Το κλείσιμο νυχτερινών κέντρων και μπαρ κατά τη διάρκεια του lockdown για τον περιορισμό της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού στην Ευρώπη πιθανότατα οδήγησε στη σημαντική μείωση της χρήσης του ναρκωτικού MDMA που καταναλωνόταν συνήθως σε πάρτι πέρυσι.
Ωστόσο, συνεχίζεται να αυξάνεται η χρήση άλλων ουσιών όπως η κοκαΐνη και η κάνναβη, σύμφωνα με μελέτη της ΕΕ που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Η έρευνα, που διεξήγαγε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (ΕΚΠΝΤ) με έδρα τη Λισαβόνα, μελέτησε τα λύματα από σχεδόν 45 εκατομμύρια ανθρώπους σε 75 ευρωπαϊκές πόλεις, αποκαλύπτοντας ότι η χρήση των περισσότερων ναρκωτικών ουσιών, εκτός από την ψυχοτρόπο ουσία MDMA (μεθυλαινοδιοξυμεθαμφεταμίνη), αυξήθηκε πέρυσι.
Περίπου οι μισές πόλεις όπου διεξήχθη η μελέτη, από τη Βαρκελώνη έως το Όσλο, κατέγραψαν αυξήσεις στα υπολείμματα κοκαΐνης, αμφεταμίνης, κάνναβης και μεθαμφεταμίνης που εντοπίστηκαν στα λύματα.
«Τα αποτελέσματα δείχνουν τόσο αύξηση όσο και εξάπλωση για τις περισσότερες από τις ουσίες που μελετήθηκαν, αντανακλώντας ένα πρόβλημα της χρήσης ναρκωτικών που είναι τόσο διάχυτο όσο και περίπλοκο», δήλωσε ο διευθυντής του ΕΚΠΝΤ, Αλέξις Γκούσντιλ.
Μία έκθεση του 2021 των Ηνωμένων Εθνών έδειξε μεγάλη αύξηση των χρηστών ναρκωτικών παγκοσμίως λόγω της πανδημίας. Η έκθεση υπογράμμισε ότι πολλοί στράφηκαν στα ναρκωτικά λόγω της φτώχειας, της ανεργίας και της ανισότητας.
Το MDMA ήταν το μόνο ναρκωτικό του οποίου τα υπολείμματα μειώθηκαν στην πλειονότητα των πόλεων που μελετήθηκαν, πιθανόν λόγω του κλεισίματος χώρων νυχτερινής διασκέδασης εξαιτίας της πανδημίας όπου καταναλώνεται συχνά αυτή η ψυχοτρόπος ουσία, ανέφερε το ΕΚΠΝΤ.
Σύμφωνα με τη μελέτη, η κατανομή της χρήσης ναρκωτικών σε ευρωπαϊκές πόλεις είναι πιο ομοιόμορφη σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, όταν καταγράφονταν πιο διαφορετικά γεωγραφικά μοτίβα.
Η κοκαΐνη, για παράδειγμα, παραμένει πιο σημαντική στις πόλεις της δυτικής και νότιας Ευρώπης, αλλά εντοπίζεται όλο και περισσότερο στην ανατολική Ευρώπη. Η μεθαμφεταμίνη, ιστορικά συγκεντρωμένη στην Τσεχία και τη Σλοβακία, βρίσκεται τώρα σε πόλεις σε όλη την ήπειρο.
Η μελέτη ανέφερε ότι η χρήση κάνναβης φαίνεται να έχει επηρεαστεί λιγότερο από τα lockdown για την COVID-19 σε σχέση με άλλα φάρμακα. Σε μία έκθεση πέρυσι, το ΕΚΠΝΤ ανέφερε ότι οι χρήστες κάνναβης προμηθεύονταν αποθέματα μέσω του σκοτεινού δικτύου για να αποφύγουν τις ελλείψεις κατά τη διάρκεια των lockdown.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και Reuters