Κομισιόν: Αντιδράσεις για πρόσληψη Αμερικανίδας σε υψηλόβαθμη θέση- «Δεν βρέθηκε κανένας Ευρωπαίος;»

Κομισιόν: Αντιδράσεις για πρόσληψη Αμερικανίδας σε υψηλόβαθμη θέση- «Δεν βρέθηκε κανένας Ευρωπαίος;» Facebook Twitter
Φωτ.: Twitter
0

Η πρόσληψη της Αμερικανίδας Φιόνα Σκοτ Μόρτον στη θέση της επικεφαλής οικονομολόγου στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν, έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις.

Ο επικεφαλής τεσσάρων πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΛΚ, Renew, Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι) επισημαίνουν, σε επιστολή τους, πως παρότι αναγνωρίζουν το προνόμιο της Κομισιόν για εσωτερικές προσλήψεις, αντ΄αυτού αυτό «δεν μπορεί να έρχεται σε αντίθεση με τις γενικές αρχές, συμφέροντα και στόχους της Ένωσης».

«Σε μια περίοδο εντατικού ελέγχου των θεσμικών μας οργάνων έναντι ξένων παρεμβάσεων, αδυνατούμε να κατανοήσουμε την εκτίμηση των υποψηφίων εκτός ΕΕ για μια τόσο υψηλή θέση και στρατηγική θέση» επισημαίνουν οι Στεφάν Σεζουρνέ, Μάνφρεντ Βέμπερ, Ιράτσε Γκαρσία Πέρες, Τέρρι Ράιντκε και Φιλίπ Λαμπέρ, στη σχετική επιστολή τους.

Απαντώντας σε ερώτηση επί του θέματος, ο Μπάλας Ουζβάρι, εκπρόσωπος της Επιτροπής, επεσήμανε πως η απόφαση, που ελήφθη από το Σώμα των Επιτρόπων στις 11 Ιουλίου, αφορά σε θέση ανώτερου διοικητικού επιπέδου. Όπως προσέθεσε, η διαδικασία της πρόσληψης θα συνεχιστεί κανονικά, με βάση και την πάγια τακτική που ακολουθείται. 

Από την πλευρά της, η αναπληρώτρια επικεφαλής εκπρόσωπος, Ντάνα Σπίναντ, επισήμανε ότι η προκήρυξη για τη θέση δημοσιεύτηκε τον Φεβρουάριο, ήταν ανοιχτή και σε πολίτες που δεν είναι υπήκοοι της ΕΕ «λόγω της ιδιαιτερότητας των προσόντων και των δεξιοτήτων που απαιτούνταν».

Είπε ακόμα πως το πόστο «απαιτεί τεχνική ειδίκευση και ακαδημαϊκά προσόντα». 

Η γαλλική οικονομική εφημερίδα Les Échos δίνει στοιχεία από το βιογραφικό της Σκότ Μόρτον, αναφέροντας πως αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Yale, στη συνέχεια υπήρξε επικεφαλής οικονομικής ανάλυσης στο αντιμονοπωλιακό τμήμα του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ υπό την κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα, ενώ μεταξύ Μαΐου 2011 και Δεκεμβρίου 2012, εργάσθηκε ως σύμβουλος μεγάλων τεχνολογικών εταιριών όπως η Apple και η Microsoft.

Αντίθετο το Παρίσι με την πρόσληψη της Αμερικανίδας

Σχόλιο αναφορικά με την πρόσληψη της Φιόνα Σκοτ Μόρτον έκανε και το Παρίσι, το οποίο εμφανίστηκε αντίθετο με την επιλογή της. Μάλιστα, η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών, Κατρίν Κολονά, κάλεσε την Ευρωπαία Επίτροπο Ανταγωνισμού Μάργκετ Βεστάγκερ να επανεξετάσει τον διορισμό.

«Η ψηφιακή ρύθμιση είναι ένα βασικό ζήτημα για τη Γαλλία και την Ευρώπη. Αυτός ο διορισμός αξίζει να επανεξεταστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή» έγραψε η Γαλλίδα υπουργός εξωτερικών στο Twitter, ενώ ο Ζαν Νοέλ Μπαρό, υπουργός Ψηφιακής Μετάβασης και Τηλεπικοινωνιών, ανέφερε από την πλευρά του ότι «σε μια εποχή που η Ευρώπη ξεκινά την πιο φιλόδοξη ψηφιακή ρύθμιση στον κόσμο, ο πρόσφατος διορισμός του επικεφαλής οικονομολόγου της ΓΔ Ανταγωνισμού εγείρει εύλογα ερωτήματα».

Αντιδράσεις, όμως, υπήρξαν και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο. Ο βουλευτής Μπενζαμέν Χαντάτ χαρακτήρισε «ανεξήγητη» την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Κανένας Ευρωπαίος πολίτης δεν είχε τις απαιτούμενες δεξιότητες;» διερωτήθηκε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οργή από γονείς και ακτιβιστές στην Ιαπωνία για τις γυμνόστηθες ιατρικές εξετάσεις στα σχολεία 

Διεθνή / Οργή από γονείς και ακτιβιστές στην Ιαπωνία για τις γυμνόστηθες ιατρικές εξετάσεις στα σχολεία 

 Μαθητές και μαθήτριες της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης υποχρεούνται να γδυθούν από τη μέση και πάνω για τις ετήσιες ιατρικές εξετάσεις
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Το YouTube περιορίζει την έκθεση παιδιών μέχρι 17 στα βίντεο που επιβάλλουν πρότυπα ομορφιάς

Τech & Science / Το YouTube περιορίζει την έκθεση παιδιών μέχρι 17 στα βίντεο που επιβάλλουν πρότυπα ομορφιάς

Οι αλγόριθμοι του YouTube και κάποιων social media εξιδανικεύουν σωματότυπους και ενοχοποιούν τα παιδιά με αυξημένο βάρος σώματος - Ενδεικτικό το γεγονός ότι στη Βρετανία ένα στα 4 κορίτσια δεν είναι ευχαριστημένο με την εμφάνισή του
LIFO NEWSROOM