Δωρεάν πανεπιστημιακή εκπαίδευση και ίσα δικαιώματα για τις ανύπαντρες γυναίκες είναι μεταξύ των προτάσεων που ακούγονται από μέλη της ανώτατου πολιτικού συμβουλευτικού σώματος της Κίνας.
Στόχος των προτάσεων είναι η ενίσχυση του ποσοστού γεννήσεων μετά τη μείωση του πληθυσμού της χώρας πέρυσι, για πρώτη φορά μέσα σε έξι δεκαετίες.
Οι προτάσεις έρχονται ενόψει της Πολιτικής Συμβουλευτικής Διάσκεψης του Κινεζικού Λαού (CPPCC), που ξεκινά στις 4 Μαρτίου.
Η ετήσια αυτή συνεδρίαση συμπίπτει σε μεγάλο βαθμό χρονικά με το Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο (NPC), όπου θα επικυρωθεί η νέα ηγετική ομάδα υπό τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.
Η Κίνα θα πρέπει να άρει τους περιορισμούς για την οικογενειακή κατάσταση που χρησιμοποιείται για την εγγραφή νεογνών στα δημοτολόγια, επιτρέποντας στις ανύπαντρες να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες γονιμότητας όπως οι παντρεμένες, δήλωσε αυτή την εβδομάδα η Σιε Γουενμίν, μέλος του ανώτατου πολιτικού συμβουλευτικού σώματος της Κίνας, στην εφημερίδα Global Times.
Οι ισχύοντες κυβερνητικοί κανόνες προβλέπουν ότι μόνο οι παντρεμένες μπορούν νομικά να αποκτήσουν παιδί, αλλά ορισμένες επαρχίες, όπως η νοτιοδυτική επαρχία Σετσουάν, άρχισαν τον Φεβρουάριου να επιτρέπουν σε ανύπαντρες να γίνονται μητέρες.
Η συρρίκνωση του κινεζικού πληθυσμού οδηγεί τις Αρχές στο να προχωρήσουν σε πρωτοβουλίες και μέτρα με στόχο την αύξηση του πληθυσμού, όπως την παράταση της άδειας μητρότητας, οικονομικά και φορολογικά κίνητρα για την απόκτηση παιδιών, καθώς και επιδοτήσεις στέγασης.
Η άδεια πατρότητας θα πρέπει επίσης να αυξηθεί προκειμένου οι άνδρες να μοιράζονται τις ευθύνες της απόκτησης ενός παιδιού, δήλωσε χθες ο Γκαν Χουατιάν, μέλος της CPPCC.
Στις οικογένειες που αποκτούν τρίτο παιδί μετά το 2024 θα πρέπει να προσφέρεται η δυνατότητα δωρεάν πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, δήλωσε σήμερα ο Ζάο Ντονγκλίνγκ, μέλος της CPPCC, σε μια πρόταση που βρίσκεται μεταξύ των πλέον δημοφιλών θεμάτων στην κινεζική πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Weibo.
Μεγάλο μέρος της δημογραφικής κάμψης της Κίνας είναι αποτέλεσμα της πολιτικής του ενός παιδιού που επιβλήθηκε από το 1980 έως το 2015.
Ακόμα και μετά την κατάργηση του κανόνα αυτού από τις αρχές, το υψηλό κόστος ανατροφής και εκπαίδευσης παιδιών είναι ο βασικός λόγος για να αποκτούν οι Κινέζοι λιγότερους απογόνους.
Πέρυσι, η Κίνα κατέγραψε το χαμηλότερο ποσοστό γεννήσεων που έχει καταγράψει ποτέ, με 6,77 γεννήσεις ανά 1000 ανθρώπους.
Η Τζιλίν στη βορειοανατολική Κίνα, που έχει από τα χαμηλότερα ποσοστά γεννήσεων στη χώρα, άλλαξε τους κανόνες της το 2002 προκειμένου να επιτρέψει στις άγαμες να έχουν πρόσβαση σε εξωσωματική γονιμοποίηση, αλλά η κίνηση αυτή δεν έκανε μεγάλη διαφορά καθώς η επιλογή αυτή συνεχίζει να απαγορεύεται πανεθνικά με βάση τα όσα ορίζει η Εθνική Επιτροπή Υγείας.
Η Λου Γουειγίνγκ, μέλος του ανώτατου πολιτικού συμβουλευτικού σώματος της Κίνας, δήλωσε στην εφημερίδα Global Times ότι θα προτείνει να μπορούν οι ανύπαντρες να καταψύχουν τα ωάριά τους, καθώς και να περιληφθούν οι θεραπείες γονιμότητας στο δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα υγείας.
Αυτήν τη στιγμή, απαγορεύεται η εξωσωματική γονιμοποίηση και η κατάψυξη ωραρίων για τις ανύπαντρες στην Κίνα.
Με πληροφορίες από το ΑΠΕ