Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε την κατασκευή χιλιάδων άλλων κατοικιών σε περιοχές εποίκων της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.
«Προσθέτουμε άλλες δύο 2.200 κατοικίες στο Χαρ Χόμα», δήλωνε ο Νετανιάχου στο βίντεο που διένειμε το γραφείο του, ενώ ο ίδιος εμφανιζόταν σε σημείο κοντά στον ομώνυμο οικισμό εποίκων.«Ίδρυσα αυτήν τη γειτονιά το 1997 όταν εξελέγην πρωθυπουργός και παρά τις αντιρρήσεις όλου του κόσμου. Σήμερα έχει 40.000 κατοίκους κι εμείς θα προσθέσουμε άλλους 10.000. Η Χαρ Χόμα θα αριθμεί 50.000 κατοίκους, όσους μία μέση ισραηλινή πόλη».
Ο Νετανιάχου, εν μέσω της προεκλογικής εκστρατείας ενόψει των εκλογών της 2ας Μαρτίου—τις τρίτες μέσα σε ένα χρόνο—ανακοίνωσε επίσης την κατασκευή χιλιάδων άλλων κατοικιών και σε άλλη περιοχή στον δυτικό τομέα της Ιερουσαλήμ.
«Όμως η ακόμη πιο σημαντική είδηση σήμερα είναι ότι ενέκρινα τις κατασκευές στο Τζιβάτ Χαματός. Όπερ σημαίνει άλλα 4.000 νέα διαμερίσματα, 1.000 για τους Άραβες κατοίκους του (κοντινού παλαιστινιακού οικισμού) Μπέιτ Σαφάφα και 3.000 για τους Εβραίους κατοίκους», δήλωσε ο Νετανιάχου.
«Συνδέουμε όλα τα σημεία της ενωμένης Ιερουσαλήμ, αίρω όλους τους περιορισμούς και η Ιερουσαλήμ θα οικοδομείται μαζί με όλους μας», πρόσθεσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός.
«Η επιμονή του Νετανιάχου να κατασκευάζει χιλιάδες οικιστικές μονάδες αποτελεί μία συστηματική κατάλυση της λύσης των δύο κρατών και στην εφαρμογή του σχεδίου του (Αμερικανού προέδρου) Ντόναλντ Τραμπ», ήταν η αντίδραση του Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, εκπροσώπου του παλαιστινίου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς.
Όπως εκτιμά σε μήνυμά της στο Twitter, η ισραηλινή ΜΚΟ εναντίον των εβραϊκών εποικήσεων «Ειρήνη Τώρα»: «η κατασκευή του Τζιβάτ Χαματός αποτελεί ένα σοβαρό πλήγμα στη δημιουργία δύο κρατών. Είναι το τελευταίο σημείο που επέτρεπε μία εδαφική συνέχεια ανάμεσα στη Βηθλεέμ και την Ανατολική Ιερουσαλήμ», εκτιμά η ΜΚΟ.
Σήμερα, πάνω από 600.000 άνθρωποι κατοικούν στις κοινότητες εποίκων που έχουν κατασκευασθεί στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και τα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδαφη. Ο εποικισμός των εδαφών αυτών, που έχουν καταληφθεί από το Ισραήλ το 1967, έχει επιταχυνθεί τα τελευταία χρόνια, μέσω των πολιτικών που ασκεί ο Νετανιάχου, ο οποίος χαίρει της υποστήριξης του μεγάλου του συμμάχου, του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / AFP / Reuters
σχόλια