Με εισπνοή αζώτου η πρώτη εκτέλεση θανατοποινίτη στη Λουιζιάνα εδώ και 15 χρόνια

Με εισπνοή αζώτου η πρώτη εκτέλεση θανατοποινίτη στη Λουιζιάνα εδώ και 15 χρόνια Facebook Twitter
0

Αύριο Τρίτη 18 Μαρτίου θα εκτελεστεί  στη Λουιζιάνα των ΗΠΑ ο 46χρονος Τζέσι Χόφμαν, στην πρώτη εκτέλεση θανατοποινίτη εδώ και 15 χρόνια στην πολιτεία.

Πρόκειται για μέθοδο που ο ΟΗΕ επικρίνει ως μορφή «βασανιστηρίου» και μέχρι τώρα, έχει χρησιμοποιηθεί μόνο στη γειτονική Αλαμπάμα.

Ο Χόφμαν καταδικάστηκε στην εσχάτη των ποινών για την απαγωγή, τον βιασμό και τη δολοφονία της Μέρι Έλιοτ το 1996.

Μέσα στην εβδομάδα είναι προγραμματισμένες ακόμη τρεις εκτελέσεις θανατοποινιτών – μία την Τετάρτη στην Αριζόνα και δύο την Πέμπτη, σε Φλόριντα και Οκλαχόμα – όλες με ένεση θανατηφόρου διαλύματος.

Από την έναρξη του 2025, έχουν πραγματοποιηθεί έξι εκτελέσεις σε όλη τη χώρα: οι τέσσερις με θανατηφόρο ένεση, μία στην Αλαμπάμα με εισπνοή αζώτου, ενώ στη Νότια Καρολίνα ένας θανατοποινίτης οδηγήθηκε στο εκτελεστικό απόσπασμα – κάτι που συνέβη για πρώτη φορά στις ΗΠΑ από το 2010.

Ομοσπονδιακό δικαστήριο ανέστειλε την προηγούμενη εβδομάδα την προγραμματισμένη εκτέλεση του Τζέσι Χόφμαν με το σκεπτικό ότι η θανάτωση με εισπνοή αζώτου συνιστά «σκληρή και ασυνήθιστη τιμωρία» που απαγορεύεται από την 8η τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος. Ο θανατοποινίτης ζήτησε να οδηγηθεί ενώπιον εκτελεστικού αποσπάσματος.

Εντούτοις, η αναστολή εκτέλεσης ακυρώθηκε από υπερσυντηρητικό εφετείο με τη δικαιολογία, ότι  η εκτέλεση διά τυφεκισμού θα ήταν «πιο επώδυνη» συγκριτικά με την εισπνοή αζώτου.

Οι δικηγόροι του Χόφμαν προσέφυγαν στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αιτούμενοι την αναστολή της εκτέλεσης.

Η εκτέλεση του Κένεθ Σμιθ στην Αλαμπάμα, στις 25 Ιανουαρίου 2024, ήταν η πρώτη παγκοσμίως με τη μέθοδο της εισπνοής αζώτου και είχε προκαλέσει διεθνείς αντιδράσεις. Έκτοτε έχουν γίνει άλλες τρεις στη συγκεκριμένη πολιτεία.

Η θανατική ποινή έχει καταργηθεί σε 23 από τις 50 αμερικανικές πολιτείες. Οι κυβερνήτες έξι άλλων πολιτειών (Αριζόνα, Καλιφόρνια, Οχάιο, Όρεγκον, Πενσιλβάνια και Τενεσί) εφαρμόζουν μορατόριουμ στις εκτελέσεις.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εκτέλεση θανατοποινίτη στην Αλαμπάμα με «απάνθρωπη» μέθοδο

Διεθνή / Εκτέλεση θανατοποινίτη στην Αλαμπάμα με «απάνθρωπη» μέθοδο

Η μέθοδος εκτέλεσης με εισπνοή αζώτου, με την οποία ο θάνατος προκαλείται από υποξία (έλλειψη οξυγόνου), επικρίνεται έντονα από τον ΟΗΕ, που επισημαίνει πως δεν είναι «δοκιμασμένη» και ότι ενδέχεται να αποτελεί μορφή «βασανιστηρίου», «απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης»
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι θάνατοι αμάχων στο Σούμι μπορεί να αναγκάσουν την Ουάσινγκτον να αλλάξει στάση απέναντι στον Πούτιν

Διεθνή / Πόλεμος στην Ουκρανία: Η σφαγή στο Σούμι και πώς οι ΗΠΑ μπορεί να αλλάξουν στάση απέναντι στον Πούτιν

Η ασυμφωνία μεταξύ των δολοφονημένων στο Σούμι και της φωτογραφικής χειραψίας Γουίτκοφ-Πούτιν είναι κάτι παραπάνω από προφανής στους περισσότερους παρατηρητές
LIFO NEWSROOM
«Σκότωσε τους γονείς του για να σκοτώσει τον Τραμπ»: Το σχέδιο ενός 17χρονου για να «ρίξει» την Αμερικανική κυβέρνηση

Διεθνή / «Σκότωσε τους γονείς του για να δολοφονήσει τον Τραμπ»: 17χρονος ήθελε να «ρίξει» την κυβέρνηση των ΗΠΑ

Το FBI δήλωσε ότι ο έφηβος ήταν σε επαφή με άτομα που μιλούσαν ρωσικά και είχε ως στόχο «να προκαλέσει κυβερνητική κατάρρευση εξοντώνοντας τον πρόεδρο»
LIFO NEWSROOM