Κατρακυλά για δεύτερη ημέρα η Wall Street λόγω εμπορικού πολέμου

Κατρακυλά για δεύτερη ημέρα η Wall Street λόγω εμπορικού πολέμου Facebook Twitter
Χρηματιστές εργάζονται στο πάτωμα του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης (NYSE), στις 28 Μαρτίου 2025, στη Νέα Υόρκη. Καθώς ο εμπορικός πόλεμος που κλιμακώνει ο Πρόεδρος Τραμπ και τα σημάδια πληθωρισμού προκαλούν ανησυχία στους επενδυτές, ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJI) κατέγραψε πτώση άνω των 700 μονάδων ή σχεδόν 1,7%./ Φωτ.: Getty
0

Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, η Wall Street σημειώνει κατακόρυφη πτώση, μετά την απόφαση της Κίνας να επιβάλει δασμούς ύψους 34% σε αμερικανικά προϊόντα, σε αντίποινα για τη νέα δέσμη εμπορικών μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση Τραμπ.

Ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε απώλειες άνω των 1.130 μονάδων στο άνοιγμα, υποχωρώντας κατά 2,61%, ενώ ο S&P 500 κινείται πτωτικά κατά 2,9%, μετά τη χθεσινή πτώση-ρεκόρ της τάξεως του 4,84%. Ο τεχνολογικός Nasdaq σημείωσε νέα βουτιά 3,5%, συνεχίζοντας την καθοδική πορεία της Πέμπτης, οπότε και είχε απώλειες 6%.

Μετοχές σημαντικών επιχειρήσεων κατέρρευσαν στην πρώτη ώρα της συνεδρίασης. Η Amazon και η Apple σημείωσαν απώλειες 12%-13%, ενώ η Tesla υποχωρεί κατά 5,2% έως τις 17:00 (ώρα Ελλάδας). Η Nike καταγράφει πτώση 17,3%, εν μέσω φόβων για επιπτώσεις στον κλάδο αθλητικών ειδών.

Στον τραπεζικό τομέα, η Bank of America καταγράφει πτώση 16,3%, η Morgan Stanley υποχωρεί κατά 15,5%, ενώ η Goldman Sachs εμφανίζει απώλειες 14,5%. Σημαντική πτώση σημείωσαν επίσης η HP (-21%), η Estee Lauder (-21%), η Delta Airlines (-13%) και η United Airlines (-23%).

Ορισμένες φαρμακευτικές εταιρείες παρουσιάζουν μικρότερες απώλειες ή οριακά κέρδη, με εξαίρεση τη Moderna, που υποχωρεί κατά 10 μονάδες.

Η Κίνα ανακοίνωσε επίσημα την επιβολή πρόσθετων δασμών 34% σε σειρά αμερικανικών προϊόντων από την ερχόμενη εβδομάδα, ως αντίποινα για τους νέους παγκόσμιους δασμούς που προώθησε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Το κινεζικό υπουργείο Οικονομικών χαρακτήρισε τα μέτρα των ΗΠΑ «αντίθετα με τους διεθνείς εμπορικούς κανόνες» και προειδοποίησε για περαιτέρω κλιμάκωση.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, με αλλεπάλληλες αναρτήσεις στην πλατφόρμα Truth Social, επιτέθηκε στο Πεκίνο, δηλώνοντας: «Η Κίνα το έπαιξε λάθος. Πανικοβλήθηκε. Το μόνο που δεν έχουν την πολυτέλεια να κάνουν!»

Σε άλλη ανάρτηση, ο Αμερικανός πρόεδρος επέμεινε στη σκληρή του γραμμή έναντι της Κίνας: «Η πολιτική μου δεν θα αλλάξει ποτέ. Οι επενδυτές έρχονται και επενδύουν μαζικά στις ΗΠΑ. Είναι μεγάλη ευκαιρία να γίνετε πλουσιότεροι από ποτέ!»

Η JP Morgan προειδοποίησε ότι η παγκόσμια οικονομία έχει πλέον 60% πιθανότητες να εισέλθει σε ύφεση, λόγω των εμπορικών τριγμών και των συνεχιζόμενων εντάσεων.

Αντίστοιχα, άρθρο του Economist χαρακτήρισε την εμπορική πολιτική Τραμπ ως «το πιο βαθύ, επιβλαβές και περιττό οικονομικό λάθος της σύγχρονης εποχής».


 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το πιο πρόσφατο όραμα του Ισραήλ για τη Γάζα έχει όνομα: Στρατόπεδο συγκέντρωσης

Διεθνή / Το πιο πρόσφατο όραμα του Ισραήλ για τη Γάζα έχει όνομα: Στρατόπεδο συγκέντρωσης

Αφού δεν μπορεί άμεσα να απελάσει μαζικά τους κατοίκους της Γάζας, το Ισραήλ φαίνεται αποφασισμένο να τους αναγκάσει να περιοριστούν σε μια κλειστή ζώνη – και να αφήσει τον λιμό και την απόγνωση να τελειώσουν τη δουλειά.
LIFO NEWSROOM