Το τελευταίο άγαλμα στην Ισπανία του πρώην δικτάτορα Φρανσίσκο Φράνκο αποκαθηλώθηκε από τις πύλες της Μελίγια, ισπανικό θύλακα και αυτόνομη πόλη στις βορειοδυτικές αφρικανικές ακτές.
Χωρίς πολλές τυμπανοκρουσίες, μια ομάδα εργατών με ένα εκσκαφέα και τρυπάνια διέλυσε την πλατφόρμα από τούβλα στην οποία ήταν τοποθετημένο το άγαλμα, το σήκωσε με μια αλυσίδα γύρω από το λαιμό του και το περιτύλιξε με αεροπλάστ, πάνω σε ένα φορτηγό.
Se acaba de cumplir el mandato del pleno de la Asamblea de Melilla, que ayer apoyó la propuesta del Gobierno para retirar la estatua de Franco.
— Eduardo De Castro (@EdeCastro) February 23, 2021
𝘌𝘳𝘢 la última en un espacio público de España. Retirada
40 años después del #23F, damos cumplimiento a la Ley de #MemoriaHistórica pic.twitter.com/f8rGD0uAlu
👉 Tras la aprobación ayer por parte de la Asamblea de Melilla, hoy se procede a la retirada de la estatua de Franco.
— PSOE Melilla (@psoemelilla) February 23, 2021
Es la última escultura erigida al dictador situada en la vía pública que quedaba en todo el territorio español. pic.twitter.com/tzNsAJwSUm
Το άγαλμα, που ανεγέρθηκε τρία χρόνια μετά το θάνατο του Φράνκο το 1978, τιμούσε τον ρόλο του ως διοικητή της ισπανικής λεγεώνας στον πόλεμο του Ριφ, μια σύγκρουση το 1920 από την Ισπανία και τη Γαλλία ενάντια στις φυλές των Βερβέρων της ορεινής περιοχής του Μαρόκου.
«Αυτή είναι μια ιστορική μέρα για την Μελίγια», δήλωσε η Έλενα Φερνάντες Τρεβίνο, υπεύθυνη για την εκπαίδευση και τον πολιτισμό, αφού η τοπική συνέλευση ψήφισε υπέρ της αποκαθήλωσης του αγάλματος, τονίζοντας ότι ήταν «το μόνο άγαλμα αφιερωμένο σε έναν δικτάτορα που παρέμενε σε δημόσια θέα στην Ευρώπη».
🎥 Tras la aprobación por parte de la Asamblea de Melilla, se ha procedido a retirar la estatua del dictador Franco de la vía pública. pic.twitter.com/GoWQF2h3MO
— PSOE Melilla (@psoemelilla) February 23, 2021
Μόνο το ακροδεξιό κόμμα Vox καταψήφισε την απόφαση απομάκρυνσης του αγάλματος, υποστηρίζοντας ότι αυτό τιμούσε τον στρατιωτικό ρόλο του Φράνκο και όχι τη δικτατορία του, οπότε δεν έπρεπε να εφαρμοστεί ο Νόμος Ιστορικής Μνήμης, μια νομοθεσία του 2007 που προβλέπει την κατάργηση όλων των συμβόλων που συνδέονται με το καθεστώς Φράνκο.
Η ισπανική κυβέρνηση κατ' εφαρμογή αυτής της νομοθεσίας έχει προβεί σε πολλές απομακρύνσεις παρόμοιων μνημείων και κινήσεις όπως να πάρει την κυριότητα του θερινού παλατιού του πρώην δικτάτορα από τους κληρονόμους του τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Με πληροφορίες από Guardian, Reuters