Το Παρίσι θα ξεκινήσει εκστρατεία για την παγκόσμια κατάργηση της θανατικής ποινής, στο πλαίσιο της επικείμενης ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ, δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν.
Στη γαλλική πρωτεύουσα θα φιλοξενηθεί διάσκεψη με τη συμμετοχή ομάδων της κοινωνίας των πολιτών από χώρες στις οποίες η θανατική ποινή παραμένει σε ισχύ, ή είναι σε αναστολή, ανακοίνωσε ο Μακρόν.
Η Γαλλία- που θα αναλάβει την εναλλασσόμενη προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2022- θα συνεργαστεί και με άλλες χώρες μέλη, με στόχο ένα ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών που θα απαιτεί από τα κράτη να αναφέρουν κάθε χρόνο τον αριθμό των θανατικών ποινών που επιβάλλονται και των εκτελέσεων που πραγματοποιούνται.
Ο Εμανουέλ έκανε αυτές τις δηλώσεις με τον Ρομπέρ Μπαντιντέρ δίπλα του, τον υπουργό Δικαιοσύνης επί προεδρίας Φρανσουά Μιτεράν που έφερε προς ψήφιση στο γαλλικό κοινοβούλιο την κατάργηση της θανατικής ποινής, το 1981.
Η Γαλλία ήταν η 35η χώρα παγκοσμίως που προχώρησε σε αυτό το βήμα. Από τότε ακολούθησαν άλλες χώρες, που είτε προχώρησαν σε κατάργηση της θανατικής ποινής, είτε επέβαλαν μορατόριουμ, κάτι που σημαίνει ότι τα περισσότερα κράτη δεν τη χρησιμοποιούν πλέον. Όμως, αρκετές μεγάλες χώρες, ανάμεσά τους η Κίνα, το Ιράν και οι ΗΠΑ, εξακολουθούν να την εφαρμόζουν.
Δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι πολίτες στη Γαλλία είναι διχασμένοι για το θέμα. Μάλιστα, ο ακροδεξιός σχολιαστής Ερίκ Ζεμούρ, που μπήκε στην «κούρσα» για τις προεδρικές εκλογές της επόμενης χρονιάς, έχει πει πως στη θεωρία είναι υπέρ της θανατικής ποινής.
Με πληροφορίες από Reuters