Σε 175.925 ανέρχεται ο συνολικός αριθμός των περιστατικών κορωνοϊού στην Ιταλία με τους νεκρούς να φθάνουν τους 23.227.
Παράλληλα, 44.927 άνθρωποι έχουν ιαθεί. Χθες το σύνολο κρουσμάτων του κορονοϊού ήταν 172.434 και είχαν χάσει την ζωή τους 22.745 άνθρωποι ενώ 42.727 είχαν θεραπευθεί.
Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, δηλαδή, έχασαν την ζωή τους 482 ασθενείς και καταγράφηκαν 3.491 νέα κρούσματα. 2.200 ασθενείς έγιναν αρνητικοί στον ιό. 2.733 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και, συνολικά, 25.007 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο. Για 80.031 έχει αποφασιστεί ο κατ' οίκον περιορισμός.
Στην Λομβαρδία τα συνολικά περιστατικά είναι 65.381 και οι νεκροί 12.050. Στην Εμίλια Ρομάνια τα κρούσματα είναι 22.184, με τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 2.965. Στην περιφέρεια Βένετο, οι θετικοί στον ιό είναι 15.692, με 1.059 νεκρούς.
Ο ρυθμός μετάδοσης του ιού δεν παρουσιάζει ουσιαστική μεταβολή, μόνο 2 λιγότερα κρούσματα, ενώ το τελευταίο εικοσιτετράωρο έχασαν την ζωή τους 93 λιγότεροι άνθρωποι. Οι ασθενείς στις μονάδες εντατικής θεραπείας, για δέκατη πέμπτη ημέρα, συνεχίζουν να μειώνονται, όπως και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία . Οι θεραπευμένοι είναι 363 λιγότεροι από το περασμένο εικοσιτετράωρο.
Σύμφωνα με πολλούς σχολιαστές, η μεγάλη πρόκληση, τώρα, είναι να μπορέσει να ελεγχθεί επαρκώς η κατάσταση των ασθενών σε κατ' οίκον περιορισμό, για να υπάρξει η βεβαιότητα ότι έχουν θεραπευθεί, και μόνον στη συνέχεια να ξαναρχίσουν να έχουν επαφές με μέλη της οικογένείας τους.
«Κίνδυνος για δεύτερο κύμα»
Σε αυστηρή προειδοποίηση προχώρησε χθες, Παρασκευή, ο επιδημιολόγος Βάλτερ Ριτσιάρντι, σύμβουλος του Ιταλού υπουργού Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα και εκπρόσωπος της Ιταλίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. «Είναι πολύ σημαντικό να μην επισπεύσουμε την επαναλειτουργία δημοσίων υπηρεσιών και επιχειρήσεων. Διαφορετικά, το δεύτερο κύμα τη επιδημίας, αντί για αργότερα, θα έρθει πριν από το καλοκαίρι», δήλωσε ο Ριτσιάρντι.
«Τον χειμώνα, η αλληλοεπίδραση κλιματολογικών συνθηκών, ανοσοποιητικών προβλημάτων και της συμπεριφοράς των πολιτών, δημιουργούν τις προϋποθέσεις ώστε ο ιός να μπορεί να επανεμφανιστεί», πρόσθεσε ο Ιταλός επιστήμονας. «Οι επιλογές ορισμένων πολιτικών ηγετών είναι η αιτία των συνεπειών που υπέστησαν οι λαοί τους. Το ότι σε κάποιες χώρες υπήρξαν περισσότεροι θάνατοι οφείλεται στο ότι οι αποφάσεις ελήφθησαν με τρόπο λανθασμένο ή με καθυστέρηση», ολοκλήρωσε ο Ριτσιάρντι, σύμφωνα με τον οποίο τα πιο σαφή παραδείγματα είναι εκείνα των Ηνωμένων Πολιτειών και της Μεγάλης Βρετανίας.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ