Ένας ασθενής με κορωνοϊό στην Κίνα ανέκαμψε μετά από νοσηλεία 111 ημερών σε μηχάνημα τεχνητού πνεύμονα.
Ο ασθενής βρισκόταν σε μηχανική υποστήριξη για περισσότερο από τρεις μήνες καθώς ήταν διασωληνωμένος στο ειδικό μηχάνημα ECMO, το οποίο αναλαμβάνει τις λειτουργίες των πνευμόνων αντί για το ανθρώπινο σώμα, όπως ανέφεραν τα κινεζικά κρατικά Μέσα.
Ο 62χρονος άνδρας εισήχθη στο νοσοκομείο στο Γκουάνγκτζου στη νοτιοανατολική Κίνα τον Ιανουάριο.
Τον Φεβρουάριο τέθηκε στη συγκεκριμένη θεραπεία με μηχανική υποστήριξη για διάστημα 111 ημερών.
Ωστόσο αυτή δεν είναι η μακροβιότερη θεραπεία που έχει υποβληθεί ασθενής στο συγκεκριμένο μηχάνημα, το ECMO.
Στις ΗΠΑ, ένα επτάχρονο κορίτσι υποβλήθηκε σε θεραπεία για 551 ημέρες, όπως ανέφερε το 2016 το ιατρικό τμήμα του πανεπιστημίου Johns Hopkins.
Η θεραπεία με το ECMO είναι εξαιρετικά δαπανηρή. Ένα αμερικανικό νοσοκομείο πέρυσι χρέωσε 4,2 εκατομμύρια δολάρια για μια θεραπεία 60 ημερών σε έναν 19χρονο άνδρα με αναπνευστική ανεπάρκεια που τελικά δεν επέζησε, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό site της Kaiser Health.
Οι μισοί από τους ασθενείς που υποβάλλονται σε θεραπεία στο συγκεκριμένο μηχάνημα, οι οποίοι συνήθως είναι ήδη σε πολύ κρίσιμη κατάσταση, τελικά πεθαίνουν, ανέφερε η έκθεση.
«Για χάρη της υγείας και της ανθρώπινης ζωής, θα κάνουμε ό, τι χρειάζεται και για όσο διάστημα υπάρχει μια αχτίδα ελπίδας», δήλωσε ο δρ Zhong Nanshan στο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua από το Γκουάνγκτζου.
Με πληροφορίες του BBC
σχόλια