Κινέζικο δικαστήριο καταδίκασε σε θάνατο τον πρώην άνδρα διάσημης vlogger, που την περιέλουσε με βενζίνη και την πυρπόλησε ενώ εκείνη έκανε live μετάδοση στο κινεζικό TikTok.
Η υπόθεση προκάλεσε οργή σε όλη τη χώρα ενώ ήταν η αφορμή για να ξεκινήσουν συζητήσεις για τη βία κατά των γυναικών.
Το έγκλημα του Tang Lu ήταν «εξαιρετικά σκληρό και ο κοινωνικός αντίκτυπος εξαιρετικά κακός», ανέφερε η πρόταση του δικαστηρίου.
Η Lamu από το Θιβέτ, είχε εκατοντάδες χιλιάδες followers στο Douyin, την κινεζική έκδοση του TikTok.
Η πρώην σύζυγός του και μητέρα των δύο παιδιών τους, ήταν γνωστή για τις αναρτήσεις της για την αγροτική ζωή ενώ είχε δεχθεί επαίνους γιατί δεν χρησιμοποιούσε make up στα βίντεό της, τα οποία είχαν εκατομμύρια likes.
Τα βίντεό της Lamu την έδειχναν να περπατά στα βουνά, να μαγειρεύει και να τραγουδά φορώντας παραδοσιακά θιβετιανά ρούχα.
H γυναίκα χώρισε από τον πρώην σύζυγό της, για τον οποίο το δικαστήριο είπε ότι είχε ιστορικό βίας εναντίον της, τον Ιούνιο του 2020. Περίπου τρεις μήνες πριν από τη θανατηφόρα επίθεσή του εναντίον της στο σπίτι του πατέρα της.
Η Lamu υπέστη εγκαύματα στο 90% του σώματός της και πέθανε δύο εβδομάδες αργότερα.
Το δικαστήριο της επαρχία Άμπα, μια απομακρυσμένη αγροτική περιοχή στα νοτιοδυτικά του Σιτσουάν όπου ζει ένας μεγάλος αριθμός εθνοτήτων από το Θιβέτ, είπε ότι ο θύτης αξίζει «αυστηρή τιμωρία».
Μετά τον θάνατό της Lamu, δεκάδες χιλιάδες followers της άφησαν μηνύματα στη σελίδα της στο Douyin, ενώ εκατομμύρια χρήστες της πλατφόρμας Weibo ζήτησαν δικαιοσύνη χρησιμοποιώντας hashtags που αργότερα λογοκρίθηκαν.
Η Κίνα ποινικοποίησε την ενδοοικογενειακή βία το 2016 αλλά αυτή παραμένει διαδεδομένη, ιδιαίτερα στις αγροτικές περιοχές.
Σύμφωνα με πληροφορίες η Lamu είχε καταγγείλει στην αστυνομία επανειλημμένα τη βία από τον πρώην σύζυγό της αλλά οι αστυνομικοί δεν ασχολούνταν λέγοντας ότι πρόκειται για «οικογενειακό θέμα».
Η Lamu στη συνέχεια χώρισε από τον Tang αλλά επέστρεψε σε αυτόν, όταν εκείνος την απείλησε ότι θα σκοτώσει ένα από τα παιδιά τους. Αφού συνεχίστηκαν οι ξυλοδαρμοί, χώρισε για δεύτερη φορά και κέρδισε την επιμέλεια και των δύο παιδιών.
Περίπου το ένα τέταρτο των παντρεμένων γυναικών στην Κίνα έχουν υποστεί κακοποίηση στο σπίτι, σύμφωνα με μελέτη του 2013 από την Ομοσπονδία Γυναικών της Κίνας.
Ορισμένοι ακτιβιστές φοβούνται ότι μια πρόσφατα εισαγόμενη υποχρεωτική περίοδος «χαλάρωσης» 30 ημερών για ζευγάρια που επιθυμούν να χωρίσουν, ενδεχομένως να δυσκολέψει τις γυναίκες να εγκαταλείψουν κακοποιητικές σχέσεις.
Με πληροφορίες του Guardian/BBC