Ο πρόεδρος Τραμπ αποκάλυψε τους δασμούς για μια σειρά από μεγάλες χώρες κατά τη διάρκεια της ομιλίας του την Τετάρτη, αλλά ο πλήρης κατάλογος των δασμών Τραμπ κυκλοφόρησε λίγο αργότερα από τον Λευκό Οίκο και αποκάλυψε τα κράτη στα οποία επιβλήθηκαν οι μεγαλύτερες αυξήσεις.
Οι χώρες με τους υψηλότερους δασμούς Τραμπ είναι στην πλειονότητά τους αφρικανικές, ενώ μεταξύ αυτών υπάρχει και μία ευρωπαϊκή, η Σερβία. Το Βιετνάμ έχει μακράν τη μεγαλύτερη οικονομία σε αυτή την ομάδα κρατών - με ετήσιο ΑΕΠ περίπου 430 δισεκατομμυρίων δολαρίων - και είναι η μόνη στη λίστα, μεταξύ των κορυφαίων 50 μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου. Συγκριτικά, τα νησιά Φόκλαντ, παρά το γεγονός ότι αποτελούν βρετανικό υπερπόντιο έδαφος και όχι χώρα, έχουν ΑΕΠ περίπου 370 εκατ. δολάρια - περισσότερες από 75.000 φορές μικρότερο από το ΑΕΠ των Ηνωμένων Πολιτειών.
Στην κορυφή της λίστας αυτής βρίσκεται το Λεσότο, για το οποίο ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, είχε δηλώσει πρόσφατα ότι «κανείς δεν έχει ακουστά». Ο Τραμπ αναφέρθηκε στο Λεσότο κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Κογκρέσο, καθώς ανέλυε κάποιες από τις δαπάνες των ΗΠΑ στο εξωτερικό, τις οποίες περιέκοψε θεωρώντας τις «φοβερή σπατάλη». «Οκτώ εκατομμύρια δολάρια για τη στήριξη της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+ στην αφρικανική χώρα του Λεσότο, την οποία κανείς δεν έχει ακούσει ποτέ», είχε πει, προκαλώντας τις επευφημίες του ακροατηρίου του.
Μετά το Λεσότο, η Καμπότζη, το Λάος, η Μαδαγασκάρη, το Βιετνάμ, η Μιανμάρ - που μόλις καταστράφηκε από τον φονικό σεισμό των 7,7 Ρίχτερ, η Σρι Λάνκα, τα νησιά Φόκλαντ, η κατεστραμμένη από τον πόλεμο Συρία, ο Μαυρίκιος, το Ιράκ, η Μποτσουάνα, η Γουιάνα και μία ευρωπαϊκή χώρα, η Σερβία, είναι οι 14 χώρες στις οποίες ο Τραμπ επιβάλλει τους υψηλότερους δασμούς.

Δασμοί Τραμπ: Αναλυτικά η λίστα με τις αυξήσεις
Σε μία από τις πιο παρατεταμένες και επιθετικές ομιλίες του, ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε από τον Κήπο των Ρόδων του Λευκού Οίκου την Τετάρτη τη «μεγάλη επιστροφή» του προστατευτισμού, εγκαινιάζοντας ένα νέο «τείχος» – αυτήν τη φορά όχι στα σύνορα με το Μεξικό, αλλά στον παγκόσμιο εμπορικό χάρτη.
Το σχέδιό του προβλέπει οριζόντια επιβολή εισαγωγικών δασμών από 10% έως και άνω του 40% σε προϊόντα από χώρες από τις οποίες εισάγουν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Η εφαρμογή του σχεδίου θα ξεκινήσει άμεσα, με στόχο –όπως είπε ο ίδιος– «την οικονομική απελευθέρωση της Αμερικής».
Ανταποδοτικοί δασμοί κατά το ήμισυ για πολλές χώρες
20% στα προϊόντα της Ε.Ε.
34% στην Κίνα
26% στην Ινδία
25% στη Νότια Κορέα
31% στην Ελβετία
10% στη Βρετανία
10% στη Βραζιλία
10% στη Σιγκαπούρη
32% στην Ινδονησία
30% στη Νότια Αφρική
49% στην Καμπότζη
46% στο Βιετνάμ
24% στην Ιαπωνία
32% στην Ταϊβάν
48% στο Λάος
47% στη Μαδαγασκάρη
36% στην Ταϊλάνδη
24% στη Μαλαισία
37% στο Μπαγκλαντές
17% στο Ισραήλ
17% στις Φιλιππίνες
10% στη Χιλή
10% στην Αυστραλία
29% στο Πακιστάν
10% στην Τουρκία
44% στη Σρι Λάνκα
10% στην Κολομβία
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης με τίτλο Make America Wealthy Again, ο Αμερικανός πρόεδρος υπέγραψε ιστορικό εκτελεστικό διάταγμα για τη θέσπιση «αμοιβαίων δασμών» προς όλες τις χώρες, επισημαίνοντας ότι η Ουάσινγκτον δεν θα επιτρέπει πια «μονόπλευρο εμπόριο».
Η απόφαση αναμένεται να έχει παγκόσμιες επιπτώσεις, καθώς ανατρέπει το υφιστάμενο εμπορικό καθεστώς και ανοίγει νέο κύκλο εμπορικών εντάσεων με παραδοσιακούς εταίρους των ΗΠΑ, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ιαπωνία και ο Καναδάς.
Με πληροφορίες από BBC