Την ετοιμότητά του να κηρύξει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Τόκιο και άλλους έξι νομούς διεμήνυσε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Σίνζο Άμπε, στο πλαίσιο της λήψης αυστηρών μέτρων για τη συγκράτηση της εξάπλωσης του κορωνοϊού.
Το μέτρο, το οποίο τίθεται σε ισχύ από αύριο και για περίπου έναν μήνα, θα επιτρέψει στις τοπικές αρχές το «λουκέτο» σε επιχειρήσεις και την επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας, η οποία θα επιτρέπεται μονάχα για μετάβαση από και προς την εργασία, όπου κρίνεται απαραίτητο, για μετάβαση σε σούπερ μάρκετ ή ιατρείο/νοσοκομείο καθώς και για σωματική άσκηση. Ωστόσο, οι κυβερνήτες των κατά τόπους νομών δεν θα έχουν τη νομική ισχύ να επιβάλουν τις απαγορεύσεις που ισχύουν σε άλλες χώρες ή τα πρόστιμα που υφίστανται αλλού οι παραβάτες.
«Ευελπιστούμε πως θα κηρύξουμε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το πρωί της Τρίτης, αφού συμβουλευτήκαμε τις απόψεις των ειδικών συμβούλων. Βλέπουμε ραγδαία αύξηση στις νέες μολύνσεις, ιδίως σε αστικές περιοχές όπως το Τόκιο και η Οσάκα» εξήγησε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, μιλώντας σε δημοσιογράφους το απόγευμα της Δευτέρας.
Η επιφυλακτικότητα του Άμπε να εφαρμόσει σκληρότερα μέτρα προστασίας εγκαίρως έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Ιατρικής Ένωσης Ιαπωνίας, καθώς και της Γιουρίκο Κόικε, κυβερνήτη του Τόκιο, όπου ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων έχει εκτιναχθεί από την περασμένη εβδομάδα.
Και παρότι η Ιαπωνία έχει αποφύγει τους μαζικούς θανάτους από κορωνοϊό που βιώνουν άλλες χώρες, οδηγώντας τες σε καθολικά lockdown, πλέον υπάρχει έντονη ανησυχία για τα ολοένα και περισσότερα κρούσματα στην πρωτεύουσα, κυρίως μεταξύ νέων ανθρώπων.
Επιπλέον, η Κόικε εκφράζει την ανησυχία της για τον υψηλό αριθμό κρουσμάτων που δεν έχουν ανιχνευτεί αλλά και για την ολοένα αυξανόμενη πίεση στα νοσοκομεία του Τόκιο, γι' αυτό στηρίζει ένα «ήπιο lockdown» για την προστασία των 14 εκατομμυρίων πολιτών της πρωτεύουσας.
Το Τόκιο κατέγραψε 148 κρούσματα την Κυριακή, αριθμό-ρεκόρ για τα δεδομένα της χώρας, και 83 τη Δευτέρα, με τον συνολικό αριθμό να ξεπερνά τους 1.000, σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο NHK. Η πλειονότητα των κρουσμάτων αφορά ανθρώπους κάτω των 50 χρόνων και πολλούς στα 20 και στα 30 τους. Συνολικά, η Ιαπωνία μετρά 85 θανάτους από τον κορωνοϊό και πάνω από 3.500 κρούσματα.
Ο Άμπε ανακοίνωσε επίσης «άνευ προηγουμένου» πακέτο στήριξης για την αντιμετώπιση της «μεγαλύτερης κρίσης» που έχει βιώσει η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, που σήμερα βρίσκεται στο χείλος της ύφεσης.
Το πακέτο των 108 τρισεκατομμυρίων γεν (σχεδόν 1 δισ. δολάρια) είναι πολύ μεγαλύτερο από εκείνο που είχε δοθεί στην αρχή της κρίσης του 2009.
Το προσχέδιο των μέτρων περιλαμβάνει απευθείας πληρωμές σε νοικοκυριά και χρηματοπιστωτικό δίχτυ ασφαλείας για τις επιχειρήσεις, γεγονός που τονίζει την εκτεταμένη ζημιά από τον ιό, τροφοδοτώντας τους φόβους για ύφεση, ενώ η κυβέρνηση αναμένεται να κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Το σχέδιο για τις δαπάνες περιλαμβάνει επίσης επιδόματα για τα νοικοκυριά με παιδιά, ενίσχυση ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων προκειμένου να μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν, καθώς και ρυθμίσεις για να μπορούν να δανείζονται με μηδενικά επιτόκια και χωρίς εξασφαλίσεις από ιδιωτικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Για τη χρηματοδότηση των μέτρων η κυβέρνηση θα εκδώσει ομόλογα. Πηγές δήλωσαν στο Reuters την περασμένη εβδομάδα ότι η Ιαπωνία θα αυξήσει την έκδοση κρατικών ομολόγων κατά 16 τρισεκ. γεν στα περίπου 145 τρισεκ. γεν το τρέχον δημοσιονομικό έτος, κάτι που θα αποτελέσει την πρώτη αύξηση στις ετήσιες εκδόσεις ομολόγων σε τέσσερα χρόνια.
Με πληροφορίες από «Guardian»/Reuters/ΑΠΕ
σχόλια