Ο πόλεμος στη Λιβύη συνεχίζεται με τις δυνάμεις που συμμαχούν με τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της χώρας να ανακτούν τον έλεγχο μιας αεροπορικής βάσης νοτιοδυτικά της Τρίπολης.
Πρόκειται για την πιο σημαντική, ίσως, προέλασή τους σε διάστημα σχεδόν ενός έτους. Η αεροπορική βάση Ουατίγια, σε απόσταση 125 χλμ. από την πρωτεύουσα, αποτελούσε μία στρατηγική βάση για τις δυνάμεις που είναι πιστές στον διοικητή των δυνάμεων της ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χάφταρ, ο οποίος εξαπέλυσε επίθεση για την κατάληψη της Τρίπολης τον Απρίλιο του 2019.
Η εκστρατεία κλιμάκωσε απότομα μια σύγκρουση που μαινόταν για καιρό μεταξύ οργανώσεων με έδρα την ανατολική και τη δυτική Λιβύη και προκάλεσε αύξηση στρατιωτικών επεμβάσεων από ξένες δυνάμεις. Δυνάμεις που είναι σύμμαχοι της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) πήραν τον πλήρη έλεγχο της Ουατίγια.
Τις τελευταίες εβδομάδες οι δυνάμεις της ΚΕΕ απώθησαν τους αντιπάλους τους με αυξημένη υποστήριξη από την Τουρκία, καταλαμβάνοντας πόλεις στην ακτή δυτικά της Τρίπολης τον περασμένο μήνα.
Ο εκπρόσωπος του Λιβυκού Εθνικού Στρατού Άχμεντ αλ Μισμάρι πριν μέρες δήλωσε ότι οι δυνάμεις προχώρησαν «σε αναδιανομή και ανατοποθέτηση στα πεδία του μετώπου, αποσυρόμενες από κάποιες πυκνοκατοικημένες περιοχές».
Μετά τις χτεσινές συγκρούσεις μεταξύ του στρατού του Σάρατζ (GNA) και του στρατού του Χαφτάρ (LNA) στο Al Saabah, ο Χαφτάρ απάντησε με αεροπορικές επιδρομές στο Abu Qurain, ανατολικά του Μισράτα. Αν και οι δυνάμεις του Χαφτάρ δέχθηκαν ισχυρά πλήγματα ο πόλεμος συνεχίζεται.
Λαβρόφ και Τσαβούσογλου απηύθυναν έκκληση για εκεχειρία στην Λιβύη
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο Τούρκος ομόλογός του Μεβλούτ Τσαβούσογλου τάχθηκαν υπέρ της άμεσης εφαρμογής της εκεχειρίας στη Λιβύη κατά την διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν σήμερα, αναφέρεται σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.
Οι δύο υπουργοί, σε συνέχεια της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συζήτησαν εκτενώς για την κατάσταση στην Λιβύη και τάχθηκαν υπέρ της πολιτικής διευθέτησης της κρίσης υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, οι Λαβρόφ και Τσαβούσογλου «επισήμαναν την σημασία της άμεσης διακοπής των εχθροπραξιών και της επανάληψης υπό την αιγίδα του ΟΗΕ της πολιτικής διαδικασίας με την υποχρεωτική συμμετοχή των (εμπλεκόμενων) πλευρών της Λιβύης με στόχο την επίλυση της κρίσης στην βάση των αποφάσεων της Διάσκεψης του Βερολίνου, οι οποίες έχουν εγκριθεί με απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ».
Η τηλεφωνική συνομιλία πραγματοποιήθηκε μια ημέρα αφότου ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός του οποίου ηγείται ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ δήλωσε ότι έχει υποχωρήσει από ορισμένα σημεία της πρώτης γραμμής στην Τρίπολη, δημιουργώντας αμφιβολίες για το αν είναι σε θέση να διατηρήσει την συνεχιζόμενη επί ένα χρόνο επίθεση που έχει στόχο την κατάληψη της πρωτεύουσας.
Οι δύο υπουργοί συζήτησαν επίσης τη μεταξύ τους συνεργασία όσον αφορά την κατάσταση στην Συρία και επιβεβαίωσαν τη σημασία της προετοιμασίας μια συνάντησης κορυφής στον πλαίσιο της «τρόϊκας της Αστάνα» ( Ρωσία, Τουρκία και Ιράν), η οποία πρέπει να πραγματοποιηθεί στην Τεχεράνη.