Στρατιώτες του Ισραήλ συνεχίζουν να ανεβάζουν στο διαδίκτυο εικόνες από Παλαιστίνιους αιχμαλώτους, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, παρά την πρόσφατη δέσμευση του στρατού να επιληφθεί του θέματος,
Νομικοί εμπειρογνώμονες λένε ότι η μαγνητοσκόπηση και η ανάρτησή των εικόνων αυτών στο Διαδίκτυο μπορεί να χαρακτηριστεί ως έγκλημα πολέμου. Το BBC έχει αναλύσει 45 φωτογραφίες και βίντεο, μεταξύ των οποίων και υπάρχουν και εικόνες κρατουμένων που τους έχουν «ντύσει» με ισραηλινές σημαίες.
Εκπρόσωπος του IDF δήλωσε ότι οι στρατιώτες έχουν πειθαρχήσει στις οδηγίες ή έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, εφόσον έχει αποδειχθεί «απαράδεκτη συμπεριφορά», όμως δεν σχολίασε τα μεμονωμένα περιστατικά ή τους συγκεκριμένους στρατιώτες που εντόπισε η έρευνα του BBC.
Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, οι κρατούμενοι δεν πρέπει να εκτίθενται σε περιττή ταπείνωση ή δημόσια έκθεση, ωστόσο οι ειδικοί στα ανθρώπινα δικαιώματα λένε ότι η ανάρτηση βίντεο κράτησης κάνει ακριβώς αυτό. Τον περασμένο Φεβρουάριο, το BBC είχε εντοπίσει τέτοιες συμπεριφορές εκ μέρους μελών του IDF στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στη Δυτική Όχθη, όπου καταγράφεται έξαρση της βίας.
Παρά την προηγούμενη αναφορά του BBC για την ανάρμοστη συμπεριφορά των Ισραηλινών στρατιωτών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και την επακόλουθη υπόσχεση του στρατού να ενεργήσει σύμφωνα με τα ευρήματά μας, ένας πρώην Ισραηλινός στρατιώτης, ο Ori Givati, λέει ότι δεν είναι καθόλου σοκαρισμένος όταν ακούει ότι αυτή η δραστηριότητα συνεχίζεται. Εκπρόσωπος του Breaking The Silence - μια οργάνωση για πρώην και νυν υπηρετούντες Ισραηλινούς στρατιώτες που εργάζεται για να αποκαλύψει υποτιθέμενες αδικοπραγίες στις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) - ο κ. Givati πρόσθεσε ότι στην πραγματικότητα πίστευε ότι η τρέχουσα ακροδεξιά πολιτική ρητορική στη χώρα την ενθαρρύνει περαιτέρω.
«Δεν υπάρχουν επιπτώσεις. Αυτοί [Ισραηλινοί στρατιώτες] ενθαρρύνονται και υποστηρίζονται από τους ανώτατους υπουργούς της κυβέρνησης», είπε ο ίδιος χαρακτηριστικά στο BBC και συνεχίζει: «Η κουλτούρα στον στρατό, όταν πρόκειται για Παλαιστίνιους, είναι ότι είναι απλώς στόχοι. Δεν είναι άνθρωποι. Έτσι διδάσκει ο στρατός να συμπεριφέρονται οι στρατιώτες του».
Το Ισραήλ έχει χτίσει περίπου 160 οικισμούς που στεγάζουν περίπου 700.000 Εβραίους από τότε που κατέλαβε τη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ -γη που θέλουν οι Παλαιστίνιοι ως μέρος ενός μελλοντικού κράτους- στον πόλεμο της Μέσης Ανατολής το 1967. Η πλειονότητα της διεθνούς κοινότητας θεωρεί τους οικισμούς παράνομους βάσει του διεθνούς δικαίου, αν και το Ισραήλ το αμφισβητεί.
Με πληροφορίες από BBC