Οι δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ περί παιδιών της Αφρικής και Ελλήνων που δεν πληρώνουν φόρους, δίνουν την ευκαιρία στο γαλλικό περιοδικό L’express, να ανατρέξει στον ακαδημαϊκό Edmond About, ο οποίος, όπως γράφει το περιοδικό «είχε εντοπίσει την πτώχευση της Ελλάδας από το 1854». « Η Ελλάδα είναι το μόνο γνωστό παράδειγμα χώρας που από την ημέρα της γέννησης της ζει στο κέντρο της πτώχευσης», είχε γράψει ο About αναλύοντας και τότε την αδυναμία είσπραξης φόρων, είτε από τους πλούσιους γαιοκτήμονες, είτε από τους αγρότες.
«Ολοι οι προϋπολογισμοί είναι ελλειμματικοί για αυτό και οι κυβερνήσεις καταρτίζουν έναν για προσδοκώμενα έσοδα και έναν για τα πραγματικά… Μόλις εισπράττει δάνειο η Ελλάδα τα χρήματα κατασπαταλώνται από την κυβέρνηση χωρίς κανένα όφελος για τη χώρα. Και μόλις τελειώνουν τα χρήματα, οι εγγυητές πρέπει να εξυπηρετήσουν τους τόκους, έτσι, από καλοσύνη, αφού οι Έλληνες δεν μπορούν να τους πληρώσουν» γράφει ο ακαδημαϊκός.
Η αρθρογράφος Christine Kerdellant συνδέει τα γραπτά του ακαδημαϊκού με τις πρόσφατες δηλώσεις της επικεφαλής του ΔΝΤ για να συμπεράνει ότι η Ελλάδα ποτέ δεν έπρεπε, όχι απλώς να μπει στην ευρωζώνη αλλά ούτε καν στην Ε.Ε. το 1981. «Αυτό συνέβη από υπερβάλλοντα Γαλλικό ρομαντισμό καθώς ο Ζισκάρ Ντ’ Εστέν «δεν μπορούσε να φανταστεί ότι είναι δυνατό να κλείσει κανείς την πόρτα στον Πλάτωνα». «Ας μην υπάρχει καμία αμφιβολία: Η αναμέτρηση της Ελλάδας με την Ευρώπη είναι ένας ασύμμετρος πόλεμος στην οικονομική σφαίρα και όπως στις πολεμικές συγκρούσεις Ταλιμπάν-ΗΠΑ για παράδειγμα, το λιλιπούτειο μπορεί ακόμα και να νικήσει την υπερδύναμη».
σχόλια