Αν και επιτυχημένη για τους έξω, η επιχειρηματίας Joanna Griffiths βρέθηκε να αγωνίζεται πίσω από κλειστές πόρτες όταν έγινε μητέρα για πρώτη φορά. Το 2019, την ίδια ημέρα που η μάρκα εσωρούχων της Knix με έδρα το Τορόντο κέρδισε ένα βραβείο μάρκετινγκ, εκείνη ζητούσε συμβουλές θηλασμού.
Αφού προσπάθησε με την αντλία για τρεις ώρες «μόνο για να αποτύχει», δημοσίευσε μια selfie στο Instagram, δείχνοντας εξαντλημένη με παγοκύστες δεμένες σφιχτά στο στήθος της. «Ήθελα απλώς να πω μπράβο σε όλες τις μαμάδες εκεί έξω γιατί αυτό το τέταρτο τρίμηνο μετά τον τοκετό είναι ΔΥΣΚΟΛΟ», έγραψε.
«Δυσκολευόμουν σοβαρά με το θηλασμό», θυμάται μέσω email, προσθέτοντας ότι υπέφερε επίσης από επιλόχειο κατάθλιψη. «Όλο αυτό το διάστημα δοκίμαζα σουτιέν θηλασμού που είχε σχεδιάσει η ομάδα μου. Η ειρωνεία δεν έλειψε από πάνω μου».
Την «κατέκλυσαν» με μηνύματα υποστήριξης -άνθρωποι σε ίδια φάση μοιράζονταν τις δικές τους προκλήσεις με τη μητρότητα, από τον «τρόμο» του θηλασμού μέχρι την εμπειρία μετά τον τοκετό που δεν ήταν «καθόλου αστείο». Άλλοι της έλεγαν να μην κατηγορεί τον εαυτό της ούτε να αισθάνεται άσχημα.
«Όπως φαίνεται δεν ήμουν μόνη. Σε έναν κόσμο με τέλειες selfies, αξιολάτρευτα μωρά στο Instagram ντυμένα ζωάκια και το cringe (hashtag) #blessed, καλύψαμε την πραγματική εμπειρία μετά τον τοκετό», είπε ο Griffiths. «Ξεχνάμε τόσο γρήγορα ότι σε αυτές τις ελάχιστες πολύτιμες στιγμές τοκετού, γνωρίζεις κάποιον άλλον εντελώς καινούργιο. Και δεν είναι το μωρό σου- είσαι εσύ».
Συνειδητοποιώντας ότι και άλλες μητέρες περνούσαν παρόμοιες εμπειρίες, η Griffiths με τη Domino Kirke-Badgley, βοηθός μητρότητας και παιδαγωγός, δημιούργησαν το «Life After Birth», έναν online χώρο όπου οι γυναίκες μπορούσαν να μοιραστούν προσωπικές τους φωτογραφίες και ιστορίες μετά τον τοκετό, μερικές εκ των οποίων εκτέθηκαν στη Νέα Υόρκη. Τώρα το πρότζεκτ έγινε βιβλίο.
Οργανωμένο σε ενότητες, όπως οι πρώτες 24 ώρες και οι πρώτες εβδομάδες, μήνες, έτος και μετά, το βιβλίο στοχεύει να μοιραστεί ιστορίες που «κανονικοποιούν, γιορτάζουν και τιμούν τις εμπειρίες μετά τον τοκετό». Μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται και ιστορίες διασήμων, όπως της κωμικού Amy Schumer και των ηθοποιών Kristen Bell και America Ferrera.
Τον πρόλογο του «Life After Birth» επιμελήθηκε το διάσημο plus-size μοντέλο Ashley Graham, που μοιράστηκε μια φωτογραφία της στη διάρκεια του τοκετού ενώ κοιτάζεται με την «doula» της και σχολιάζει τις «μη ρεαλιστικές προσδοκίες» της κοινωνίας για «τέλειες μητέρες». «Μετά τη γέννα, ξέρω ότι δεν υπάρχει τίποτα που να μην μπορώ να κάνω», γράφει.
Μερικές φωτογραφίες απαθανατίζουν μητέρες να προσπαθούν να βρουν ισορροπία μεταξύ των νέων μωρών τους και της καριέρας τους, όπως οι εικόνες της Michaelle C. Solages, μέλους της Συνέλευσης της Πολιτείας της Νέας Υόρκης να θηλάζει στον χώρο εργασίας της και της Elizabeth Whaley, μητέρας στο στρατό, να φορά σουτιέν θηλασμού. «Ο θηλασμός με στρατιωτικές αρβύλες δεν είναι καθόλου εύκολος, αλλά δεν θα το άλλαζα με τίποτα», λέει η Whaley, η οποία αγωνίζεται για ίσα γονικά δικαιώματα στις ένοπλες υπηρεσίες.
Άλλοι αφηγούνται πιο θλιβερές ιστορίες, όπως η Pascale Hunt, που θυμάται τη μοναξιά του τοκετού κατά τη διάρκεια της πανδημίας, και μια άλλη μητέρα που είχε μια αποβολή στο δεύτερο τρίμηνο.
Σε άλλο σημείο υπάρχει μια γυναίκα που αποφάσισε να μην κάνει παιδί. Αν και μπορεί να δείχνει περίεργο, η Griffiths είπε ότι η προσθήκη της ταιριάζει στην ευρύτερη αφήγηση της αντιμετώπισης των «κοινωνικών ταμπού σχετικά με τον τοκετό» και ότι η επιλογή να μην κάνει παιδιά είναι επίσης «μέρος της επιλόχειας εμπειρίας». «Είναι μια απόφαση και ένα ταξίδι με τεράστια δύναμη που συχνά παραβλέπεται», πρόσθεσε.
Η Kirke-Badgley ελπίζει ότι το «Life After Birth» θα λειτουργήσει ως πρόσκληση για άλλες μητέρες να αρχίσουν να μοιράζονται τις εμπειρίες τους.
«Νομίζω ότι είναι τόσο θεραπευτικό να ακούμε ο ένας την ιστορία του άλλου», εξηγεί. «Κανείς δεν το έχει κατακτήσει. Δεν υπάρχει τεχνική που προσπαθούμε να διδάξουμε. Κανείς δεν γεννά με τον ίδιο τρόπο αλλά όλοι χρειάζονται υποστήριξη».
Με πληροφορίες από CNN