Ο κοροναϊός έχει φέρει αλλαγές στις ζωές των ανθρώπων που ζουν στις πόλεις της Κίνας που βάλλονται από την επιδημία αποτρέποντάς τους ακόμα και από το να γιορτάσουν την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου.
Είχε προγραμματίσει ένα ονειρεμένο ταξίδι σε όλη την Κίνα για την ίδια και τον αρραβωνιαστικό της: θα έβλεπαν τους κήπους του Σούζου, σύγχρονη τέχνη στη Σανγκάη, θα έκαναν πατινάζ στις παγωμένες λίμνες του Πεκίνου.
Όμως ήρθαν μετά η επιδημία της ιογενούς πνευμονίας και ο φόβος της μετάδοσης. Αντί να κάνουν τον γύρο της Κίνας, η νεαρή Ζιάνγκ Λανγί και ο ουκρανός αρραβωνιαστικός της διαμένουν εδώ και περισσότερο από δύο εβδομάδες στην κατοικία των γονιών της, χωρίς να τολμούν να βγουν έξω.
Είναι η τύχη που περιμένει εκατομμύρια ερωτευμένους αυτή τη 14η Φεβρουαρίου 2020. Σε μια χώρα που έχει παραλύσει από τον φόβο του Covid-19, τα μεγάλα εστιατόρια, τα ανθοπωλεία, τα γοητευτικά μικρά ξενοδοχεία και οι ρομαντικές τοποθεσίες δεν θα είναι πλέον κατάμεστα για τον Άγιο Βαλεντίνο.
Καθώς βρίσκονται αποκλεισμένοι στο σπίτι των γονιών της, η 24χρονη Ζιάνγκ έχει μυήσει τον άνδρα της ζωής της στο ματζόνγκ, το παραδοσιακό κινέζικο παιγνίδι. «Παίζουμε δύο με τρεις ώρες την ημέρα. Ξεκίνησε από το μηδέν, όμως τώρα τα καταφέρνει αληθινά καλά», διαβεβαιώνει μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Φοβούνται τα λουλούδια
Για τους εραστές στο Πεκίνο, δεν θα υπάρξει συναυλία «My Heart Will Go On» ούτε δείπνο με αστακό στην τιμή των 220 ευρώ. Αυτές οι ιδιαιτερότητες της ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου απλώς ματαιώθηκαν. Φέτος η σημερινή ημέρα «δεν θα είναι πολύ διαφορετική από οποιαδήποτε άλλη ημέρα στην καραντίνα», παρατηρεί η Τάιρα Λι, η οποία ζει στην πρωτεύουσα με τον φίλο της, με τον οποίο είναι ζευγάρι εδώ και τρία χρόνια.
Έπειτα από το ταξίδι που έκαναν για να επισκεφθούν την οικογένεια τους το κινεζικό Νέο Έτος, το νεαρό ζευγάρι δεν έχει βγει από το διαμέρισμά του παρά μόνο μία φορά για να κάνει τα ψώνια του. Αντίθετα με πολλούς συμπατριώτες τους, δεν κάνουν παραγγελίες μέσω του Ίντερνετ, επειδή φοβούνται ενδεχόμενη μετάδοση του ιού, φορέας του οποίου θα μπορούσε να είναι ο διανομέας. «Δεν θα έχουμε λουλούδια φέτος, δεν υπάρχει περίπτωση. Θα φοβόταν πολύ να τα αγοράσει και εγώ να τα αγγίξω», λέει.
Στο κατάστημά της, μια ανθοπώλης διαβεβαιώνει το Γαλλικό Πρακτορείο πως οι πωλήσεις έχουν μειωθεί στο μισό σε σχέση με πέρυσι, εν μέρει επειδή οι πελάτες της φοβούνται πως θα κινδυνεύσουν να μολυνθούν όταν παραδοθούν τα λουλούδια.
Σ' ένα άλλο ανθοπωλείο του Πεκίνου, ο Σιάν Χούα Γκε υπολογίζει σε σχεδόν 70% την πτώση του τζίρου, όμως το αποδίδει εν μέρει στην απουσία εκατομμυρίων ανθρώπων, οι οποίοι δεν έχουν επιστρέψει στην πρωτεύουσα μετά τις διακοπές του σεληνιακού Νέου Έτους. Από φόβο μήπως μολυνθούν μέσα στα τρένα και τα αεροπλάνα, πάρα πολλοί επέλεξαν να παρατείνουν την παραμονή τους στον τόπο καταγωγής τους.
Αναβολή των γάμων
Για να αποφύγουν τις συγκεντρώσεις και τις γιορτές, οι αρχές κάλεσαν τους αρραβωνιασμένους να καθυστερήσουν τον γάμο τους, καταφέροντας έτσι ένα σκληρό πλήγμα στον σημαντικό οικονομικό τομέα της βιομηχανίας του γάμου (νυφικά, φωτογραφίες, γαμήλιες δεξιώσεις...).
Η Ζου Χε, 25 ετών, είχε σχεδιάσει να πάρει το πιστοποιητικό γάμου της (το αντίστοιχο μιας τελετής πολιτικού γάμου στην Κίνα) ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου, μαζί με τον μέλλοντα σύζυγό της και τους γονείς της. Όμως οι αρραβωνιασμένοι προτίμησαν να αναβάλουν το γεγονός, καθώς οι γονείς της μέλλουσας νεόνυμφης αρνούνται να βγουν από το σπίτι τους, παρόλο που ζουν όπως και η κόρη τους στην Καντόνα (νότια Κίνα). «Δεν οδηγούν ούτε ο ένας ούτε ο άλλος και δεν εμπιστεύομαι τα μέσα συγκοινωνίας», εξηγεί η Ζου Χε, μιλώντας για τον κίνδυνο μόλυνσης.
Άλλοι περνούν μακροχρόνιους χωρισμούς, όπως η Σο Γουάν, 28 ετών, ο αγαπημένος της οποίας θα παραμείνει επ' αόριστον στην Ταϊβάν ενώ εργάζεται στο Πεκίνο. «Δεν θέλω να επιστρέψει. Κι αν μολυνθεί στο αεροπλάνο;», λέει.
Όμως ουδέν κακόν αμιγές καλού: η Τάιρα Λι λέει πως επιτέλους απολαμβάνει τον χρόνο που περνάει με τον αγαπημένο της στο σπίτι. Υπό κανονικές συνθήκες, τις καθημερινές το νεαρό ζευγάρι δεν συναντιέται πριν από τις 10 το βράδυ.
Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ / AFP
σχόλια