Στο όραμα του Μαρκ Ζούκερμπεργκ για το μέλλον, οι περισσότερες μορφές καθημερινής εργασίας θα μπορούσαν να χρειάζονται μεγαλύτερη φαντασία.
Σε ένα πρόσφατο επεισόδιο του Lex Fridman Podcast, ο ιδρυτής και CEO της Meta είπε ότι καθώς η σύγχρονη τεχνολογία συνεχίζει να αναπτύσσεται, οι θέσεις εργασίας με επίκεντρο την τεχνολογία θα κυριαρχούν ολοένα και περισσότερο στον κόσμο — αλλά όχι απαραίτητα ως δουλειές που υπάρχουν σήμερα.
«Περισσότεροι άνθρωποι στο μέλλον θα πιάνουν δουλειά κάνοντας δημιουργικά πράγματα, συγκριτικά με αυτό που θα θεωρούσαμε σήμερα παραδοσιακή εργασία ή υπηρεσία», είπε ο Ζούκερμπεργκ.
Η πρόβλεψή του πηγάζει από προσωπική εμπειρία: Όταν κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το Facebook το 2004, το coding «βοήθησε να χτιστεί κάτι χρηστικό», είπε. Τώρα, πρόσθεσε, παρακολουθεί την κόρη του να κάνει «code art», πληκτρολογώντας εξισώσεις για να εκφράζεται καλλιτεχνικά.
Η ιδέα, είπε ο Ζούκερμπεργκ, δεν είναι ότι κάθε μελλοντική δουλειά θα περιλαμβάνει ψηφιακή τέχνη. Αντιθέτως, η αυτοματοποίηση ορισμένων βασικών συστημάτων θα επιτρέψει στους ανθρώπους να αφιερώνουν περισσότερο χρόνο σε δραστηριότητες όπως η δημιουργία νέων προϊόντων και πώς να κάνουν παλαιότερες διαδικασίες πιο αποτελεσματικές.
Η ίδια η ιδέα δεν είναι ακριβώς νέα. Εδώ και χρόνια, ειδικοί της τεχνολογίας έχουν προβλέψει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα αντικαταστήσει τελικά τους ανθρώπους σε εργασίες, όπως η σύνταξη υπολογιστικών φύλλων ή βασικού κώδικα.
Με λιγότερο χρόνο για εργασίες όπως η συλλογή και η οργάνωση δεδομένων, οι άνθρωποι θεωρητικά θα μπορούν να αφιερώνουν περισσότερο χρόνο σε ανάλυση και brainstorming – που απαιτούν έναν τύπο δημιουργικής, κριτικής σκέψης που η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορεί να προσφέρει.
Με πληροφορίες από CNBC