Ο καθηγητής Τ. Hughes του National Coral Bleaching Taskforce της Αυστραλίας περιγράφει το πρόσφατο ταξίδι του στον ύφαλο ως το "πιο θλιβερό ερευνητικό ταξίδι της ζωής μου" καθώς ανακάλυψε την έκταση του φαινομένου αποχρωματισμού των κοραλλιών.
"Σχεδόν χωρίς εξαίρεση, κάθε ύφαλος έδειξε σταθερά υψηλά επίπεδα λεύκανσης" είπε και πρόσθεσε πως η σοβαρότητα είναι πολύ σημαντικότερη και πιο ανησυχητική από τις παρατηρήσεις του φαινομένου το 1998 και το 2002.
Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος είναι ο μεγαλύτερος στον κόσμο και εκτείνεται σε 2.300 χιλιόμετρα κατά μήκος της βορειοανατολικής ακτής της Αυστραλίας. Αυτό το αρχαίο οικοσύστημα είναι καταφύγιο για πάνω από 600 διαφορετικά είδη κοραλλιών και χιλιάδες άλλα είδη και θεωρείται κομβικός για την ισορροπία στο σύστημα της θαλάσσιας ζωής.
Ο αποχρωματισμός των κοραλλιών συμβαίνει όταν οι ανώμαλες συνθήκες του νερού, όπως η αύξηση της θερμοκρασίας, απομακρύνουν τα μικροσκοπικά φύκια zooxanthellae που φωτοσυνθέτουν, κάνοντας το κοράλλι λευκό. Παρόμοια φαινόμενα λεύκανσης των κοραλλιών επηρεάζουν επίσης τη Χαβάη και τμήματα της Καραϊβικής.
Οι επιστήμονες που συμμετέχουν στο έργο λένε ότι φοβούνται πως το 50% των κοραλλιών έχουν καταστραφεί για πάντα και πως για να σωθούν τα υπόλοιπα ίσως περάσει μια δεκαετία. Τώρα είναι καλοκαίρι στο νότιο ημισφαίριο, και ο Ειρηνικός Ωκεανός είναι θερμότερος από το συνηθισμένο, λόγω του Ελ Νίνιο, αλλά ο καθηγητής Τζάστιν Μάρσαλ, από το Πανεπιστήμιο του Queensland, δήλωσε πως ο λόγος για τις εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες του νερού είναι σαφής και σχετίζεται με τη γενικότερη αλλαγή του κλίματος.
Το 2015 η UNESCO αποφάσισε να μην συμπεριλάβει τον Μεγάλο Κοραλλιογενή 'Υφαλο στη λίστα με τα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς που κινδυνεύουν αλλά περιβαλλοντικές ομάδες ελπίζουν πως φέτος θα υπάρξει επανεκτίμηση της κατάστασης.
"Είδαμε εκτεταμένη λεύκανση ακόμη και μεταξύ των συμπαγέστερων υφάλων", λέει ο καθηγητής Kerry ο οποίος συμμετείχε επίσης στις εναέριες έρευνες. "Το γεγονός ότι αυτά τα ανθεκτικά είδη έχουν επίσης ασπρίσει δείχνει πόσο σοβαρές είναι οι συνθήκες στα νότια του Υφάλου.Οι κάτοικοι που μιλήσαμε στο Cape York σοκαρίστηκαν από αυτό που είδαν και μας λένε ότι ποτέ δεν είχαν βιώσει κάτι τέτοιο πριν." αναφέρει η έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα.
σχόλια