Μεγάλη «πληγή» στη βιομηχανία της ευεξίας και σωματικής άσκησης έχει προκαλέσει η πανδημία του κορωνοϊού, με τους επαγγελματίες του κλάδου στην Ευρώπη να πασχίζουν να επαναφέρουν τη δραστηριότητά τους στα επίπεδα της προ - covid εποχής
Στο πλαίσιο των περιοριστικών μέτρων για την αναχαίτιση της πανδημίας, οι αρμόδιες υπηρεσίες Υγείας ζήτησαν επανειλημμένως στους επιχειρηματίες να «κατεβάσουν τα ρολά» της επιχείρησής τους, με αποτέλεσμα την επιβάρυνση του κλάδου, όπως αναφέρουν οι New York Times.
Σε έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία συμβούλων Deloitte υπολογίζεται ότι τα κέντρα ευεξίας στην Ευρώπη έχασαν το 15,4% των μελών τους ή τουλάχιστον 10 εκατ. άτομα, ακόμη και σε περιπτώσεις που οι περιορισμοί ήταν σχετικά σύντομης διάρκειας. Χαρακτηριστικό της δραματικής κατάστασης είναι ότι ο τζίρος της βιομηχανίας συρρικνώθηκε κατά 33%, καθώς οι πελάτες είτε διέκοψαν τις συνδρομές τους είτε ζήτησαν να λάβουν πίσω τα χρήματα που είχαν δώσει για τη συνδρομή.
«Το γυμναστήριο μπορεί κάποτε να απολάμβανε ένα βραχύχρονο μονοπώλιο, αλλά αυτό τελείωσε και η πανδημία έδειξε ότι οι καταναλωτές μπορούν κάλλιστα να εντοπίσουν και να απολαύσουν πολλά είδη εναλλακτικών του γυμναστηρίου», δήλωσε στη βρετανική Oxygen Consulting ο Ray Algar, σύμβουλος εταιρειών fitness
Έρευνες έχουν δείξει ότι τα κλειστά γυμναστήρια εν μέσω των μέτρων είχαν ως αποτέλεσμα αρκετοί να σταματήσουν τη συχνή άσκηση. Παράλληλα, άλλοι δοκίμασαν εναλλακτικές δραστηριότητες, εκτός γυμναστηρίων, όπως το ποδήλατο, τη συμμετοχή τους σε κάποια περιπατητική ομάδα και τα μαθήματα μέσω βίντεο.
Στο πλαίσιο αυτό, ορισμένα γυμναστήρια έχουν ξεκινήσει να προσφέρουν εναλλακτικές υπηρεσίες, προκειμένου να παραμείνουν ανοιχτά.
Σύμφωνα με το ClubIntel το 27% από τους 2.000 ερωτηθέντες δήλωσε πως τα δικά τους γυμναστήρια προσέφεραν ψηφιακές υπηρεσίες. Το ποσοστό αυτό αυξήθηκε στο 58% όταν τα γυμναστήρια άνοιξαν εκ νέου.
Η MindBody, εταιρεία λογισμικού fitness, δήλωσε ότι το 7% των πελατών της το 2019 αξιοποίησαν τις υπηρεσίες live streaming. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, το ποσοστό αυτό ξεπέρασε το 80%. Παρότι τα τρία τέταρτα αυτών δήλωσαν ότι σκόπευαν να επιστρέψουν στον χώρο του γυμναστηρίου όταν τους επιτραπεί, πολλοί προσέθεσαν ότι θα ήθελαν να συνεχίσουν τις ψηφιακές συνεδρίες.
Με πληροφορίες από New York Times