Λωρίδα της Γάζας: Νέος ισραηλινός βομβαρδισμός στον καταυλισμό της Τζαμπαλίγια- Δεκάδες νεκροί

Λωρίδα της Γάζας: Νέος ισραηλινός βομβαρδισμός στον καταυλισμό της Τζαμπαλίγια- Δεκάδες νεκροί Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Ο στρατός του Ισραήλ επιτέθηκε εκ νέου στον καταυλισμό προσφύγων της Τζαμπαλίγια, μετά το νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, 

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, τουλάχιστον 90 άνθρωποι σκοτώθηκαν από βομβαρδισμούς του Ισραήλ στην Τζαμαλίγια, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Την ίδια ώρα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέφρασε τη «φρίκη» του για την καταστροφή του νοσοκομείου, καθώς η ισραηλινή επίθεση στοίχισε τη ζωή «σε τουλάχιστον 8 ασθενείς».

«Πολλοί υγειονομικοί συνελήφθησαν και ο ΠΟΥ και οι εταίροι του αναζητούν επειγόντως πληροφορίες για την κατάστασή τους», υπογράμμισε ο Δρ. Τέντρος μέσω X (πρώην twitter).

Αντιδρώντας στο μήνυμα του επικεφαλής του οργανισμού, η ισραηλινή αντιπροσωπεία στις υπηρεσίες του ΟΗΕ στη Γενεύη πρόσαψε στον Δρ. Τέντρος πως «δεν λέει ότι η Χαμάς βρισκόταν στο εσωτερικό του νοσοκομείου».

«Προτού ο ισραηλινός στρατός μπει στο συγκρότημα του νοσοκομείου, έγινε διάλογος σε συντονισμό με τις ιατρικές ομάδες, ο στρατός επέτρεψε να υπάρξει ανθρωπιστικό παράθυρο και το μεγαλύτερο μέρος του νοσοκομείου εκκενώθηκε», πρόσθεσε η ισραηλινή διπλωματία.

Η εκδοχή του επικεφαλής του ΠΟΥ είναι πολύ διαφορετική: «Μάθαμε πως πολλοί ασθενείς αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν εσπευσμένα μόνοι τους, με μεγάλο κίνδυνο για την υγεία και την ασφάλειά τους, καθώς δεν ήταν δυνατό να φθάσουν ασθενοφόρα στην εγκατάσταση. «Ανάμεσα στους αποβιώσαντες ασθενείς, αρκετοί πέθαναν εξαιτίας έλλειψης κατάλληλης περίθαλψης, συμπεριλαμβανομένου παιδιού εννιά ετών»,  ανέφερε μεταξύ άλλων. 

Οι υποδομές υγείας στη Λωρίδα της Γάζας έχουν υποστεί εκτεταμένη καταστροφή εξαιτίας των βομβαρδισμών και των χερσαίων επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού εδώ και 2 μήνες. Ο ισραηλινός στρατός βομβαρδίζει ακατάπαυστα τον πυκνοκατοικημένο παλαιστινιακό θύλακα εδώ και 2 μήνες, με τον απολογισμό των θυμάτων, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, να έχει φθάσει τους 18.800 νεκρούς, εκ των οποίων το 75% είναι γυναίκες και παιδιά.

Το Ισραήλ κατηγορεί τη Χαμάς πως χρησιμοποιεί νοσοκομεία —τα οποία θεωρητικά έχουν ειδικό καθεστώς προστασίας δυνάμει του δικαίου του πολέμου— για να κρύβει όπλα ή να εγκαθιστά υπόγεια κέντρα διοίκησης. Ωστόσο μέχρι στιγμής κάτι τέτοιο δεν έχει αποδειχτεί.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιχείρηση «Σιδηρούν Τείχος»: Η Δυτική Όχθη «μετατρέπεται σε μίνι-Γάζα» καθώς οι Ισραηλινοί καταστρέφουν σπίτια

Διεθνή / Επιχείρηση «Σιδηρούν Τείχος»: Η Δυτική Όχθη «μετατρέπεται σε μίνι-Γάζα» καθώς οι Ισραηλινοί καταστρέφουν σπίτια

Το «Σιδηρούν Τείχος» έχει να κάνει με την εκρίζωση μαχητών ομάδων, για να σταματήσει μια επανάληψη της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου από τη Τζενίν ή το Τουλκαρέμ
LIFO NEWSROOM
Εκλογές στη Γερμανία: Διαδηλώσεις έξω από το σπίτι της αρχηγού της AfD - «Έξω η Βάιντελ»

Διεθνή / Εκλογές στη Γερμανία: Διαδηλώσεις έξω από το σπίτι της αρχηγού της AfD - «Έξω η Βάιντελ»

«Αγωνιζόμαστε για έναν κόσμο με ποικιλομορφία χωρίς φασισμό» και «η ιστορία επαναλαμβάνεται εάν δεν διδαχθούμε τίποτα» ήταν μεταξύ των συνθημάτων των διαδηλωτών λίγες ώρες πριν τις εκλογές στη Γερμανία
LIFO NEWSROOM
«Θέλω να δω τον Έλον πιο επιθετικό»: Ο Τραμπ ζητά από τον Μασκ περισσότερες απολύσεις

Διεθνή / «Θέλω να δω τον Έλον πιο επιθετικό»: Ο Τραμπ ζητά από τον Μασκ περισσότερες απολύσεις

Ο Μασκ ανακοίνωσε ότι όλοι οι ομοσπονδιακοί υπάλληλοι θα λάβουν σύντομα email ζητώντας τους να αναφέρουν τα επιτεύγματά τους της προηγούμενης εβδομάδας, προειδοποιώντας ότι η μη ανταπόκριση θα θεωρηθεί ως παραίτηση
LIFO NEWSROOM