Κορέα: Συναντήθηκαν οικογένειες που είχαν χωριστεί πριν από 60 χρόνια

Κορέα: Συναντήθηκαν οικογένειες που είχαν χωριστεί πριν από 60 χρόνια Facebook Twitter
0

Τουλάχιστον 100 ηλικιωμένοι Νοτιοκορεάτες, αρκετοί μεταξύ αυτών με εύθραυστη υγεία και σε αναπηρικά καροτσάκια, μετέβησαν την Πέμπτη στη Βόρεια Κορέα για να συναντήσουν συγγενείς τους, τους οποίους είχαν να δουν πριν από τον πόλεμο της Κορεάς τη δεκαετία του 1950.

Η πρώτη συνάντηση κορεατικών οικογενειών που χώρισε ο πόλεμος (1950-1953) έπειτα από το 2010 άρχισε γύρω στις 3 μ.μ. τοπική ώρα (8 π.μ. ώρα Ελλάδος) με μια απλή τελετή σε μεγάλη αίθουσα στο όρος Κουμγκάνγκ, ανακοίνωσε το νοτιοκορεατικό υπουργείο Ενοποίησης.

Οπως ανέφερε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, δέκα πούλμαν συνοδεία αυτοκινήτων της αστυνομίας είχαν αναχωρήσει από το λιμάνι Σόκτσο της ανατολικής Νότιας Κορέας, μερικές ώρες νωρίτερα για να περάσουν τα σύνορα που απέχουν 50 χιλιόμετρα από το σημείο αυτό.

Δύο ηλικιωμένες έκαναν το ταξίδι με ασθενοφόρο ενώ πολλοί Νοτιοκορεάτες κινούνται εκεί με αναπηρικό καροτσάκι.

Αφού πέρασαν την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη, μια λωρίδα γης μήκους 248 χλμ. και πλάτους τεσσάρων που χωρίζει την κορεατική χερσόνησο, η αυτοκινητοπομπή διέσχισε άλλα 39 χλμ. για να φθάσει στο όρος Κουμγκάνγκ.

Εκεί, οι Νοτιοκορεάτες συνάντησαν για μερικές ημέρες, σε κλίμα μεγάλης συγκίνησης και δάκρυα στα μάτια 180 βορειοκορεάτες συγγενείς τους για τους οποίους δεν είχαν καμιά είδηση εδώ και τουλάχιστον μισό αιώνα. Ορισμένοι εξ αυτών δεν ήταν σε θέση να αναγνωρίσουν πλέον τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

«Νομίζω πως αν δω το πρόσωπό της, δεν θα το πιστεύω», είπε ο Κιμ Ντονγκ-Μπιν, 81 ετών, μερικές ώρες πριν συναντήσει τη μεγαλύτερη αδελφή του.

«Αναρωτιέμαι αν θα μπορέσω να τον αναγνωρίσω αμέσως. Έχει περάσει τόσο καιρός», είπε αυτή από την πλευρά της.

Την Κυριακή 88 Βορειοκορεάτες θα συναντηθούν με 361 συγγενείς τους που ήρθαν από το νότο για μια δεύτερη συνάντηση έως την Τρίτη.

Οι συναντήσεις αυτές —οι πρώτες από το 2010— πραγματοποιούνται ύστερα από διαπραγματεύσεις σε επίπεδο υψηλόβαθμων αξιωματούχων της Σεούλ και της Πιονγκγιάνγκ.

Η Βόρεια Κορέα τελικά συμφώνησε στην πραγματοποίηση των οικογενειακών συναντήσεων, παρότι αρχικά έθετε ως όρο την ακύρωση των στρατιωτικών ασκήσεων ανάμεσα στη Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ που είχαν προβλεφθεί στα τέλη Φεβρουαρίου.

Οσοι μετέχουν στο ταξίδι, επιλέχθηκαν τυχαία, ανάμεσα σε χιλιάδες υποψήφιους και μεταφέρουν στις αποσκευές τους δώρα, φάρμακα, οικογενειακές φωτογραφίες, έτοιμα ζυμαρικά.

«Τα δώρα που έχω μαζί μου είναι για την αδελφή μου, θα πρέπει να της αρέσουν. Είναι πράγματα που δεν βρίσκεις εύκολα στη Βόρεια Κορέα. Ελπίζω ότι θα ευχαριστηθεί», δήλωσε ο 85χρονος Κιμ Σε-Ριν, πριν από την αναχώρηση.

«Εχω προνοήσει και έχω αμερικανικά δολάρια για την αδελφή μου και τον νεότερο αδελφό μου».

Ανάμεσα στους Βορειοκορεάτες που αναμένεται να μετάσχουν στη συνάντηση αυτή είναι δύο νοτιοκορεάτες ψαράδες που είχαν απαχθεί από το καθεστώς τη δεκαετία του 1970.

Εκατομμύρια Κορεάτες χωρίστηκαν εξαιτίας του πολέμου και της διαίρεσης της χερσονήσου στον 48ο παράλληλο. Ο χρόνος πιέζει για τους περισσότερους από αυτούς που ήδη είναι στη δύση της ζωής τους.

Από τους 125.000 Νοτιοκορεάτες που ζήτησαν να συμπεριληφθούν στις συναντήσεις από το 1988, 57.000 πέθαναν, οι 3.800 μεταξύ αυτών πέρυσι, ενώ όσοι είναι ακόμη εν ζωή στην πλειονότητά τους αδυνατούν πλέον να ταξιδέψουν.

Οι πρώτες συναντήσεις οικογενειών οργανώθηκαν το 1985 και συνέβαλαν σε μια αναθέρμανση των σχέσεων ανάμεσα στις δύο Κορέες, πριν το σχέδιο επανένωσης διακοπεί για μια 15ετία.

Μια ιστορική σύνοδος κορυφής το 2000 επέτρεψε την επανάληψη των συναντήσεων αυτών και έκτοτε περί τους 21.700 Κορεάτες μετείχαν σε σύντομης διάρκειας συναντήσεις.

Το πρόγραμμα διακόπηκε εκ νέου το 2010 μετά τον βορειοκορεατικό βομβαρδισμό νοτιοκορεατικού νησιού που βρίσκεται στα θαλάσσια σύνορα των δύο χωρών.

Μόλις συναντηθούν οι Νότιοι και οι Βόρειοι θα πρέπει να χωρίσουν το Σάββατο, με τη βεβαιότητα πως δεν θα συναντηθούν ξανά.

«Θα είναι η πρώτη και η τελευταία μας συνάντηση», παραδεχόταν ο Κιμ Ντονγκ-Νιν κουνώντας το κεφάλι με θλίψη.

Οι μετέχοντες έλαβαν ακριβείς οδηγίες για να έχει επιτυχία η διαμονή τους σε μια χώρα από τις πιο απομονωμένες του πλανήτη εδώ και δεκαετίες.

«Μας είπαν να μην συζητάμε για πολιτική και να μην επηρεαστούμε από τη βορειοκορεατική προπαγάνδα», εξήγησε η σύζυγος του Κιμ, η Σιν Μιουνγκ-Σουν.

Πηγή: ΑΠΕ

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ