Περίπου 100 εκατομμύρια τεστ καρκίνου (προληπτικός έλεγχος ή σαρωτές) δεν πραγματοποιήθηκαν σε όλη την Ευρώπη λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας στα συστήματα υγείας, δηλαδή καθυστερήσεων στη διάγνωση και παραπομπή για θεραπεία, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
«Εκτιμάται ότι 100 εκατομμύρια εξετάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου καρκίνου δεν πραγματοποιήθηκαν. Έως και ένας στους δύο ανθρώπους με συμπτώματα καρκίνου δεν παραπέμφθηκε επειγόντως για διάγνωση. Αυτό σημαίνει ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ένα εκατομμύριο περιπτώσεις καρκίνου θα μπορούσαν αυτή τη στιγμή να μην έχουν διαγνωστεί στην Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά.
Στο πλαίσιο αυτό, η Φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ότι η ΕΕ θα ξεκινήσει ένα μητρώο ανισοτήτων προκειμένου να αντιμετωπίσει τα διαφορετικά ποσοστά θανάτου από καρκίνο σε ολόκληρο την Ένωση, ως μέρος μιας δράσης για τη μείωση του αυξανόμενου ποσοστού εμφάνισης της νόσου.
Από την πλευρά του, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει αναγνωρίσει τον καρκίνο ως μία από τις κύριες αιτίες θανάτου και νοσηρότητας στην ευρωπαϊκή περιοχή, που ευθύνεται για περισσότερο από το 20% όλων των θανάτων. Το 2020, 2,7 εκατομμύρια άνθρωποι στην ΕΕ προσβλήθηκαν από καρκίνο, ενώ 1,3 εκατομμύρια πέθαναν από τη νόσο.
Κατά την παραμονή της παγκόσμιας ημέρας για τον καρκίνο, ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, Χανς Κλούγκε, δήλωσε πως τα τεστ αναζήτησης, διάγνωσης και θεραπείας καρκίνου «υπέστησαν άνευ προηγουμένου ζημιά καθώς οι υπηρεσίες υγείας προσπαθούσαν να ανταποκριθούν στον κορωνοϊό».
Πιο συγκεκριμένα, αναφερόμενος σε επίσημα στοιχεία από την ευρωπαϊκή περιοχή των δύο τελευταίων ετών, ο Κλούγκε επεσήμανε ότι η διάγνωση των επιθετικών όγκων μειώθηκε κατά 44% στο Βέλγιο, οι εξετάσεις του παχέος εντέρου μειώθηκαν κατά 46% στην Ιταλία και οι διαγνώσεις καρκίνου ήταν κατά 34% χαμηλότερες από ό,τι αναμενόταν στην Ισπανία.
Υπενθυμίζεται ότι ο ΠΟΥ έχει δεσμευτεί να εφαρμόσει οικονομικά αποδοτικές πολιτικές βασισμένες σε στοιχεία με σκοπό να επιταχυνθεί η εξάλειψη του καρκίνου.
Με πληροφορίες από Ertnews και ΑΠΕ-ΜΠΕ