Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ τάχθηκαν σήμερα, σε τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχαν, υπέρ της διατήρησης της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν μετά την αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.
Οι ηγέτες «συζήτησαν την κατάσταση που συνδέεται με το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν) μετά τη μονομερή αμερικανική αποχώρηση», ανέφερε το Κρεμλίνο σε μια ανακοίνωση, μια εβδομάδα πριν από την επίσκεψη της Μέρκελ στη Ρωσία.
«Υπογράμμισαν τη θεμελιώδη σημασία της διατήρησης του Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης για τη διεθνή και περιφερειακή ασφάλεια», πρόσθεσε.
Στις 18 Μαΐου η Μέρκελ αναμένεται στο Σότσι, στη νότια Ρωσία, για μια συνάντηση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.
Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ κάλεσε χθες τις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν υπογράψει τη συμφωνία να «επεξεργαστούν μέτρα για τη διατήρηση του εγγράφου αυτού που είναι σημαντικό για την περιφερειακή ασφάλεια».
Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες βράδυ, το Κρεμλίνο ανέφερε πως ο Πούτιν και ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχαν τηλεφωνική συνδιάλεξη σχετικά με την αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών από τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.
Οι Πούτιν και Ερντογάν «επιβεβαίωσαν την αποφασιστικότητά τους» να συνεχίσουν να συνεργάζονται προς αυτό τον σκοπό με τις άλλες χώρες που υπέγραψαν τη συμφωνία, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.
Σύμφωνα με τουρκικές διπλωματικές πηγές, οι Ερντογάν και Πούτιν «συμφώνησαν πως η αμερικανική απόφαση στο θέμα της πυρηνικής συμφωνίας ήταν εσφαλμένη και υπογράμμισαν πως αυτή η συμφωνία αποτελεί μια διπλωματική επιτυχία η οποία πρέπει να διατηρηθεί».
Χθες η ρωσική διπλωματία ανακοίνωσε επίσης ότι επιθυμεί να συνεχίσει τη «στενή συνεργασία» με την Τεχεράνη για τη συμφωνία.
Εξάλλου, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα πως η απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να αποσυρθεί από την πυρηνική συμφωνία για το Ιράν δεν είναι λόγος να τεθεί υπό αμφισβήτηση η σχέση της Ευρώπης με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η Μέρκελ πρόσθεσε πως οι πιθανότητες να διασωθεί η συμφωνία χωρίς τις Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να συζητηθούν με το Ιράν.
Η συμφωνία υπογράφτηκε τον Ιούλιο του 2015 έπειτα από πολύχρονες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Ιράν και στην Ομάδα 5+1 (Γερμανία, Κίνα, ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία και Ρωσία). Βάσει της συμφωνίας η Τεχεράνη δέχθηκε να παγώσει το πυρηνικό πρόγραμμά της έως το 2025.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - AFP - Reuters