Καταθέτες διαμαρτύρονται έξω από το Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου

Καταθέτες διαμαρτύρονται έξω από το Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου Facebook Twitter
1

Συγκέντρωση έξω από το Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου πραγματοποιούν καταθέτες, μετά την πρωτοφανή απόφαση του Eurogroup για κούρεμα και των καταθέσεων των πολιτών, μέσα στο πακέτο που αποφασίστηκε για την διάσωση της κυπριακής οικονομίας. Τουλάχιστον 250 άτομα έχουν συγκεντρωθεί έξω από το Μέγαρο, εκφράζοντας την έντονη διαφωνία τους με την απόφαση για κούρεμα των καταθέσεων. Οργισμένοι πολίτες επιχείρησαν να ανακόψουν το όχημα, στο οποίο επέβαινε ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος, την στιγμή που εισερχόταν της πύλης του Προεδρικού Μεγάρου. Άμεση ήταν η αντίδραση των ανδρών της ΜΜΑΔ, οι οποίοι παρενέβησαν επιτρέποντας στο όχημα που μετέφερε τον εκπρόσωπο να περάσει την πύλη και να εισέλθει στο Προεδρικό.

 

Σύμφωνα με όσα είπε ο Γιάννης Στουρνάρας σε δημοσιογράφους υπήρξε ακόμη πιο σοκαριστική πρόταση για κούρεμα των καταθέσεων κατά 40% ενώ οι Γερμανοί και οι άλλοι ισχυροί δεν άφησαν περιθώρια για οτιδήποτε άλλο, απειλώντας ότι αν δεν κουρεύονταν οι καταθέσεις τότε θα άφηναν την Κύπρο να πτωχεύσει άτακτα την ερχόμενη Τρίτη.  Όπως είπε ο κ. Στουρνάρας, η μόνη χώρα που ήταν στο πλευρό της Κύπρου στο Eurogroup ήταν η Ελλάδα. Γερμανία, Ολλανδία και Φιλανδία ήταν το μέτωπο των πιο σκληρών απέναντι στην Κύπρο ενώ ο Σόιμπλε έπαιξε το χαρτί της εξόδου λέγοντας ότι η Κύπρος δεν αποτελεί συστημικό κίνδυνο, επομένως αν δεν δεχόταν μπορούσε να αποχωρήσει από το ευρώ. Από τη ρωσική κυβέρνηση δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση ενώ ο ρωσικός Τύπος χαρακτηρίζει την απόφαση, «πρωτοφανή και αναπάντεχη.»

Διάγγελμα προς τον κυπριακό λαό θα απευθύνει αύριο, Κυριακή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος σε δήλωσή του αναφέρει ότι «η λύση που επιλέξαμε μπορεί να είναι επώδυνη, όμως ήταν η μοναδική που θα μας επιτρέψει να συνεχίσουμε τη ζωή μας χωρίς περιπέτειες. Είναι μια απόφαση που οδηγεί στην ιστορική και οριστική διάσωση της οικονομίας μας».

«Είναι καλά γνωστό ότι η βαθιά οικονομική κρίση και η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην οποία περιήλθαμε ως χώρα δεν προέκυψε τις τελευταίες 15 μέρες, που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση του τόπου», αναφέρει στη δήλωσή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και σημειώνει ότι «η ίδια έκτακτη ανάγκη και η κρισιμότητα των στιγμών δεν μου επιτρέπουν, όπως και δεν επιτρέπουν σε κανένα, να μπούμε στη λογική της επίρριψης ευθυνών».

Με την έκτακτη σύγκληση του Eurogroup, προσθέτει, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με προηλειμμένες αποφάσεις και τετελεσμένα τα οποία μας έθεταν ενώπιον των ακολούθων διλημμάτων: «Είτε, την Τρίτη 19 Μαρτίου, να επιλέξουμε το καταστροφικό σενάριο της άτακτης χρεοκοπίας, είτε το σενάριο μιας επώδυνης αλλά ελεγχόμενης διαχείρισης της κρίσης, που θα θέτει οριστικό τέρμα στην αβεβαιότητα και θα αποτελέσει την αφετηρία επανεκκίνησης της οικονομίας μας».

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναλύει, όπως γράφει ο «Φιλελεύθερος» τις συνέπειες από τυχόν επιλογή «του καταστροφικού σεναρίου».

1. Την Τρίτη 19 Μαρτίου, αμέσως μετά την αργία του τριημέρου, η μια εκ των δυο τραπεζών που διέρχονται κρίση θα τερμάτιζε τις εργασίες της, αφού η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με ειλημμένη απόφασή της, θα τερμάτιζε την ίδια μέρα την παροχή ρευστότητας. Η δεύτερη τράπεζα θα ανέστελλε τις εργασίες της, ενώ ούτε αυτή θα μπορούσε να αποφύγει την κατάρρευση. Ένα τέτοιο φαινόμενο θα οδηγούσε, από τη μια στιγμή στην άλλη, 8 000 οικογένειες στην ανεργία.

2. Το κράτος θα ήταν υποχρεωμένο να αποζημιώσει τους καταθέτες, ανταποκρινόμενο στην υποχρέωση του έναντι των εγγυημένων καταθέσεων. Το κεφάλαιο που θα απαιτηθεί σε μια τέτοια περίπτωση θα ανέλθει στα 30 περίπου δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που θα αδυνατούσε να καταβάλει.

3. Ανάλογο ποσό, που αντιστοιχεί στις καταθέσεις χιλιάδων καταθετών για καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ, θα οδηγείτο σε ένα φαύλο κύκλο εκκαθάρισης περιουσιακών στοιχείων, με τους εν λόγω καταθέτες να υφίστανται ζημιές πέραν του 60%.

4. Μια τέτοια ανεξέλεγκτη κατάσταση θα συμπαρέσυρε σε κατάρρευση ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα με όλα τα συνεπακόλουθα.

5. Χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, άλλα και άλλες επιχειρήσεις θα οδηγούνταν στη χρεοκοπία λόγω της αδυναμίας να ανταποκριθούν στις εμπορικές τους συναλλαγές.

Ως συνέπεια των πιο πάνω, ο τομέας των υπηρεσιών θα οδηγείτο σε πλήρη κατάρρευση με ενδεχόμενη έξοδο από το Ευρώ. Αυτό, πέραν της εθνικής αποδυνάμωσης της Κύπρου, θα οδηγούσε σε υποτίμηση του νομίσματος τουλάχιστον κατά 40%.

Η δεύτερη επιλογή, αναφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «ήταν η ελεγχόμενη διαχείριση της κρίσης», μέσα από τις αποφάσεις που ελήφθησαν και συνοψίζονται ως ακολούθως:

1. Εξασφάλιση της ρευστότητας των τραπεζών και διάσωση του τραπεζικού συστήματος μέσα από την ανακεφαλαιοποίηση τους.

2. Διάσωση 8 000 θέσεων εργασίας από τον τραπεζικό τομέα και χιλιάδων άλλων που θα χάνονταν σαν συνεπακόλουθο της μη συνέχισης των εργασιών των τραπεζών.

3. Διάσωση του συνόλου των καταθέσεων, με την μια και μόνη ανταλλαγή μικρού ποσοστού των αποταμιεύσεων με μετοχές των δυο τραπεζών. Επί του παρόντος, οι μετοχές αυτές δεν αποδίδουν την πλήρη αξία, άλλα με την ανάκαμψη της οικονομίας θα ανταποδώσουν το μέγιστο αν όχι το σύνολο των αποκοπών.

4. Η επιλογή αυτή οδηγεί σε δραστική μείωση του δημόσιου χρέους, το καθιστά διαχειρίσιμο και βιώσιμο και απαλλάσσει τις επόμενες γενεές από τα βάρη της αποπληρωμής του.

5. Διασώζει τα ταμεία πρόνοιας και συντάξεων και αποτρέπει τη λήψη άλλων σκληρών μέτρων όπως οι μειώσεις μισθών και συντάξεων που τέθηκαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

6. Δεν προκαλεί νέα ύφεση και αποτρέπει τον κίνδυνο του φαύλου κύκλου ενός δεύτερου μνημονίου.

«Δεν ωραιοποιούμε την κατάσταση. Η λύση που επιλέξαμε μπορεί να είναι επώδυνη, όμως ήταν η μοναδική που θα μας επιτρέψει να συνεχίσουμε τη ζωή μας χωρίς περιπέτειες. Είναι μια απόφαση που οδηγεί στην ιστορική και οριστική διάσωση της οικονομίας μας», τονίζει ο Πρόεδρος.

Τις επόμενες ώρες, συνεχίζει, «θα κληθούμε όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας» και αναφέρει τέλος ότι αύριο θα απευθύνει διάγγελμα στον κυπριακό λαό.

Το ΑΚΕΛ από την πλευρά του ασκεί σκληρή κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης Αναστασιάδη και προαναγγέλλει ότι θα θέσει θέμα δημοψηφίσματος για έξοδο της Κύπρου από το ευρώ.

Για τον ξένο Τύπο, το νησί σώθηκε οι καταθέσεις εξαφανίστηκαν, όπως γράφει η Sueddeutsche Zeitung «Άδικη, μυωπική και αυτοαναιρούμενη» κρίνει την απόφαση ο Economist που βλέπει τρία σημαντικά λάθη: πρώτον ξυπνά και πάλι ο φόβος της μετάδοσης της κρίσης· δεύτερον στους χειρισμούς που «τσακίζουν τις χήρες και αφήνουν άθικτους του ομολογιούχους»· και τρίτον στο ότι πρόκειται για κίνηση που δεν έχει συνοχή στο ευρύτερο πλαίσιο της αντιμετώπισης της κρίσης.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πέρι Κουρουμπλής: «Είναι αθώος», λέει ο αδελφός του για το διπλό φονικό πριν μισό αιώνα στη Μελβούρνη

Διεθνή / Πέρι Κουρουμπλής: «Είναι αθώος», λέει ο αδελφός του για το διπλό φονικό πριν μισό αιώνα στη Μελβούρνη

Ο Πέρι Κουρουμπλής είναι ο Ελληνοαυστραλός που συνελήφθη στη Ρώμη για τους ειδεχθείς φόνους δύο γυναικών στην Αυστραλία πριν από 47 χρόνια - Τι δηλώνει ο αδερφός του
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια