Verify κατά μήκος του νέου διαδρόμου.
Ένας εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) δήλωσε στο BBC ότι δεν είχε καμία πρόθεση να καταστρέψει μη στρατιωτικές υποδομές «χωρίς επιχειρησιακή ανάγκη» για να εξουδετερώσει τη Χαμάς. Άλλα πλάνα δείχνουν οχήματα Humvee των IDF να διέρχονται μέσα από την εκκαθαρισμένη περιοχή από την κατεύθυνση του Ισραήλ. Τα Humvees δεν είναι τόσο βαριά θωρακισμένα όσο άλλα στρατιωτικά οχήματα - και ο Hellyer δήλωσε στο BBC ότι τέτοια οχήματα είναι απίθανο να χρησιμοποιηθούν εκτός εάν ο στρατός ήταν σίγουρος για την ασφάλειά τους, γεγονός που δείχνει ότι τα ισραηλινά στρατεύματα έχουν τον έλεγχο της περιοχής.
Ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι η παρουσία των IDF θα μπορούσε να υποδηλώνει ένα μόνιμο στρατιωτικό διαχωρισμό, δίνοντας τον έλεγχο στον ισραηλινό στρατό για το ποιος μπορεί να ταξιδεύει μεταξύ των διοικητικών διαμερισμάτων της Γάζας και του βόρειου τμήματος του παλαιστινιακού θύλακα. «Σκάβουν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Θα περίμενα οπωσδήποτε ότι το βόρειο χώρισμα θα εξελιχθεί ακριβώς όπως ο διάδρομος Νετζαρίμ» είπε στο BBC o H. A. Hellyer
Το BBC έχει καταγράψει στο παρελθόν πώς έχουν κατασκευαστεί δύο χωρίσματα στη Γάζα από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου 2023.
Ο διάδρομος Νετζαρίμ χωρίζει μια περιοχή νότια της πόλης της Γάζας, ενώ ο διάδρομος της Φιλαδέλεφειας δίνει στον έλεγχο των IDF μια έκταση που εκτείνεται κατά μήκος των συνόρων της Γάζας με την Αίγυπτο. Η ανάλυση του BBC για αυτό το νέο διαμελισμό στο βορρά δείχνει ένα παρόμοιο μοτίβο με την κατασκευή των προηγούμενων διαδρόμων κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, με υπάρχοντες και νεόκτιστους δρόμους να συνδέονται και στρατιωτικές θέσεις να εμφανίζονται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Κτίρια και γεωργική γη καθαρίζονται ώστε να μπορούν να ασφαλτοστρωθούν δρόμοι και να κατασκευαστούν στρατιωτικές υποδομές.
Το Ισραήλ έχει αρνηθεί ότι εφαρμόζει το «Σχέδιο του Στρατηγού», βάσει του οποίου οι Παλαιστίνιοι θα πρέπει να εγκαταλείψουν το βόρειο τμήμα της Γάζας, οι προμήθειες θα αποκλειστούν και η περιοχή θα μετατραπεί σε στρατιωτική ζώνη. Όσοι παρέμεναν θα αντιμετωπίζονταν ως μαχητές και θα βρίσκονταν αντιμέτωποι με την επιλογή «παράδοση ή πείνα», με στόχο να ασκηθεί πίεση στη Χαμάς να απελευθερώσει τους ομήρους της.
Σε δήλωσή του στο BBC, ένας εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε ότι «οι IDF λειτουργούν σύμφωνα με καθιερωμένα στρατιωτικά σχέδια και ο ισχυρισμός ότι εφαρμόζουν αυτό το συγκεκριμένο σχέδιο είναι ανακριβής». Όμως, έχουν αυξηθεί οι ανησυχίες για την ασφάλεια των χιλιάδων Παλαιστινίων αμάχων που παραμένουν στις πολιορκημένες πόλεις της βόρειας Γάζας.
Ο ΟΗΕ και οι οργανώσεις ανθρωπιστικής αρωγής έχουν εκφράσει σημαντικές ανησυχίες για την κατάσταση στο βόρειο τμήμα της Γάζας. Ενώ χιλιάδες άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί, ο ΟΗΕ λέει ότι πάνω από 65.000 άνθρωποι θα μπορούσαν να παραμείνουν στην περιοχή. Ο ΟΗΕ λέει επίσης ότι «σχεδόν καμία βοήθεια» δεν έχει εισέλθει στη βόρεια Γάζα εδώ και 50 ημέρες. Ένας εκπρόσωπος δήλωσε ότι οι Παλαιστίνιοι αντιμετωπίζουν «κρίσιμες ελλείψεις προμηθειών και υπηρεσιών, καθώς και σοβαρό υπερπληθυσμό και κακές συνθήκες υγιεινής» λόγω του αποκλεισμού.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, μια αξιολόγηση του ΟΗΕ ανέφερε ότι υπήρχε μεγάλη πιθανότητα να επαπειλείται λιμός στις πολιορκημένες περιοχές της βόρειας Γάζας. Η ανάλυση του BBC δείχνει ότι περίπου το 90% της βόρειας Γάζας υπόκειται σε εντολές εκκένωσης από τις αρχές Οκτωβρίου. Βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καταγράφουν ανθρώπους που μετακινούνται νότια του νέου διαχωρισμού. Δεν είναι σαφές αν και πότε θα μπορέσουν να επιστρέψουν, αλλά ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ επέμεινε ότι «θα επιτραπεί στους πολίτες να επιστρέψουν μετά τον πόλεμο».
Δορυφορικές εικόνες δείχνουν τον εκτοπισμό των ανθρώπων στη βόρεια Γάζα. Μεγάλος αριθμός σκηνών, που είχαν στηθεί ως προσωρινό καταφύγιο, εξαφανίζονται. Στην περιοχή που αφήνουν πίσω τους, υπάρχουν συχνά κατεστραμμένα κτίρια «και άλλα δείγματα στρατιωτικής δραστηριότητας» σύμφωνα το BBC Verify.
Με πληροφορίες από BBC