Λωρίδα της Γάζας: Γιατί είναι σημαντικό το πέρασμα της Ράφα

ΓΑΖΑ Facebook Twitter
Φωτ.: Twitter
0

Το μοναδικό πέρασμα για να εισέλθει ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας από περιοχές εκτός του Ισραήλ είναι αυτό της Ράφα.

Το πέρασμα είναι στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, μιας στενής λωρίδας γης που κατοικούν 2,3 εκατ. άνθρωποι και βρίσκεται μεταξύ του Ισραήλ, της Αιγύπτου και της Μεσογείου και ελέγχεται από την Αίγυπτο. Το πέρασμα της Ράφα εδώ και μέρες αποτελεί το επίκεντρο της σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς, την ώρα που εξακολουθεί να μαίνεται ο πόλεμος στο Ισραήλ ενώ παράλληλα εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι κατευθύνονται προς τη νότια Γάζα για να γλυτώσουν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

Κοντά στo πέρασμα της Ράδα περιμένουν πάνω από 100 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια, ωστόσο όλα δείχνουν πως δεν προβλέπεται να καταφέρουν να περάσουν νωρίτερα από αύριο, σύμφωνα με όσα δήλωσαν πηγές από τις αιγυπτιακές υπηρεσίες ασφαλείας. Περισσότερη βοήθεια βρίσκεται στην αιγυπτιακή πόλη Αλ Άρις, σε απόσταση περίπου 45 χιλιομέτρων από τη Ράφα. Η Αίγυπτος έχει δηλώσει ότι δεν θα κλείσει το πέρασμα αλλά ισραηλινά βομβαρδιστικά το κατέστησαν μη λειτουργικό.

Τι έχει συμφωνηθεί για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας

Να σημειωθεί πως μετά τις χθεσινές συνομιλίες του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Άμπντελ Φατάχ αλ-Σίσι, οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι η Αίγυπτος συμφώνησε να επιτρέψει η βοήθεια να φθάσει στους Παλαιστίνιους μέσω του περάσματος αυτού.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν σε δημοσιογράφους, περίπου 20 φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια θα επιτραπεί να εισέλθουν στον θύλακα. Δεν έδωσε χρονοδιάγραμμα αλλά Αμερικανός εκπρόσωπος δήλωσε ότι θα γίνει τις επόμενες ημέρες ύστερα από αποκατάσταση των ζημιών στον δρόμο.

Από την πλευρά του ο Αιγύπτιος πρόεδρος δήλωσε ότι «αυτό που συμβαίνει τώρα στη Γάζα είναι μια προσπάθεια να αναγκαστούν οι άμαχοι κάτοικοι να γίνουν πρόσφυγες και να μεταναστεύσουν στην Αίγυπτο, κάτι που δεν πρέπει να γίνει αποδεκτό».

Το μοναδικό πέρασμα για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας

Μετά την έναρξη του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς που κόστιζε τη ζωή σε περισσότερους από 1.400 Ισραηλινούς το Σάββατο στις 7 Οκτωβρίου, το Ισραήλ επέβαλε πλήρη αποκλεισμό στη Γάζα. Κάτι τέτοιο σημαίνει πως η μοναδική πιθανή δίοδος για την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα είναι μέσω της Ράφα από την αιγυπτιακή χερσόνησο του Σινά. Είναι επίσης το μοναδικό σημείο εξόδου για τους κατοίκους της Γάζας που θέλουν να φύγουν.

Οι κάτοχοι ξένων διαβατηρίων, συμπεριλαμβανομένων Αμερικανών, έχουν προσεγγίσει το σημείο με την ελπίδα να τους επιτραπεί να διέλθουν στο πλαίσιο κάποιας συμφωνίας, αν και το Κάιρο έχει δηλώσει ότι πρώτα πρέπει να παραδοθεί η βοήθεια. Το Ισραήλ έχει ζητήσει από τους κατοίκους της Γάζα να κινηθούν προς τα νότια, πιο κοντά στη Ράφα, για να προστατευτούν από τους βομβαρδισμούς, αν και οι κάτοικοι λένε ότι δεν μπορούν να βρουν προστασία πουθενά στο πυκνοκατοικημένο θύλακα.

Λωρίδα της Γάζας: Ο ρόλος της Αιγύπτου στη διέλευση της Ράφα

Από τότε που η Χάμας ανέλαβε τον έλεγχο στη Γάζα το 2007, η Αίγυπτος βοήθησε να επιβληθεί αποκλεισμός του θύλακα και περιόρισε πάρα πολύ την κίνηση ανθρώπων και αγαθών. Όπως στα βασικά περάσματα με το Ισραήλ, οι περιορισμοί κάποιες φορές χαλάρωσαν αλλά δεν ήρθησαν, και οι ταξιδιώτες χρειάζονται άδεια ασφαλείας και χρονοβόρους ελέγχους για να περάσουν.

Η Αίγυπτος έχει λειτουργήσει ως μεσολαβητής μεταξύ ισραηλινών και παλαιστινιακών φατριών σε συγκρούσεις και περιόδους αναταραχής του παρελθόντος. Αλλά σε εκείνες τις καταστάσεις είχε κλείσει επίσης τα σύνορα, επιτρέποντας να εισέλθει βοήθεια και να εξέλθουν άμαχοι για λόγους υγείας αλλά αποτρέποντας κάθε μεγάλη μετακίνηση ανθρώπων.

Ακόμα και ενώ το Ισραήλ συνεχίζει με τον σφοδρότερο βομβαρδισμό στη Γάζα που έχει κάνει ποτέ ως απάντηση στην επίθεση της Χαμάς, η Αίγυπτος δεν έχει επιδείξει καμία ένδειξη έως τώρα ότι θα αλλάξει η προσέγγισή της.

Λωρίδα της Γάζας: Προσπάθειες να ανοίξει το πέρασμα της Ράφα

Από την πλευρά τους, τα Ηνωμένα Έθνη έχουν καλέσει το Ισραήλ να αποτρέψει μια «ανθρωπιστική καταστροφή» στη Γάζα, προειδοποιώντας ότι εξαντλούνται με επικίνδυνο ρυθμό τα τρόφιμα, τα καύσιμα και το νερό.

Τα νοσοκομεία λένε ότι πασχίζουν να φροντίσουν τους τραυματίες καθώς εξαντλούνται τα καύσιμα στις εφεδρικές γεννήτριες.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε την Τρίτη ότι οι ΗΠΑ και το Ισραήλ συμφώνησαν να αναπτύξουν ένα σχέδιο για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας σε αμάχους στη Γάζα, χωρίς να επωφελείται η Χαμάς.

Απρόθυμα τα αραβικά κράτη να δεχθούν Παλαιστίνιους από τη Λωρίδα της Γάζας

Την ώρα που εξακολουθεί να μαίνεται ο πόλεμος στο Ισραήλ, οι αραβικές χώρες φοβούνται πως θα προκύψει νέο κύμα μόνιμων εκτοπισμών από τη γη όπου οι Παλαιστίνιοι ελπίζουν να χτίσουν κράτος.

Αρχικά, η Αίγυπτος, το μοναδικό αραβικό κράτος που μοιράζεται σύνορα με τη Γάζα, και η Ιορδανία, που συνορεύει με τη Δυτική Όχθη, έχουν απευθύνει προειδοποιήσεις κατά της εξώθησης των Παλαιστινίων να εγκαταλείψουν τη γη τους. Συγκεκριμένα, ο Αιγύπτιος πρόεδρος έχει δηλώσει ότι είναι σημαντικό οι Παλαιστίνιοι «να παραμείνουν σταθεροί και παρόντες στη γη τους», ενώ ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα προειδοποίησε κατά της όποιας απόπειρας «να εκτοπιστούν διά της βίας οι Παλαιστίνιοι από όλα τα παλαιστινιακά εδάφη ή να προκληθεί ο εσωτερικός εκτοπισμός τους».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ - Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπλέικ Λάιβλι - Τζάστιν Μπαλντόνι: «Το βίντεο που κυκλοφόρησε ως υπεράσπιση, είναι στην πραγματικότητα καταδικαστικό»

Διεθνή / Ο Μπαλντόνι έδωσε βίντεο με την Μπλέικ Λάιβλι: Αποδεικνύει την παρενόχληση της ηθοποιού ή δικαιώνει τον σκηνοθέτη;

Πόλεμος των βασικών συντελεστών της ταινίας «It Ends With Us» - Στο βίντεο φαίνεται η πρόβα των ηθοποιών για το γύρισμα μίας σκηνής που οι δύο πρωταγωνιστές έρχονταν κοντά
LIFO NEWSROOM