Κίνα: «Πολιτική προπαγάνδα» και «διάδοση ψευδών πληροφοριών» το ChatGPT

Κίνα: «Πολιτική προπαγάνδα» και «διάδοση ψευδών πληροφοριών» το ChatGPT Facebook Twitter
Φωτ.; Getty Images
0

Οι κινεζικές ρυθμιστικές αρχές φέρονται να έχουν περιορίσει την πρόσβαση στο ChatGPT, καθώς οι εταιρείες τεχνολογίας και τα πανεπιστήμια προωθούν την ανάπτυξη εγχώριων chatbots τεχνητής νοημοσύνης.

Το ChatGPT, το δημοφιλές πρόγραμμα αναζητήσεων και συζητήσεων, που δημιουργήθηκε από την OpenAI με έδρα τις ΗΠΑ, δεν είναι επίσημα διαθέσιμο στην Κίνα, όπου η κυβέρνηση εφαρμόζει ένα ολοκληρωμένο «τείχος προστασίας» και αυστηρή λογοκρισία στο διαδίκτυο. Όμως πολλοί είχαν πρόσβαση σε αυτό μέσω VPN και ορισμένοι ανεξάρτητοι προγραμματιστές είχαν δημιουργήσει προγράμματα που έδιναν κάποια πρόσβαση στην υπηρεσία.

Αυτά τα προγράμματα έχουν εξαφανιστεί από τους λογαριασμούς WeChat. Πολλαπλές αναφορές υποδηλώνουν ότι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένης της μητρικής εταιρείας του WeChat, Tencent, και της Ant Group, έχουν λάβει εντολή να μπλοκάρουν την πρόσβαση στα προγράμματα. Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης είχαν εκθέσει τους κινδύνους του ChatGPT ως πιθανό εργαλείο των ΗΠΑ για τη «διάδοση ψευδών πληροφοριών».

Ένα άρθρο της China Daily ανέφερε ότι οι ερωτήσεις που τέθηκαν στο ChatGPT σχετικά με το Σιντζιάνγκ παρείχαν πάντα απαντήσεις «σύμφωνες με την πολιτική προπαγάνδα της αμερικανικής κυβέρνησης ότι υπάρχει η λεγόμενη "γενοκτονία"». Η κινεζική κυβέρνηση έχει διαπιστωθεί ότι έχει διαπράξει μαζικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σιντζιάνγκ, τις οποίες αρνείται.

Οι αναζητήσεις για το ChatGPT στις κινεζικές πλατφόρμες δεν παρείχαν πλέον αποτελέσματα, ενώ τα προγράμματα παράκαμψης είχαν απενεργοποιηθεί ή αντικατασταθεί με μια ειδοποίηση που έλεγε ότι είχαν ανασταλεί για λόγους «παραβίασης των σχετικών νόμων και κανονισμών», ανέφερε η South China Morning Post. Η Tencent δεν απάντησε σε αιτήματα για σχολιασμό.

ChatGPT: Η καταστολή δεν αποτελεί έκπληξη 

Η Δρ Ilaria Carrozza, ανώτερη ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Ερευνών Ειρήνης του Όσλο, δήλωσε ότι η καταστολή δεν αποτελεί έκπληξη. «Το OpenAI δεν επέτρεπε στους ανθρώπους στην Κίνα να εγγραφούν, οπότε υπήρχαν κάποια εμπόδια, αλλά δεν είχε μπλοκαριστεί πλήρως», δήλωσε.

«Το μοντέλο έχει εκπαιδευτεί στην ανοικτή πληροφόρηση που βασίζεται στις δυτικές χώρες. Ενδεχομένως εγείρει πολλά ζητήματα [για την κινεζική κυβέρνηση], επειδή οι χρήστες θα μπορούσαν να το χρησιμοποιήσουν για να θέσουν ερωτήματα σχετικά με ευαίσθητα θέματα, όπως οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σιντζιάνγκ, την Ταϊβάν, και αλλού», προσθέτει.

Με πληροφορίες από Guardian

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

TikTok: Έστειλε μήνυμα ευχαριστίας στον Ντόναλντ Τραμπ σε όλους τους χρήστες του

Τech & Science / TikTok: Μετά την επαναλειτουργία ευχαρίστησε τον Τραμπ με μήνυμα που έστειλε σε όλους τους χρήστες στην Αμερική

170 εκατομμύρια χρήστες του TikTok, μετά την αποκατάσταση της λειτουργίας της εφαρμογής είδαν το μήνυμα: «Ως αποτέλεσμα των ενεργειών του προέδρου Τραμπ, το TikTok είναι και πάλι σε λειτουργία στις ΗΠΑ!»
LIFO NEWSROOM
Ιάπωνες ανέπτυξαν ρομπότ που μιμείται γατίσιες κινήσεις, για μείωση του στρες

Τech & Science / Ιάπωνες ανέπτυξαν ρομπότ που μιμείται γατίσιες κινήσεις για μείωση του στρες

Η ομάδα του Πανεπιστημίου Tsukuba εμπνεύστηκε από τη χαρακτηριστική συμπεριφορά των γατών, γνωστή ως «bunting», κατά την οποία οι γάτες τρίβουν το κεφάλι τους σε αντικείμενα ή ανθρώπους
LIFO NEWSROOM