Έκκληση για βοήθεια κάνουν οι ανθρωπιστικές οργανώσεις που εργάζονται στο Νταντάαμπ, το μεγαλύτερο στρατόπεδο προσφύγων της Κένυας -ίσως και του πλανήτη- στα σύνορα με τη Σομαλία.
Το στρατόπεδο φιλοξενεί σήμερα 400.000 άτομα, ωστόσο, όπως καταγγέλλουν 8 οργανώσεις, δεν υπάρχουν πλέον χρήματα για την φροντίδα τους.
Το έλλειμμα υπολογίζεται γύρω στα 25 εκατ. δολάρια, καθώς οι ανάγκες έχουν πολλαπλασιαστεί τον τελευταίο χρόνο: Οι πρόσφυγες που κατέφυγαν πέρσι στην περιοχή, στην προσπάθειά τους να γλιτώσουν από την φτώχια και τη βία, ήταν κατά το 1/3 περισσότεροι απ' όσοι την προηγούμενη χρονιά.
Πολλοί πρόσφυγες ζουν σε σκηνές, οι οποίες όμως καταστρέφονται λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Σύμφωνα με τις οργανώσεις χρειάζονται 30.000 σκηνές ενώ υπάρχουν χρήματα μόνο για 4.000. Επιπλέον 50.000 πρόσφυγες κινδυνεύουν να αρρωστήσουν από χολέρα, λόγω σοβαρών ελλείψεων σε υγειονομικό υλικό.
Ο Στήβεν Βον, πρόεδρος της οργάνωσης CARE στην Κένυα, επισημαίνει ότι οι άνθρωποι αυτοί ξέφυγαν από τραγικές συνθήκες και τώρα δεν τους παρέχεται η απαραίτητη βοήθεια. «Εκτός από τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι, υπάρχει επίσης κίνδυνος για την ασφάλεια της χώρας. Αν τα παιδιά δεν πηγαίνουν σχολείο και δεν υπάρχει προστασία και δεν παρέχονται άλλες υπηρεσίες, ενδεχομένως να ξεσπάσει μεγαλύτερη βία, στρατιωτικοποίηση και αστάθεια».
Για τον Νάιτζελ Τρικς, πρόεδρο της Oxfam στην Κένυα, τα στρατόπεδα προσφύγων αποτελούν προσωρινή, αλλά αναπόφευκτη, λύση. « Όμως τώρα ο κόσμος οφείλει να μην γυρίσει την πλάτη στο Ντανταάμπ και τις ανάγκες των ανθρώπων που ζουν εκεί».
Τον περασμένο Οκτώβριο, είχαν απαχθεί από το στρατόπεδο 2 Ισπανοί, μέλη των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, οι οποίοι κρατούνται ακόμη όμηροι στη Σομαλία.
Η Σομαλία δεν έχει σταθερή κυβέρνηση για περισσότερα από 20 χρόνια και βασανίζεται από τη συνεχιζόμενη βία μεταξύ των διαφορετικών παραστρατιωτικών ομάδων. Το στρατόπεδο Νταντάαμπ φιλοξενεί ανθρώπους που έχουν διαφύγει από πολλές περιοχές της Ανατολικής Αφρικής, οι περισσότεροι όμως προέρχονται από τη Νότια Σομαλία.
σχόλια