Ένας από τους κορυφαίους ειδικούς του ουίσκι, ζει ακόμα σε ένα προσωπικό lockdown, από φόβο μην κολλήσει Covid-19 και χάσει τη γεύση και την όσφρησή του και, μαζί με αυτές, τις ικανότητές του που του εξασφαλίζουν τα εισοδήματά του.
Από τον Μάρτιο του 2020, ο Μπλερ Μπόουμαν βγαίνει από το σπίτι του στο Εδιμβούργο μόνο για να περπατήσει και να παραλάβει τα ψώνια της εβδομάδας. Πριν την πανδημία ταξίδευε σε όλο τον κόσμο, σε εκδηλώσεις, συναντήσεις και συνέδρια, τώρα όμως εργάζεται αποκλειστικά από το σπίτι του, διαδικτυακά, και οι δουλειές πάνε περίφημα όπως λέει.
«Για την ώρα, το ρίσκο είναι πάρα πολύ υψηλό για μένα», λέει ο σύμβουλος σε θέματα ουίσκι, που παρακολουθεί τα επιστημονικά δεδομένα για την κορωνοϊό από την αρχή της πανδημίας. Γνωρίζει πολύ καλά πως από τα πιθανά, πρώτα συμπτώματα της νόσου Covid-19 είναι η απώλεια γεύσης και όσφρησης - κάτι που για το επάγγελμά του θα ήταν πραγματικά απαγορευτικό. Σε πολλούς ασθενείς με long covid, οι αισθήσεις αυτές αργούν να επιστρέψουν και υποφέρουν παράλληλα από παροσμία, μία κατάσταση στην οποία οικείες τροφές και ουσίες έχουν εντελώς διαφορετικό αποτύπωμα στην μύτη.
Καθώς οι περιορισμοί στη χώρα του υποχωρούσαν, ο Μπόουμαν διατήρησε μία κατάσταση «πολύ σουρεαλιστική», όπως τη χαρακτηρίζει ο ίδιος. «Πήρα την απόφαση αυτή και έχω συμφιλιωθεί με το γεγονός. Κάνω το σωστό για μένα και τους άλλους. Υπάρχει ρίσκο, ακόμα και για τους πλήρως εμβολιασμένους. Μπρούμε να μεταδώσουμε τον ιό».
«Είμαι πολύ τυχερός που κάνω μια δουλειά στην οποία μυρίζω και γεύομαι διαφορετικά ουίσκι, δίνοντας συμβουλές για πρότζεκτ σε όλο τον κόσμο», λέει ο 31χρονος. «Η ζωή μου είναι σε μεγάλο βαθμό ένας εικονικός κόσμος και παραμένει έτσι και από τη στιγμή που ο πλανήτης άρχισε να «ξεκλειδώνει». Έχω αρνηθεί δεκάδες, ίσως και εκατοντάδες προτάσεις για εκδηλώσεις, και τώρα πρέπει να απορρίπτω και πολλές συναντήσεις δοκιμών».
Πριν την πανδημία ο κ. Μπόουμαν ταξίδευε σε όλο τον κόσμο. Όταν η Σκωτία επέβαλε lockdown, εκείνος είχε ήδη προγραμματισμένα ταξίδια σε Νορβηγία, Ιαπωνία, Μακάου, Γκάνα, ΗΠΑ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Κίνα. Ο Μπόουμαν, εργάζεται στον χώρο του ουίσκι τα τελευταία δέκα χρόνια και η δουλειά του περιστρέφεται κυρίως γύρω από την διοργάνωση εκδηλώσεων δοκιμών ουίσκι για συγκεκριμένους πελάτες και τους προσκεκλημένους τους.
Προς το παρόν, δεν σκοπεύει να αλλάξει την καθημερινότητά του. «Δεν μπορώ να το κάνω αυτό, ούτε σκέφτομαι να το κάνω στο κοντινό μέλλον. Βγαίνω μόνο μία φορά την εβδομάδα για να πάρω τα ψώνια μου από απόσταση, στον χώρο στάθμευσης ενός σούπερ μάρκετ. Με ξέρουν πια τόσο καλά, που δεν με πλησιάζουν, αφήνουν το καροτσάκι δίπλα στο αυτοκίνητό μου και, αφού φύγουν, βάζω τις σακούλες στο όχημά μου και αποχωρώ».
Έχει να επισκεφθεί μία παμπ ή ένα απλό εστιατόριο 20 μήνες. Οι φιάλες κρασιού και σαμπάνιας που είχε παραγγείλει για περσινά, 30α του γενέθλια που θα γιόρταζε τον Μάρτιο, παραμένουν στην κάβα του ανέγγιχτες».
Με πληροφορίες από BBC