H μη κυβερνητική οργάνωση που μάχεται κατά της διαφθοράς Διεθνής Διαφάνεια (TI) εκφράζει τη λύπη της στην φετινή της έκθεση για την έλλειψη προόδου στις προσπάθειες που γίνονται στον κόσμο για την καταπολέμηση της διαφθοράς, καθώς, όπως διαπιστώνει, τα τελευταία έξι χρόνια δεν υπήρξε σχεδόν καμία πρόοδος σε πολλές χώρες.
"Οι χώρες που προστατεύουν στον μικρότερο βαθμό τον Τύπο ή τις μη κυβερνητικές οργανώσεις τείνουν επίσης να παρουσιάζουν τα χειρότερα επίπεδα διαφθοράς", σημειώνει επίσης η μκο αυτή που έχει την έδρα της στο Βερολίνο, η οποία έδωσε στη δημοσιότητα την έκθεσή της που αποτελεί έναν δείκτη για την "αντίληψη περί της διαφθοράς" στον κόσμο.
"Κανένας ακτιβιστής ή δημοσιογράφος δεν θα έπρεπε να φοβάται για τη ζωή του όταν τα βάζει με τη διαφθορά. Δεδομένης της καταστολής της κοινωνίας των πολιτών και των μέσων ενημέρωσης στον κόσμο, οφείλουμε να κάνουμε περισσότερα γι'αυτούς που μιλούν", υπογραμμίζει μια από τις επικεφαλής της μκο, η Πατρίσια Μορέιρα, σε ανακοίνωση της οργάνωσης.
Τα τελευταία έξι χρόνια, ορισμένες χώρες, όπως η Σενεγάλη, η Ακτή Ελεφαντοστού ή η Βρετανία, ενέτειναν τις προσπάθειές τους για την πάταξη της διαφθοράς, σύμφωνα με την μκο.
Ωστόσο άλλες έπεσαν ακόμη πιο κάτω στην κατάταξη της διεθνούς οργάνωσης. Ένα παράδειγμα είναι η Συρία, η οποία εισέρχεται φέτος στα μέσα Μαρτίου στον 8ο χρόνο πολέμου, ή η Υεμένη, στην οποία μαίνεται επίσης εμφύλιος πόλεμος εδώ και περισσότερο από τρία χρόνια.
Η Νέα Ζηλανδία κατέχει όπως και πέρυσι την 1η θέση, ενώ ακολουθούν στις πρώτες θέσεις της κατάταξης, όπως ήταν αναμενόμενο, σκανδιναβικές χώρες, μεταξύ των οποίων η Δανία (2η), η Φινλανδία, η Νορβηγία (3η θέση μαζί με την Ελβετία) και η Σουηδία (6η μαζί με την Σιγκαπούρη).
Ο Καναδάς βρίσκεται στην 8η θέση μαζί με το Λουξεμβούργο, την Ολλανδία και τη Βρετανία, η Γερμανία στην 12η, το Βέλγιο στην 16η μαζί με τις ΗΠΑ, η Ιαπωνία στην 20η και η Γαλλία στην 23η. Η Ισπανία βρίσκεται στην 42η, η Ιταλία στην 54η και η Ελλάδα στην 59η θέση. Η Κίνα βρίσκεται στην 77η, η Τουρκία στην 81η και η Ρωσία στην 135η.
Στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης βρίσκονται η Σομαλία (στην 180η και τελευταία θέση της κατάταξης), το Νότιο Σουδάν (179η), η Συρία (178η), το Αφγανιστάν (177η) και η Υεμένη μαζί με το Σουδάν στην 175η θέση.
Κάθε χρόνο, η Διεθνής Διαφάνεια δημοσιεύει μια "Έκθεση για την αντίληψη περί της διαφθοράς" σε 180 χώρες. Η μκο αξιολογεί και κατατάσσει τις χώρες αφού συγκεντρώσει τις γνωμοδοτήσεις ειδικών από 12 διεθνείς θεσμούς, όπως η Παγκόσμια Τράπεζα, η Αφρικανική Τράπεζα Ανάπτυξης, το γερμανικό Ίδρυμα Bertelsmann και το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.
Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ
σχόλια