Εταιρεία φαστ φουντ στην Κίνα αναγκάστηκε να ζητήσει συγνώμη από μαύρους πελάτες της, όταν ενημερώθηκε για την απαγόρευση εισόδου που τους είχε επιβληθεί σε υποκατάστημα στην πόλη Κουανγκτσόου, λόγω κορωνοϊού.
Σε σχετικό βίντεο που ανάρτησε η εταιρεία ανέφερε πως «Ενημερωθήκαμε ότι από δω και στο εξής δεν επιτρέπεται η είσοδος στα εστιατόριά μας σε μαύρους πελάτες».
Η εταιρεία δήλωσε πως μόλις έμαθε για την απαγόρευση αυτή έκλεισε το συγκεκριμένο υποκατάστημα προσωρινά.
Ωστόσο, εντάσεις υπήρξαν μεταξύ Αφρικανών και τοπικής κοινωνίας, την περασμένη εβδομάδα στην πόλη της Κουανγκτσόου, όταν ξενοδοχεία και ιδιοκτήτες διαμερισμάτων άρχισαν να κάνουν έξωση στους μαύρους πελάτες μετά την φήμη ότι ο κορωνοϊός διασπείρεται μεταξύ των Αφρικανών, αναφέρει το BBC, που επικαλείται τοπικές πηγές.
Το λιμάνι του Κουανγκτσόου είναι κόμβος για τους εμπόρους της Αφρικής και φιλοξενεί μία από τις μεγαλύτερες αφρικανικές κοινότητες της Κίνας.
Η επαρχιακή κυβέρνηση του Γκουανγκντόνγκ ανταποκρίθηκε άμεσα στις καταγγελίες για φυλετικές διακρίσεις αποκαλώντας την Κίνα και την Αφρική καλούς φίλους, συνεργάτες και αδέρφια.
Η εταιρεία απάντησε ότι η απαγόρευση των μαύρων «δεν αντιπροσωπεύει τις αξίες μας». Οι Αφρικανοί ωστόσο στην πόλη κάνουν λόγο για φυλετικές διακρίσεις που ισχύουν περισσότερο από μία εβδομάδα.
Οι τοπικοί ηγεσία αναφέρει ότι σε εκατοντάδες άτομα έγινε έξωση από τα σπίτια τους και τα δωμάτια των ξενοδοχείων τους, ενώ στη συνέχεια τα άτομα αυτά μπήκαν σε καραντίνα.
Η ανακοίνωση έχει προκαλέσει οργή εντός και εκτός συνόρων. Η αφρικανική κοινότητα στο Κουανγκτσόου έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια. Κάποτε υπήρχαν εκατοντάδες χιλιάδες από την ηπειρωτική χώρα που ασκούσαν επιχειρηματικές δραστηριότητες στην πόλη, αλλά σήμερα ο αριθμός τους έχει μειωθεί σε μόλις μερικές χιλιάδες.
Πολλοί πιστεύουν ότι οι κοινότητες τους έχουν αποτελέσει στόχο φυλετικών διακρίσεων και οι Αφρικανοί στην πόλη ισχυρίζονται ότι δεν αισθάνονται ευπρόσδεκτοι.
Κάποιοι θεωρούν μάλιστα, ότι ο κορωνοϊός χρησιμοποιείται ως δικαιολογία για να στοχεύσουν επιχειρηματίες που παρατείνουν τις άδειες παραμονής τους.
Με πληροφορίες από το BBC
σχόλια