Κομισιόν: Απολύτως νόμιμη η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας

Κομισιόν: Απολύτως νόμιμη η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας Facebook Twitter
Nick Paleologos / SOOC
0

Ως απολύτως νόμιμη έκρινε η νομική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τη συμφωνία Ε.Ε.- Τουρκίας για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, στην οποία κατέληξαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στις 7 Μαρτίου, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Ο κ.Σχοινάς τόνισε ότι πρόκειται για ένα «προ-σύμφωνο» το οποίο εγγυάται τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο. Ο ίδιος, εξήγησε ότι έχουν μπει οι βάσεις για μια νέα διαδικασία, «μια νέα αρχιτεκτονική», η οποία είναι διαφορετική, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν είναι και νόμιμη.

Επιπρόσθετα, ο Μ. Σχοινάς επανέλαβε τα λόγια του προέδρου της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει τη συμφωνία επί της αρχής της περασμένης Δευτέρας ως «νομικά εφικτή και καλή επιλογή», η οποία όμως χρειάζεται περισσότερη συζήτηση για το πώς συγκεκριμένα θα οργανωθεί η επανεγκατάσταση των προσφύγων. Οι λεπτομέρειες αυτού του ζητήματος θα έχουν καθοριστεί μέχρι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 18ης Μαρτίου, είχε πει ο Ζ.Κ.Γιούνκερ.

Τέλος, σχετικά με το ζήτημα επανεισδοχής προσφύγων στην Τουρκία, ο Μ. Σχοινάς τόνισε ότι σημαντικό στοιχείο της «καταρχήν συμφωνίας», είναι η ύπαρξη κατάλληλων διοικητικών δομών και γρήγορων και αποτελεσματικών νομικών διαδικασιών.

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής τόνισε ότι εναπόκειται στις ελληνικές αρχές να οργανώσουν ένα αποτελεσματικό σύστημα γρήγορων νομικών διαδικασιών, ενδεχομένως επί τόπου στα νησιά. «Ελπίζουμε ότι όταν η συμφωνία λάβει την τελική της μορφή, θα καλύπτεται και αυτό το σημαντικό στοιχείο», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνάντηση Τραμπ - Ζελένσκι στο Βατικανό: Πώς άλλαξε την στάση των ΗΠΑ για την Ουκρανία

Διεθνή / Συνάντηση Τραμπ - Ζελένσκι στο Βατικανό: Πώς άλλαξε την στάση των ΗΠΑ για την Ουκρανία

Ο Ζελένσκι χαρακτήρισε τη συνάντηση «δυνητικά ιστορική», αν οδηγήσει στην πολυπόθητη ειρήνη, ενώ εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου την περιέγραψε ως «πολύ εποικοδομητική»
LIFO NEWSROOM
Τουρκία: Για διαφθορά ή για το Kanal Istanbul οι δεκάδες συλλήψεις με διαταγή Ερντογάν;

Διεθνή / Τουρκία: Για το Kanal Istanbul και όχι για διαφθορά οι δεκάδες συλλήψεις με διαταγή Ερντογάν

Η εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης εξέδωσε εντάλματα σύλληψης για 53 άτομα, εκ των οποίων συνελήφθησαν τα 47, στο πλαίσιο έρευνας που αφορά τον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ